[323C] Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego
1, 2
trochę odświeżymy 
Czy gdzieś można dostać kompletny zestaw naprawczy (gumki + prowadnice) do 323F BA Z5 ?
oczywiście po za ASO (wiadomo $) i QUICK BRAKE (ponoć jakość nie baudzo)...
W IC mają tylko takie zestawy za 47zł (wygląda na QUICK BRAKE):

Czy gdzieś można dostać kompletny zestaw naprawczy (gumki + prowadnice) do 323F BA Z5 ?
oczywiście po za ASO (wiadomo $) i QUICK BRAKE (ponoć jakość nie baudzo)...
W IC mają tylko takie zestawy za 47zł (wygląda na QUICK BRAKE):

- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
Tak, to jest quick brake, ja wziąłem ten i autofren. Z QB wziąłem tulejki a z autofren-u gumki, nawet nie chodzi o jakość tylko spasowanie. Ta, tulejka gdzie są dwie gumki zamiast jednej całej, przy wciskaniu tulejki z drugiej strony gumka wyskakiwała z zacisku, założyłem z autofren-u i od razu zadziałało. Także jak potrzebujesz nowe tulejki to i tak QB musisz wziąć a jak same gumki to autofren (oczywiście mówię tu o IC) bo może inne sklepy mają zestawy autofren z tulejkami.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
Witam czy według Was ten zestaw naprawczy będzie pasować do 323F 1,5 BA `97
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zaci ... 82958.html
Mam też pytanie do osób które to rozbierały: czy tam są dwie takie długie (szerokie) gumki na jedną stronę czy jedna długa i dwie krótkie tak jak na zdjęciu z aukcji allegro którą podałem?

Mam też pytanie do osób które to rozbierały: czy tam są dwie takie długie (szerokie) gumki na jedną stronę czy jedna długa i dwie krótkie tak jak na zdjęciu z aukcji allegro którą podałem?
-
brakus69
dokładnie takie jak na aukcji, ta długa jest na dole tłoczka a na górze są dwie małe. Swoją drogą zastanawiam się czemu nie dali dwóch długich bo wg mnie to zawsze lepsze zabezpieczenie przed wodą.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
ja dokladnie zrobilem w swojej ba co dziwne w aso nie mieli ale znalazlem w jednym ze sklepow.Czasami sa zestawy samych gumek bez prowadnic,ja znalazlem tak jak na zdjeciu koszt 50 zl na jedno kolo plus wzialem jeszcze nowe gumeczki do tloczka bo wczesniej to wcale nie chodzilo,bralo tylko od strony cylinderka i tarcza jest chyba do przetoczenia,ogolnie teraz caly zacisk chodzi elegancko tak jak powinien,dodatkowo wymienilem szczeki na tyle plus cylinderki bo jeden puscil a drugi juz zaczynal i zalozylem tez nowe bebny wiec jak by ktos chcial to mam stare w bardzo dobrym stanie
teraz czekac az sie wszystko ulozy i gitarka 
- Od: 29 lis 2007, 01:27
- Auto: 323f BA 96r 1.8 Glx BP+LPG
Jesli chodzi o gumki to jak rozebralem wszytsko to te podwójne byly w dobrym stanie natomiast ta która idzie przez całość byla porwana więc żywotność tych podwójnych jest większa. Wymienilem gumki i prowadnice, przed skreceniem wszystko chodzi luzno i gladko ale po przejechaniu kilku KM wszystko znow sie zapieka. Juz 3x rozbieralem. Wydaje mi sie ze klocki wciaz ocieraja o tarcze. Juz nie wiem co może być przyczyną.
-
brakus69
no u mnie tez na poczatku bylo ok a teraz troszke jazdy i bije czyli tarcza zryta jak nic i do wymiany plus przy hamowaniu harczy z prawej strony sadzicie ze to tloczek?tak wlasnie jak by cos ocieralo (co dziwne gdy np jezdze w deszczowa pogode to tego nie slychac) 
Ja ostatnio regenerowałem zaciski na zestawie QB (2 komplety + zabezpieczenia), doszły też klocki akebono i po 200km jest ok
A co do "harczenia" przy hamowaniu to oprócz tłoczka może te sprężynki – zabezpieczenia? Klocki rozumiem masz ok? W sumie to tam za bardzo nie ma co "harczeć'.
A co do "harczenia" przy hamowaniu to oprócz tłoczka może te sprężynki – zabezpieczenia? Klocki rozumiem masz ok? W sumie to tam za bardzo nie ma co "harczeć'.
- Od: 21 lip 2009, 19:26
- Auto: 323F BA (Z5) '95
Saab 9-3 Aero Viggen B205R MY01
Toyota Corolla E12 2.0 D4D
U mnie tłoczek odbija elegancko. Tylko te prowadnice metalowe chodza dosc ciezko w tych gumkach. Przy trzecim rozkrecaniu dodalem baardzo duzo smaru "Cylinder" i po przejechaniu kilkunastu km sprawdzilem i niby jest oki, ale co dalej bedzie nie wiadomo.
-
brakus69
tez chyba dam tam kilo smaru bo juz mnie krew zalewa albo zacisk jest konkretnie zdupczony albo ta tarcza sie pokrzywila (ate mazda plus klocki) moze wymienie tez tloczki,z pewnoscia tarcze i klocki na nowe chociaz te moze z rok pojezdzily
co sadzicie o tych tarczach?
http://allegro.pl/tarcze-1320gt-mazda-3 ... 52735.html
co sadzicie o tych tarczach?

ja wiem chodzilo mi tylko o tarcze tej firmy
witam szukam i szukam i nie znalazłem ja wyjąć ten cylinderek i czy jak pęknie ta gumka trochę od zewnątrz czy niezwłocznie trzeba ją wymienić?
-
Karpiu89Ldz
moze juz kwalifikowac sie do wymiany, klocki sa rowno wytarte? niech ktos wciska hamulec a druga osoba obserwuje na zdjetym kole czy cylinderek pracuje
btw. mam 2 zestawy naprawcze do sprzedania, ale pasuja tylko do wariantu z silnikiem 1.3 16v
w 1.5 sa juz inne zaciski
btw. mam 2 zestawy naprawcze do sprzedania, ale pasuja tylko do wariantu z silnikiem 1.3 16v
w 1.5 sa juz inne zaciski
Hope for the best, prepare for the worst
Moja 323C
Moja 323C
- Od: 16 maja 2007, 15:02
- Auto: Mazda MX-3 white V6
problem w tym że on wcześniej nie pracował w sensie że nie wracał a teraz muszę to wszystko odpowietrzyć i wtedy mogę zobaczyć czy jest ok a klocki są wytarte równomiernie
-
Karpiu89Ldz
Witam, dorwałem druga Madzię taką jak moją na części. Plan jest taki żeby po kolei wyciągać z niej części regenerować i wsadzać do swojej ślicznotki. Na pierwszy ogień pójdą hamulce i teraz moje pytanko, czy te metalowe tuleje są niezbędne przy regeneracji, czy wystarczy jak kupię taki zestaw –> http://www.motoneo.pl/szcz/D41224/autofren-seinsa_351/12242/375/1994.php
Jeszcze nie wiem w jakim dokładnie są stanie te zaciski, ale autko wcześniej śmigało bez problemów.
Jeszcze nie wiem w jakim dokładnie są stanie te zaciski, ale autko wcześniej śmigało bez problemów.
1, 2