Wielkość kół w GF/GW
Kombinujesz, po prostu zmień felgi na takie z odpowiednim osadzeniem – ET 50, załóż oponę 195/60/15 i zapomnisz o problemie.
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
hermol napisał(a):195/65R15 powinny nie obcierać, ale u mnie obcierały
O ranty czy o amory ? Opona 195/65/15 jest 2 mm mniejsza niż moje 205/50/17 więc przy odpowiednim ET (moje ET to 52 na feldze szerokości 6,5') nie powinna obcierać... Teoretycznie ! Trzeba pamiętać, że 195/65 to wysoki balon który na zakrętach ma prawo "pracować" i wychylać się to w prawo, to w lewo powodując obcieranie, a to o kielich, a to o rant
Bandit napisał(a):hermol napisał(a):195/65R15 powinny nie obcierać, ale u mnie obcierały
O ranty czy o amory ? Opona 195/65/15 jest 2 mm mniejsza niż moje 205/50/17 więc przy odpowiednim ET (moje ET to 52 na feldze szerokości 6,5') nie powinna obcierać... Teoretycznie ! Trzeba pamiętać, że 195/65 to wysoki balon który na zakrętach ma prawo "pracować" i wychylać się to w prawo, to w lewo powodując obcieranie, a to o kielich, a to o rant
Mi obcierało o amor jeszcze nawet przed opuszczeniem auta z lewarka. Ale tak jak pisałem moje Nokiany ZG2 205/55R16 na felgach z M6 obcierały o amory i musiałem dać dystans 3mm, wymieniłem amorki na sachsy i te same nokiany wchodzą bez dystansu ....
Pozdr.
- Od: 21 cze 2008, 00:02
- Auto: 626 GF 2.0 FS 98' Exclu
6 GY 2.0 LF 07' Exclu
Bo felgi od M6 mają 7 cali szerokości
a od M3 6,5 cala 
Witam !
Jestem na kupnie opon letnich (padło raczej na Uniroyal Rainexpert) + jakby były jakieś fajne niedrogie alufelgi. Tylko przed zakupem chciałbym się dowiedzieć jaki rozmiar najlepiej było by kupić ? Chodzi mi tu o dostępność,ceny. Do wyboru z fabrycznych jest 185/65 R15 oraz 195/60 R15 – które z nich będą lepszym wyborem ? Na niefabrycznych rozmiarach się jeszcze nie zastanawiałem chyba że jest jakiś inny niż ww dobrze się sprawujący i w przystępnej cenie (15 cali) ?
Mam jeszcze takie małe pytanie żeby się upewnić. Z tego co wiem ET powinno być 50, rozstaw śrub 5x114,3 a otwór centrujący 67 ?
Pozdrawiam serdecznie
Jestem na kupnie opon letnich (padło raczej na Uniroyal Rainexpert) + jakby były jakieś fajne niedrogie alufelgi. Tylko przed zakupem chciałbym się dowiedzieć jaki rozmiar najlepiej było by kupić ? Chodzi mi tu o dostępność,ceny. Do wyboru z fabrycznych jest 185/65 R15 oraz 195/60 R15 – które z nich będą lepszym wyborem ? Na niefabrycznych rozmiarach się jeszcze nie zastanawiałem chyba że jest jakiś inny niż ww dobrze się sprawujący i w przystępnej cenie (15 cali) ?
Mam jeszcze takie małe pytanie żeby się upewnić. Z tego co wiem ET powinno być 50, rozstaw śrub 5x114,3 a otwór centrujący 67 ?
Pozdrawiam serdecznie
viewtopic.php?f=125&t=96364
Jak zwykle wszystko jest na forum, ale po co szukać, lepiej założyć nowy wątek, przecież szukajka kopie wysokim napięciem
Jak zwykle wszystko jest na forum, ale po co szukać, lepiej założyć nowy wątek, przecież szukajka kopie wysokim napięciem
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Nie, ja myślę, że niektórym się wydaje, że starsze tematy mogą być już nieaktualne, więc lepiej zapytać jeszcze raz, bo pewnie coś się zmieniło od tamtego czasu i będą lepsze odpowiedzi 
- Od: 14 kwi 2008, 19:17
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 '97 115 KM – była.
Czytałem ten temat niedawno ale nie ma tam informacji którą chciałbym uzyskać: Który z podanych rozmiarów jest lepszy w stosunku cena/dostępność/komfort (na lato) A może po prostu są to nieduże różnice i mam "brać co będzie " ?
Chociaż swoją drogą mogłem zadać pytanie w podanym temacie ale już niestety za późno, chyba że ktoś z odpowiednimi uprawnieniami przeniesie pytanie
Chociaż swoją drogą mogłem zadać pytanie w podanym temacie ale już niestety za późno, chyba że ktoś z odpowiednimi uprawnieniami przeniesie pytanie
róznice rzeczywiscie beda nieduze, ale najkorzystniejsze na lato beda te 195/60/15. i takie bym wziął w Twoim przypadku. 185 wydaje sie byc za waska na lato i do tego silnika, z doswiadczenia wiem ze lepiej 195 przy 15 calach..
Połączyłem dwa podobne wątki, na przyszłość proszę o kontynuowanie dyskusji w już istniejących tematach a nie zakładania nowych.
Mam zamiar zmienić fele na 15". Interesuje mnie czy felga o szerokości 7" i ET35 będzie pasowała z przodu. Czy przy pełnym skręcie nie będzie nic obcierać. Opony mam niestety 185/65/R15 nie wiem czy nie za wąskie do 7" felgi.
- Od: 31 paź 2010, 11:13
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 16V 115KM
Myślę że będzie obcierać o ranty błotników.
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Tak, mi też nie chodziło o wysokość, lecz właśnie o wewnętrzne ranty błotników. Po prostu inaczej nazwaliśmy tą samą rzecz 

"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
W moje madzi miałem opony 205/55/R16 i na początu w amorach [jakich?] uderzyć lekko młotkiem od dołu w kielich amora. I było ok. Teraz mam 195/55/R16 i nie ma też żadnych problemów.
Only japanise technik...