Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Radex » 9 kwi 2011, 09:37

Widzewianka_TM napisał(a):ja dziś kalmary, potem miruna z chrupiąca skórką- mama robiła

brzmi egzotycznie
ja dziś chyba zrobię tortille <serduszka>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Ania_TM » 9 kwi 2011, 13:08

Ja na razie kawka i ciasteczko,a potem się pomyśli.

do Zawiercia niedaleko, jak coś <lol>
Ania_TM
 

Postprzez Radex » 9 kwi 2011, 14:10

tortilla niby jest ale kurde jako idealista jestem niezadowolony z filetów z kurczaka...
kupiłem w markecie w opakowaniu i były tylko jakieś z młodych kur :> takie małe na dodatek zawierały śladowe ilości udek i mięso nie smakuje tak jak powinno :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Ania_TM » 9 kwi 2011, 14:29

ja dziś potrawka z kurczaka, z warzywkami, ciekawe ciekawe <serduszka>
Ania_TM
 

Postprzez sewo » 9 kwi 2011, 15:03

A ja dzisiaj grilluję :D
Dorsz z koperkiem cytrynką i masełkiem zawijany w sreberku do tego frytki i surówkeczka <serduszka> :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Wielkopolski
 
Od: 11 cze 2007, 19:54
Posty: 2247 (37/53)
Skąd: Poznań / Komorniki / Wiry / Luboń
Auto: Cx7 Er
MX5 Na
Transit Connect
Było:
MX5 Nbfl , RX8 Fe

Postprzez ANNA » 10 kwi 2011, 15:09

Kurczak w śmietanie,ziemniaki i złożona surówka.
LUDZIE,MYŚLCIE-TO NIE BOLI !!!
Anna
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 lut 2009, 20:41
Posty: 144
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda323f ,BJ , 2.0 DiTD

Postprzez Radex » 10 kwi 2011, 15:12

tortilla cz.2 <czarodziej>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez gutek_wrb » 10 kwi 2011, 15:45

A u mnie Tilapia z warzywami <jem> i do tego piwko ,
także palce lizane były :D
papa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 mar 2010, 23:52
Posty: 1351 (43/30)
Skąd: WolnaRepublikaBieszczad
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez JohnnyB » 10 kwi 2011, 17:32

sernik :–) od teściowej :-P
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Fans » 10 kwi 2011, 19:47

Pulpeciki w sosie chrzanowym.

1. Piersi z kurczaka
2. Cebula – 1 szt.
3. 2 jajka
4. 2 łyżki mielonych otręb owsianych
5. Przyprawy według uznania – papryka z curry
6. 1 ząbek czosnku

Piersi z kurczaka, cebulę i czosnek mielimy w maszynie. Nastepnie solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Formujemy kuleczki, i wrzucamy do osolonej, gorującej się wody z kostka rosołową.
Wodę doprawiamy listkiem laurowym, zielem angielskim. Po ok. 5 minutach wypłynięciu wyjmujemy z wywaru. Wywar doprawiamy jogurtem, musztardą dion, chrzanem.
Następnie do tego sosu wrzucamy spowrotem pulpeciki i wszystko razem podgrzewamy.

Wychodzi z tego 'ala zupa z pulpecikami. Dla mnie smakuje coś tak jakby żurek.
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 lip 2010, 12:16
Posty: 516 (3/2)
Skąd: Białełęka Warszawa
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

Postprzez Grzyby » 10 kwi 2011, 20:12

Schab w sosie warzywno-śmietanowym z ryżem .
Pomysł własny :)

4 plastry schabu
3 cebulki
2-3 łyżki suszonych warzyw
3 łyżki oleju
2-3 łyżki śmietany (zwykła 12% wystarczy)
kostka pieczeniowa Winiary
mąka
pieprz, sól, papryka

Schab lekko rozbijamy, delikatnie obsypujemy solą i pieprzem. Dobrze obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Przysmażamy średnio z obydwu stron do zarumienienia mąki. Dorzucamy pokrojone w plasterki cebule i smażymy na małym ogniu przez 3-5 minut.
Następnie zalewamy 2 szklankami wody.
Dosypujemy suszone warzywa, wrzucamy kostkę pieczeniową i przykrywamy pokrywką.
I tam na małym ogniu ma sobie bulgotać.

Przygotowanie ryżu.
Wlewamy do garnka wodę i grzejemy. Jak się zagotuje wsypujemy do niej pół łyżeczki soli i łyżeczkę ostrej (lub łagodnej) papryki w proszku. Dosypujemy ok. 10 łyżek stołowych ryżu.
Ustawiamy minutnik na 17 minut gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Po około 15-20 minutach od przykrycia patelni z mięskiem zabieramy się za zagęszczenie sosiku (może tego nie wymagać i jak ktoś nie lubi śmietany w sosie może sobie ten punkt darować :P)
Do słoiczka wsypujemy max. 1 łyżkę mąki, dodajemy 3 łyżki śmietany i wlewamy ok. 100ml wody. Zakręcamy zakrętkę i dokładnie wstrząsamy dla dokładnego wymieszania. Wlewamy to na patelnię, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 3-5 minut.

Po 17 minutach przelewamy ryż na durszlak i przelewamy wodą.

Podajemy jak nam pasuje – sosik na ryż, mięsko obok :)
Smakuje wyśmienicie bez żadnych surówek czy sałatek.

Polecam smakowicie :D
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 23:09
Posty: 17087 (111/178)
Skąd: KIELCE
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 11 kwi 2011, 09:56

Ale Wam dobrze... Ja od ubiegłego czwartku nie jadłem obiadu, bo chorowałem (a właściwie choruję) :(. W 4 dni schudłem 4 kg i już muszę jutro założyć jakiś inny garnitur, bo ten co mam na sobie wisi na mnie i marszczą mi się spodnie w pasie :(.
Dziś na obiad planuję bułkę z masłem i dżemem, a na deserek kisiel :|.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez halwaya » 11 kwi 2011, 10:57

Ja dziś panierowany camembert z surówką :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 mar 2011, 22:30
Posty: 35
Skąd: Banbury UK
Auto: Mazda 3 1.6 Takuya 2011

Mazda6 GG 2.0l 147 KM 2007r [*]

Postprzez Szalotka » 11 kwi 2011, 11:26

Ja dzisiaj ziemniaki z koperkiem, duszona karkóweczka w sosie z cebulką, mizeria, herbatka z cytryną <serduszka>
Juz sie nie moge doczekac ale jeszcze trza wrocic do domu i to zrobic :)
Szalotka
 

Postprzez Radex » 12 kwi 2011, 13:23

nie chciało mi się dziś gotować a więc na szybko taki mój wynalazek, substytut frytek.
talarki ziemniaczane w przyprawie do ziemniaków, papryce słodkiej i pieprzu ziołowym smażone na oleju :)
wydanie Mazdowskie <czarodziej>

Obrazek
Obrazek

do tego jest jeszcze sałateczka z sałaty, pomidorów, cebuli i przypraw ale nie zdążyłem cyknąć
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Szalotka » 12 kwi 2011, 14:07

Naszła mnie ochota na chińszczyzne. Bardzo dawno nie jadlem a ze nie po drodze mi gotowac dzis wiec odwiedze skośnych.
Kurczak w pieciu smakach z makaronem sojowym, surówką i herbata z cytryną
Szalotka
 

Postprzez Radex » 12 kwi 2011, 14:09

gromaciek napisał(a):Naszła mnie ochota na chińszczyzne

ja nie lubię psów, za długo się gotują ;) <lol>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Szalotka » 12 kwi 2011, 14:11

Radex napisał(a):ja nie lubię psów, za długo się gotują

Kurczak z psa nie jest zły. Napewno lepszy niz wieprzowina z kota <lol>
Szalotka
 

Postprzez Ania_TM » 12 kwi 2011, 15:51

ja dziś sałatka z kuraka z da grasoo i litry kawy dożylnie na podtrzymanie funkcji życiowych <lol>
Ania_TM
 

Postprzez JohnnyB » 12 kwi 2011, 16:09

bardzo niezdrowo, ale cóż, musiła być fast :–)
2xCheesburger
2xKurczakoburger
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park