Schab w sosie warzywno-śmietanowym z ryżem .
Pomysł własny

4 plastry schabu
3 cebulki
2-3 łyżki suszonych warzyw
3 łyżki oleju
2-3 łyżki śmietany (zwykła 12% wystarczy)
kostka pieczeniowa Winiary
mąka
pieprz, sól, papryka
Schab lekko rozbijamy, delikatnie obsypujemy solą i pieprzem. Dobrze obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Przysmażamy średnio z obydwu stron do zarumienienia mąki. Dorzucamy pokrojone w plasterki cebule i smażymy na małym ogniu przez 3-5 minut.
Następnie zalewamy 2 szklankami wody.
Dosypujemy suszone warzywa, wrzucamy kostkę pieczeniową i przykrywamy pokrywką.
I tam na małym ogniu ma sobie bulgotać.
Przygotowanie ryżu.
Wlewamy do garnka wodę i grzejemy. Jak się zagotuje wsypujemy do niej pół łyżeczki soli i łyżeczkę ostrej (lub łagodnej) papryki w proszku. Dosypujemy ok. 10 łyżek stołowych ryżu.
Ustawiamy minutnik na 17 minut gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Po około 15-20 minutach od przykrycia patelni z mięskiem zabieramy się za zagęszczenie sosiku (może tego nie wymagać i jak ktoś nie lubi śmietany w sosie może sobie ten punkt darować

)
Do słoiczka wsypujemy max. 1 łyżkę mąki, dodajemy 3 łyżki śmietany i wlewamy ok. 100ml wody. Zakręcamy zakrętkę i dokładnie wstrząsamy dla dokładnego wymieszania. Wlewamy to na patelnię, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 3-5 minut.
Po 17 minutach przelewamy ryż na durszlak i przelewamy wodą.
Podajemy jak nam pasuje – sosik na ryż, mięsko obok

Smakuje wyśmienicie bez żadnych surówek czy sałatek.
Polecam smakowicie
