arjot – w wątku o Twojej M dowiedziałem się, że wcześniej miałeś 15", zakładam że na profilu 55 (tak jak ja obecnie), teraz 16" również na 55mm, zatem policzmy:
<nudne_obliczenia>15inch x 2,54cm/inch + 2 x 5,5cm = 49,1cm (średnica) --> 154,3cm (obwód)
16inch x 2,54cm/inch + 2 x 5,5cm = 51,6cm (średnica) --> 162,2cm (obwód)
17inch x 2,54cm/inch + 2 x 4,5cm = 52,2cm (średnica) --> 163,9cm (obwód)
18inch x 2,54cm/inch + 2 x 4,0cm = 53,7cm (średnica) --> 168,8cm (obwód)
Zmieniając 15" na 16" zwiększyłeś średnicę koła o 2.5cm, obwód o niecałe 8cm (przyrost o 5,1%).
Zamieniając 15"/55 na 18"/40 zwiększam średnicę o 4.6cm, obwód o 14.5cm, więc w stosunku do Twoich obecnych kół, zakładając 18" na profilu 40 zwiększam obwód o kolejne 4%. Żeby moje zanudzanie matematyką było kompletne, dodam tylko, że bezpośrednia zmiana 15"/55 --> 18"/40 generuje przyrost ok. dziewięcioprocentowy.
</nudne_obliczenia>Matematyki koniec

– teraz powiedz mi – czy zmieniając 15 na 16 cali odczułeś wzrost zamulenia / spadek osiągów? Jeśli nie, wydaje mi się, że i ja nie poczułbym zakładając osiemnastki. Tylko prędkościomierz trzeba by skalibrować, chociaż z drugiej strony teraz zawyża wskazania o jakieś 7, może 8% w stosunku do wskazań GPS, więc przy 18" byłoby właściwie w sam raz

Reasumując, argument zamulenia... przepraszam – przyrostu zamulenia

nie przekonuje mnie.
Jeśli jednak 17" (wtedy już nie ReXowe

), to raczej ze względu na komfort i bezpieczeństwo samych kół, bo tak się składa, że zdarza mi się śmigać po bezdrożach budowlanych, zatem prędzej czy później mogłoby się to źle skończyć...
Wniosek, jak to często bywa, jest taki, że już sam nie wiem co kupić / założyć...
A na koniec tego przydługiego posta, dwie ciekawostki:
1. Wysłałem do Bołtowicza zapytanie o cenę felg model BBP8-V3-810-BL (17")

Zastrzelili mnie. 963zł/sztuka. Jednak nie kupię felg w ASO.
2.
arjot, wczoraj wieczorem przebywałem na Twoim terytorium – rewitalizowałem kumplowi kompa na Kabackim Dukcie. Szkoda że nie pomyślałem o tym, żeby spróbować jakoś się umówić i zobaczyć Twoją M na 16" na żywo, bo na zdjęciach wygląda jak najbardziej poprawnie