Formuła 1 – Opinie, relacje, wypowiedzi

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Szalotka » 25 mar 2011, 13:06

Nie mam pojecia kto wygra pole position i cały wyscig. Nie mniej jednak bedzie to zapewne ktos z RBR badz McL. Ferrari nie wygra a Lotus Renault bedzie daleko w tyle. Licze tylko ze nie na tyle zeby byc zdublowanym.
Nie ma Roberta wiec z całym szacunkiem kibicuje Markowi Webberowi. Bardzo bym chcial zeby wygrał.
Szalotka

Postprzez Don Corleone » 25 mar 2011, 17:17

Ja osobiście obstawiam Alonso na PP i Alonso/Button na wygrany wyścig.
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 10:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez Szalotka » 25 mar 2011, 19:40

Don Corleone napisał(a):Alonso

Webber i koniec..... wyscigu ;)
Szalotka

Postprzez Don Corleone » 25 mar 2011, 19:47

Wydaje mi się że w tym roku Red Bull nie będzie miał, aż takiej przewagi technologicznej żeby Vettel/Webber mogli się czuć tak pewnie jak w zeszłym. Ich braki w talencie w stosunku do najlepszych nie będą już rekompensowane przez auto.
Padre
Forumowicz

Postprzez Szalotka » 25 mar 2011, 19:52

Jesli jednak bedą to umiejetnosci Alonso czy innego gladiatora bedą na drugim planie.
Przykladem wiekszej wagi mocy auta niz umiejetnosci kierowcy jest przyklad Michaela Schumachera.
Z mistrza do przecietniaka a nawet słabeusza. Jeszcze troche i ludzie zapomną ze był kiedys najlepszy.
Po co to wracać ?
Szalotka

Postprzez Pankuba » 25 mar 2011, 20:36

Byłbym bardziej ostrożny z twierdzeniami o braku talentu u Webbera czy Vettela, porównując ich dla przykładu z Alonso czy Hamiltonem. Jeśli chodzi o czołówkę, dopóki nie wsadzisz dwóch kierowców do bolidów z tego samego teamu, you never know ...
Przy okazji: Webber jest jednym z cięższych kierowników. Szacuje się, że w stosunku do najlżejszych w stawce handicap wynosi przynajmniej 0,2 sekundy na okrążeniu ...

Schumacher ... ciężko oceniać faceta, który oznaki zużycia wykazywał już w swoim ostatnim sezonie z Ferrari :). Jak na swój wiek, IMHO dał radę w zeszłym roku.

PP i wygrana w wyścigu: któryś z RB.
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 15:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Don Corleone » 26 mar 2011, 08:35

No i moje przewidywania trafił szlag <lol>

Pankuba napisał(a):Szacuje się, że w stosunku do najlżejszych w stawce handicap wynosi przynajmniej 0,2 sekundy na okrążeniu ...

Przecież i tak auta jeżdżą na tej samej wadze minimalnej (z kierowcą) 640kg. Kierowcom cięższym było trochę trudniej zbalansować bolid ale przy podniesieniu wagi minimalnej nie jest to już problemem.

Pankuba napisał(a):Byłbym bardziej ostrożny z twierdzeniami o braku talentu u Webbera czy Vettela, porównując ich dla przykładu z Alonso czy Hamiltonem. Jeśli chodzi o czołówkę, dopóki nie wsadzisz dwóch kierowców do bolidów z tego samego teamu, you never know ...

No i wtedy zawsze jeszcze jest pytanie pod styl jazdy którego z nich będzie auto bardziej podpasowane co było widać w zeszłym roku na Massie i Schumacherze, którzy nie lubią podsterownych aut.
Mimo wszystko nie cenię bardzo wysoko Webbera i Vettela. Dla mnie jest trzech kierowców aktualnie w F1 na absolutnie najwyższym poziomie: Hamilton, Alonso i Kubica z czego chyba Hamilton jest najszybszy ale tempo z jakim zżera opony potrafi mu przysporzyć problemów. Button, Webber, Vettel, Rosberg, Massa (jak nie pada :) ) są tuż za nimi, ale jest to jak porównywanie świetnego rzemieślnika z artystą. Zawsze czegoś brakuje ;)

Inna sprawa, że Vettela nie lubię za to samo za co nie lubiłem Hamiltona przez większość jego kariery. Jest jak duże dziecko. Niedojrzały. Co pokazał parę razy w zeszłym roku.
Hamilton mniej więcej dojrzał, może jemu też się uda.
Padre
Forumowicz

Postprzez Blade » 26 mar 2011, 09:01

Krótko bo głowa mi pęka jak nie wiem :| :

1. Red Bull – niestety – miażdży na chwilę obecną. Dobrze dla Webbera, może jeszcze utrze troszkę nosa małolatowi.
2. McLaren mnie zaskoczył wysoką formą. Zasłona dymna z testów zadziałała ;)
3. Pietrov – duży plus. Chyba poczuł że teraz to on gra pierwsze skrzypce w zespole a Heidfeld jest "gościem", zwłaszcza po dzisiejszych kwalifikacjach
4. Ferrari – też zaskoczenie ale "in minus" :|

To dopiero pierwsze kwalifikacje przed pierwszym wyścigiem więc tak naprawdę jeszcze nic nie wiadomo – wiele rzeczy mogło zależeć od czynników losowych. Po 3, 4 wyścigach będzie można wstępnie ocenić układ sił w obecnym sezonie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 16:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez Don Corleone » 26 mar 2011, 09:10

Blade napisał(a):Heidfeld jest "gościem", zwłaszcza po dzisiejszych kwalifikacjach

Heidfeld wpadł na ostatnim okrążeniu na jakąś lokomotywkę z HRT i coś jeszcze. No ale z drugiej strony miał 20 minut na zrobienie chociaż średniego okrążenia, a jak widać po Pietrowie, auto potrafi :)

Blade napisał(a):To dopiero pierwsze kwalifikacje przed pierwszym wyścigiem więc tak naprawdę jeszcze nic nie wiadomo – wiele rzeczy mogło zależeć od czynników losowych. Po 3, 4 wyścigach będzie można wstępnie ocenić układ sił w obecnym sezonie.

Dokładnie. Melbourne jest torem ulicznym, więc więcej będzie wiadomo dopiero po Malezji i Chinach.
Padre
Forumowicz

Postprzez Blade » 26 mar 2011, 09:35

Don Corleone napisał(a):No ale z drugiej strony miał 20 minut na zrobienie chociaż średniego okrążenia, a jak widać po Pietrowie, auto potrafi

Dokładnie. Aż chce się powiedzieć że widać wkład Roberta w tworzeniu bolidu :) Szkoda że w tym sezonie raczej nie zobaczymy jak spisywałby się Lotus-Reanult z Kubicą jadącym na 105%..
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Don Corleone » 26 mar 2011, 09:49

W zeszłym sezonie standardem było 0,5-0,7 między Robertem, a Vitalijem. Zakładając nawet, że Pietrow przyspieszył w tym roku (w co nie wierzę za bardzo) to i tak czas był by w okolicach miejsca 4-3.

Zastanawia mnie też ogromna strata Webbera. W zeszłym sezonie różnice między nimi (poza ostatnim wyścigiem, gdzie Webber nagle przestał umieć jeździć w kwalifikacjach ;) ) szły zazwyczaj nie w dziesiąte, a w setne części sekundy. Jak było między nimi 0,2 to była bardzo duża różnica, a teraz 0,8. To więcej niż Kub-Pet :|
Padre
Forumowicz

Postprzez Blade » 26 mar 2011, 10:04

Don Corleone napisał(a):Zastanawia mnie też ogromna strata Webbera.

Podejrzewam różne strategie a co za tym idzie ustawienia auta dla każdego z kierowców. Dużo zmian w tym sezonie, nowe opony, niewiadoma ilość pit-stopów... Mam nadzieję że to jest powodem. Bo jak się okaże że Wunder Kid Vettel zdominuje F1 całkowicie to przy nieobecności Kubicy znów będę zasypiać na transmisjach ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Don Corleone » 26 mar 2011, 10:10

Blade napisał(a):Podejrzewam różne strategie a co za tym idzie ustawienia auta dla każdego z kierowców.

Wychodzi, że nie:
“I was disappointed with my performance today. Sebastian put in a very good lap. I’m a little bit mystified by the gap to be honest, I tried my best. I’ll have to go through it and have a look at where I can improve and go from there. It’s frustrating, but credit to the team; the guys have done an incredible job. Obviously it wasn’t the best day for me, but the bar is high. I would like to have done better, but reflecting on the performance of the team and what they’ve done over the winter – it’s incredible.”

Oby to był tylko zły dziań jak mówi.
Padre
Forumowicz

Postprzez Blade » 26 mar 2011, 10:22

Don Corleone napisał(a):Wychodzi, że nie:

Zasłona dymna ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez HKSze » 26 mar 2011, 11:05

Witam.
Wrazenia po dzisieszym wyscigu mieszane...
po pierwsze forma RedBulla duuuuzy + okolo 0.8s przewagi na okr to jest taka masakra ze szczena opada!
McLaren spodziewalem sie dobrego wyniku te typy tak maja (pozorowanie slabej formy) :P
Ferrari w sumie mnie rozczarowalo. Zapowiadalo sie dobrze a tu kicha
Mercedes raczej z tylu zapowiada sie kiepski rok.
LotusRenaut mile zaskoczenie auto moze byc 3-4 sila
Toro Rosso widac ze maja cos wspolnego z RedBullem :] ;)
Sauber widac ze chlopaki w tym sezonie beda sie liczyc maja wbrew pozora dobrych mlodych zawodnikow ktorzy wypadli lepiej od nie jednych starych wyjadaczy

Co do kierowcow to jestem pod wrazeniem L. Hamiltona i jego agressywnych przejazdow chlopak zrobil robote. Mark Webber wydaje mi sie ze pojechala zachowawczo... Nie chcial sie wdawac w pojedynek z Vettelem. Alonso jak by wiedzial ze nie zdziala nic dobrego i odpuscil... nie widac bylo zeby walczyl :(
Vettel masakrator i predator bezbledna i czysta jazda ktora owocuje wynikami choc auto tez ma tu duzy wplyw. Petrow baardzo mile zaskoczenie pojechal chyba zyciowe kwalifikacje napewno te sa w jego pierwszej 4 <spoko> i tu cisnie sie na usta... oj ty nierosadny Robercie <dupa>
i ostatni zasawodnik Buemi kory tez chyba tak jak Vitek pojechal jedne z najszybszych kwalifikacji.
Jutro wyscig Ja obstawiam Vet Ham Web i zacieta walke albo w sumie labedzi spiew w wykonaniu Hamiltona w pogoni za P1 ;) <dupa>

Ps w 2010 Vettel w Q3 zdobyl P1 uzyskujac 1:23.919 w 2011 w Q3 wykrecil 1:23.529 a to daje do myslenia :)
Ostatnio edytowano 26 mar 2011, 11:32 przez HKSze, łącznie edytowano 3 razy
Jaka była ostatnia rzecz jaka przeleciała księżnie Dianie przez głowę?

– ..... chłodnica
Forumowicz

Od: 6 wrz 2009, 20:02
Auto: EC MX-3 2.5 V6 24V 95 KLZE Yaris 1.0 1SZ-FE
Alrmera N16

Postprzez Don Corleone » 26 mar 2011, 11:28

HKSze napisał(a):Red Bula... Renout... Torro Roso... Weeber
Red Bulla, Renault, Toro Rosso, Webber :P

HKSze napisał(a):Petrow baardzo mile zaskoczenie pojechal chyba zyciowe kwalifikacje
Oj tak. Wielki plus dla niego. Mam nadzieję, że będę odszczekiwał to co napisałem, że nie wydaje mi się żeby przyspieszył w stosunku do zeszłego roku :)
Padre
Forumowicz

Postprzez HKSze » 26 mar 2011, 11:31

Poprawione... :P

– ..... chłodnica
Forumowicz

Alrmera N16

Postprzez Don Corleone » 27 mar 2011, 09:42

Brawa dla Pietrowa. Oby tak dalej.
Jestem bardzo mile zaskoczony :D

No i się potwierdziło znów:
"Fernando, Vitalij is faster than you" <lol>
Padre
Forumowicz

Postprzez HKSze » 27 mar 2011, 11:09

hehhe dobre :D zgadazam sie z toba i wogule wyscig ciekawy. Bravoo dla Petrova to jego zyciowy wynik <spoko>

– ..... chłodnica
Forumowicz

Alrmera N16

Postprzez Don Corleone » 27 mar 2011, 16:21

Znów Alonso za Pietrowem <lol>
Obrazek

HKSze napisał(a):wogule

W ogóle to sobie zainstaluj słownik w przeglądarce :P
Padre
Forumowicz