Mazda3 – nawiew – problem z przełączaniem – wątek zbiorczy
1, 2
Witam, jestem od niedawna posiadaczką Mazdy 3.
Mam mały problem, ponieważ nie działa nawiew na przednią szybę.
Wiecie jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Edycja widmo82
– jeśli któryś tryb nawiewu nie załącza się (na nogi, na szybę itp.) to najprawdopodobniej mamy uszkodzony panel sterowania nawiewami.
– w niektórych usterkach winny jest przekaźnik dmuchawy /blower relay/ -skrzynka pod maską pozycja 4 lub 9.
Mam mały problem, ponieważ nie działa nawiew na przednią szybę.
Wiecie jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Edycja widmo82
– jeśli któryś tryb nawiewu nie załącza się (na nogi, na szybę itp.) to najprawdopodobniej mamy uszkodzony panel sterowania nawiewami.
– w niektórych usterkach winny jest przekaźnik dmuchawy /blower relay/ -skrzynka pod maską pozycja 4 lub 9.
- Od: 28 sty 2011, 20:11
- Auto: Mazda 3 1.6 diesel 2005 r.
Blumek napisał(a):Tego typu tematów było mnóstwo, proponuje użyć szukajki.
Jeżeli nie działa na szybę to czy działa tylko na nogi w twarz itp?
Witam szukałam i nic nie znalazłam... inne nawiewy działają. Problem jest z szyba na mrozie... zanim się nie zagrzeje samochód to szyby zamarzają...
siostra napisał(a): Problem jest z szyba na mrozie... zanim się nie zagrzeje samochód to szyby zamarzają...
nie działa bo nie grzeje, czy nie działa bo nie wieje?
może trzeba umyć szyby od wewnątrz – żeby nie gromadziła się na kurzu wilgoć – nie będzie miało co zamarzać.
rudy rydz napisał(a):siostra napisał(a): Problem jest z szyba na mrozie... zanim się nie zagrzeje samochód to szyby zamarzają...
nie działa bo nie grzeje, czy nie działa bo nie wieje?
może trzeba umyć szyby od wewnątrz – żeby nie gromadziła się na kurzu wilgoć – nie będzie miało co zamarzać.
Co za poczucie humoru ......
Nie wieje na szybę!!!
rudy rydz
Koleżanka wyraźnie piszę, że nie wieje na szybę a cała reszta jest ok, co jest dziwne. Bezpiecznik i przekaźnik nic do tego nie mają.
Mnie się wydaje, że problem tkwi w mechanizmie sterującym lub samym przycisku. Koleżanko sprawdź czy jak na przykład przełączasz z nóg na szybę lub z szyba/nogi na szybę czy słychać sterowanie klapkami, czy słychać prace układu sterowania w ogóle.
Tu kolega nie żartuje tylko ma racje
i prosimy koleżankę o uzupełnienie profilu.
Koleżanka wyraźnie piszę, że nie wieje na szybę a cała reszta jest ok, co jest dziwne. Bezpiecznik i przekaźnik nic do tego nie mają.
Mnie się wydaje, że problem tkwi w mechanizmie sterującym lub samym przycisku. Koleżanko sprawdź czy jak na przykład przełączasz z nóg na szybę lub z szyba/nogi na szybę czy słychać sterowanie klapkami, czy słychać prace układu sterowania w ogóle.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):rudy rydz
Mnie się wydaje, że problem tkwi w mechanizmie sterującym lub samym przycisku. Koleżanko sprawdź czy jak na przykład przełączasz z nóg na szybę lub z szyba/nogi na szybę czy słychać sterowanie klapkami, czy słychać prace układu sterowania w ogóle.może trzeba umyć szyby od wewnątrz – żeby nie gromadziła się na kurzu wilgoć – nie będzie miało co zamarzać.
Dzięki chłopaki, w końcu jakaś normalna odpowiedź
Nie wieje na szybę i na nogi też – niestety. Wszystko leci wylotami na pasażera i kierowcę. W trakcie przełączania słychać jakby cichutko brzęczało.
Blumek napisał(a):Koleżanka wyraźnie piszę, że nie wieje na szybę a cała reszta jest ok, co jest dziwne. Bezpiecznik i przekaźnik nic do tego nie mają.
Koleżanka wyedytowała post, zobacz wyżej w cytatach że zapytała nieprecyzyjnie. Mniejsza o to, wiadomo teraz że nie działa.
W każdym razie jeśli to nie będzie sterowanie klapami nawiewu to tu na zdjęciu czarna kostka 'tyco' to przekaźnik (bezpiecznik 40 to ten od grzania ale to na pewno nie z nim problem).

Może trzeba go oczyścić, chyba ktoś na forum miał taki problem.
skoro przy zmianie pozycji słychać jak pracują silniczki i klapki, do można wnioskować że coś się stało z mechanizmem ( co jest bardzo kosztowną naprawą. Sprawdź ten przekaźnik co kolega pokazuje, wyjmij go przeczyść styki, popukaj lekko,
rudy rydz napisał(a):Blumek napisał(a):Koleżanka wyraźnie piszę, że nie wieje na szybę a cała reszta jest ok, co jest dziwne. Bezpiecznik i przekaźnik nic do tego nie mają.
Koleżanka wyedytowała post, zobacz wyżej w cytatach że zapytała nieprecyzyjnie. Mniejsza o to, wiadomo teraz że nie działa.
W każdym razie jeśli to nie będzie sterowanie klapami nawiewu to tu na zdjęciu czarna kostka 'tyco' to przekaźnik (bezpiecznik 40 to ten od grzania ale to na pewno nie z nim problem).
Może trzeba go oczyścić, chyba ktoś na forum miał taki problem.
....Sprawdzone – niestety to nie to
Dajcie spokój już temu przekaźnikowi on nie ma za zadanie przełączania poszczególnych trybów ( nogi, szyba itd)
Jest ciepłe i zimne powietrze tylko z kratek na gębę, a nie ma reszty, słychać jakieś reakcje na przełączanie poszczególnych trybów to znaczy, że uszkodzenie jest pewnie mechaniczne w układzie sterowania. I cza zabulić w serwisie.
Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jeszcze bezpiecznik nr.76 w środku auta.
Jest ciepłe i zimne powietrze tylko z kratek na gębę, a nie ma reszty, słychać jakieś reakcje na przełączanie poszczególnych trybów to znaczy, że uszkodzenie jest pewnie mechaniczne w układzie sterowania. I cza zabulić w serwisie.
Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jeszcze bezpiecznik nr.76 w środku auta.
mocno paruje i słabo dmucha bo filtr kabinowy zapaprany?
.... a na gębę dmucha?..... przeczytaj od początku post. Luk@s
Zapchany filtr kabinowy, raczej nie pozwoliłby nigdzie dmuchać, ja w tym temacie już wymiękam. A może po prostu nie rozumiem kobiet?
Witam,
było kilku "macherów", ale problem nie został rozwiązany, jedyne co udało się ustalić to: uszkodzony panel sterowania klimatyzacją.
Może ktoś z Was też miał ten problem? Może wiecie gdzie warto poszukać używanego, na allegro są albo drogie, albo od innego modelu...
Pozdrawiam
było kilku "macherów", ale problem nie został rozwiązany, jedyne co udało się ustalić to: uszkodzony panel sterowania klimatyzacją.
Może ktoś z Was też miał ten problem? Może wiecie gdzie warto poszukać używanego, na allegro są albo drogie, albo od innego modelu...
Pozdrawiam
Witam serdecznie! Mam pytanko, ponieważ dziś stałem się szczesliwym [mam nadzieje] wlascicielem Madzi z silnikiem 1.6. Jednak jedna z niedziałających rzeczy to wlaśnie nawiew na nogi. Po włączeniu nawiewu na nogi dziala w dalszym ciagu nawiew na przód. Czym to moze byc spowodowane? Jakiś przekaznik czy moze silnik? Jak to naprawic i gdzie szukać problemu?
Dziekuje za wyrozumiałosc i ew pomoc!
Dziekuje za wyrozumiałosc i ew pomoc!
-
spotpl
1, 2