Ja mam hpb 604 na mostku suba z przodu zwykłe magnaty i gra to nawet jakoś więc zastanawiam się dlaczego ma się nie nadawać? Chyba że mówisz o tym monobloku..
Zabudowa audio bagażnika Mazda6 GY fotorelacja
Ja mam hpb 604 na mostku suba z przodu zwykłe magnaty i gra to nawet jakoś więc zastanawiam się dlaczego ma się nie nadawać? Chyba że mówisz o tym monobloku..

dobrzyn22 napisał(a):Środek skrzyni oprócz żywicy,został zrobiony również z nakładanych blisko siebie płaskich kawałeczków drewnianych.Znalazłem to na jakimś forum dot.budowy obudów.Zwiększyło to grubość ścianek(jakby była sama żywica,to brzmienie by przypominało głośnik w plastikowej obudowie-tak mi się wydaje).Ale rozumiem,że koledze chodzi o wypełnienie wnętrza-owszem jest oczywiście-watolina do wygłuszania wnętrz kolumn.Jak napisałem wcześniej-brzmienie powinno zadowolić każdego(oczywiście nie audiofila)Basik słychać już od 4 poziomu głośności w radiu,więc jest ok...poza tym zaletą bass reflexu jest wolniejszy i mniej dynamiczny bas(co prawda bardziej miękki).Poza tym obliczenie i poprawne zestrojenie tego typu obudowy jest bardzo trudne(to jest cytat z innego forum).Ja trzymam się zdania,że"dobrego nie ma po co ulepszać,bo można więcej popsuć niż zyskać"–(to już moje słowa
)Basik jest naprawdę przyjemny w odsłuchu więc..na razie zostaje jak jest
Robiłem już 2 takie zabudowy w Cordobie i powiem Ci, że jak poświęcisz odpowiednio dużo mat i żywicy to nie będzie grało plastikowo – ja w środku dodatkowo wysmarowałem taką pastą bitumiczną.
Co do bass-reflexu to zamiast "wadą" napisałeś "zaletą"
Co do pojemności to ja sprawdziłem ją w najprostszy z możliwych sposobów – zalałem wodą i szybko wylałem do wiadra coby drewno nie nasiąknęło i potem zmierzyłem objętość. Warto pamiętać, że jak liczysz dokładnie objętość netto to trzeba z jednej strony odjąć objętość kosza, ale z drugiej strony jeśli ustrojstwo jest dobrze wytłumione to objętość ekwiwalentną do obliczeń przyjmuje się nawet do 30% większą niż jest rzeczywista.
PS: Co do wzmacniaczy Carpowera. W 2ch pracach miałem dużą styczność z Monacorem (Carpower, Monacor, IMG Stage Line) i powiem szczerze, że gra to mniej więcej tak jak kosztuje, ale jak się ma dostęp do dobrych cen to wtedy gra już nieźle jak na wyłożone pieniążki. Wzmak z tej serii, o którym piszecie jest dobry właśnie do takich zastosowań, gdzie chce się poprawić trochę fabrykę, lub wypełnić brzmienie – ale monacor ma też wynalazki, które pozwalają na stworzenia naprawdę dobrego audio.
Miałem identycznego hertza i to jest głośnik wymagający mocnego wzmaka. Nie ważne, że gra Ci teraz na 40%, bo mocniejsze wzmaki mają lepsze tłumienie wewnętrzne (damping factor) i najzwyczajniej w świecie lepiej ogarniają głośnik.
Tak poza tym ładnie Ci to wyszło, ale jak już ktoś napisał – przez siatkę tylko 4+
Jeśli chodzi o moje car-audio to ja popadam w skrajności – bo w Cordobie wartość audio (licząc ceny producenta) była zbliżona do ceny auta
Pasta bitumiczna w środek-rzeczywiście dobry pomysł
O bass-reflex napisałem w ten sposób dlatego,że co dla jednych jest wadą,dla innych jest zaletą
o gustach się nie dyskutuje
Jeśli chodzi o pojemność,to można ją również sprawdzać za pomocą sypkiego piasku-wtedy nie ma ryzyka zamoknięcia.Mnie ona nie bardzo interesowała,bo do takiego głośnika na pewno nie powinna być mniejsza,a większej z kolei już nie dało by się zrobić w tym miejscu.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie głośnika-oczywiście są dostępne dużo ładniejsze wykończenia(maskownice).Ale po co mi np. 2 ładne chromowane pręty,które jako zabezpieczenie nie spełniają swojej funkcji
Na zakręcie coś się przesunie z jednej strony bagażnika na drugą i po głośniku
Co do twojego auta-zrób zdjęcia,będzie chociaż wiadomo dokładnie jak to u Ciebie wygląda,a może będziesz inspiracją dla innych

O bass-reflex napisałem w ten sposób dlatego,że co dla jednych jest wadą,dla innych jest zaletą
Jeśli chodzi o pojemność,to można ją również sprawdzać za pomocą sypkiego piasku-wtedy nie ma ryzyka zamoknięcia.Mnie ona nie bardzo interesowała,bo do takiego głośnika na pewno nie powinna być mniejsza,a większej z kolei już nie dało by się zrobić w tym miejscu.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie głośnika-oczywiście są dostępne dużo ładniejsze wykończenia(maskownice).Ale po co mi np. 2 ładne chromowane pręty,które jako zabezpieczenie nie spełniają swojej funkcji

Co do twojego auta-zrób zdjęcia,będzie chociaż wiadomo dokładnie jak to u Ciebie wygląda,a może będziesz inspiracją dla innych
dobrzyn22 napisał(a):O bass-reflex napisałem w ten sposób dlatego,że co dla jednych jest wadą,dla innych jest zaletąo gustach się nie dyskutuje
![]()
Mówisz, że niektórzy wolą wolniejszy i mniej dynamiczny bas? – no dobra niech będzie
dobrzyn22 napisał(a):Co do twojego auta-zrób zdjęcia,będzie chociaż wiadomo dokładnie jak to u Ciebie wygląda,a może będziesz inspiracją dla innych![]()
Mogę, ale nie sądzę – to było rozwiązanie super econo – znudziło mi się ładowanie kasy w audio – zwłaszcza z ingerencją w fabryczne radio. Swoją drogą, kiedyś puściła mi się farba bo zabawie żywicą, więc to mnie też zraziło do zabawy, ale może kiedyś mnie znowu najdzie...
Postaram się jutro wrzucić jakąś fotę i dla porównania tą z Cordoby.
Mówisz, że niektórzy wolą wolniejszy i mniej dynamiczny bas? – no dobra niech będzie
tak,np. kolega palik (na pierwszej stronie jest jego post
A czy robileś cos z tapicerka za ta skrzynką?
Chodzi mi o to czy skrzynke dopasowałes do tapicerki?
Bo ja chce tez u siebie tak zrobic ale myslałem zeby wyciąc kawałek i wtedy bedzie wieksza pojemonosc.
W sumie schowka i tak sie nie uzywa.
Chodzi mi o to czy skrzynke dopasowałes do tapicerki?
Bo ja chce tez u siebie tak zrobic ale myslałem zeby wyciąc kawałek i wtedy bedzie wieksza pojemonosc.
W sumie schowka i tak sie nie uzywa.
świetna robota
pytanie trochę z innej beczki. Niestety musiałem zagazować moją magdę
(koszty). Pozostał mi wzmacniacz i głośnik ( butla LPG w kole) Może orientujesz się co siedzi w środku (średnica, moc itd.), mam taki pomysł aby to zaadoptować w prezentowany przez ciebie sposób, o ile ma to większy sens.
pytanie trochę z innej beczki. Niestety musiałem zagazować moją magdę
generalnie spróbował bym sprzedać to co masz i kupić samemu osobno wzmak i głośnik,ewentualnie gotową skrzynię basową.Poszukaj na forum tematy o BOSE,tam na pewno znajdziesz interesujące Cię rzeczy,albo ktoś Ci podpowie.Ja zabierając się za to nie miałem fabrycznie BOSE w aucie,więc ciężko mi cokolwiek Ci powiedzieć w tym temacie.
Teraz tak z czystym sumieniem nie powiem Ci dokładnie co ile kosztowało i ile zużyłem.Na pewno miałem ok.5L żywicy(zostało mi ok.1/4),a maty kupiłem z tego co pamiętam,5mb,szerokości ok.1,5m i ją prawie całą wykorzystałem.Oczywiście do żywicy musisz dokupić utwardzacz(ok.0,5l),żeby nie siedzieć przy tym miesiąc
Generalnie nawet z użyciem utwardzacza wietrzyłem całą skrzynię 1-2 dni,czekając aż dobrze wyschnie i potem drugie podejście.Co do kosztów to naprawdę ciężko mi cokolwiek powiedzieć obecnie.
SUPER – możliwe że sam się za to wezme....
Czy to taka żywica?
http://allegro.pl/zywica-poliestrowa-5- ... 74921.html
Powiedz mi w jakim czasie to zrobiłeś?
Od czego zacząć? Jak zrobić pierwszą warstwę?
Czy to taka żywica?

Powiedz mi w jakim czasie to zrobiłeś?
Od czego zacząć? Jak zrobić pierwszą warstwę?
taki zestaw byłby odpowiedni
Co do czasu,hmmm,na spokojnie,kombinując z różną ilością utwardzacza,przy dobrej wentylacji i temp. ok. 20st. na pewno kilka dni,po ok.1-2 godz dziennie(kolejne warstwy dokładałem po utwardzeniu poprzednich).
Pierwsza warstwa-hmmm musisz mieć jakąś podstawę,szkielet,aby do niego doklejać maty.Ja ogólnie wykorzystałem elementy z drewna,folii aluminiowej(tzw.sreberko)i...rajstopy:P To umożliwiło uzyskanie obłych kształtów,na czym mi zależało(estetyka
)

Co do czasu,hmmm,na spokojnie,kombinując z różną ilością utwardzacza,przy dobrej wentylacji i temp. ok. 20st. na pewno kilka dni,po ok.1-2 godz dziennie(kolejne warstwy dokładałem po utwardzeniu poprzednich).
Pierwsza warstwa-hmmm musisz mieć jakąś podstawę,szkielet,aby do niego doklejać maty.Ja ogólnie wykorzystałem elementy z drewna,folii aluminiowej(tzw.sreberko)i...rajstopy:P To umożliwiło uzyskanie obłych kształtów,na czym mi zależało(estetyka
OK, dzięki... jest to na pewno lepsze rozwiązanie, ale bardziej pracochłonne... Muszę do tego dojrzeć, bo na tą chwilę po prostu mi się nie chce... :/
A więc Poszedłem w ślady Dobrzyna22
i także zabudowałem głośnik w boczek i wzmacniacz po drugiej stronie , ze względu że teraz jest dosyć zimno trochę to trwało (tydzień) ale to przez to że długo schła żywica dodam że pomagałem sobie piecykiem z nadmuchem trochę to przyspieszyło pracę , co do poziomu trudności wykonania , moim zdaniem banalnie proste trzeba mieć tylko cierpliwość do formowania żywicy z matami
.
Dokonałem pewnych zmian w projekcie między innymi nie dawałem kawałków płyt w żywicę (moim zdaniem zbędne ) za to dałem w środku skrzyni grubą warstwę bitexu a potem wygłuszenie i zrobiłem od tyłu bass reflex (za pierwszym podejściem zmontowałem wszystko bez tego otworu ale głośnik jest za mocny i dławił się był bardzo kiepski bas jak by miało zaraz skrzynię rozerwać
)
Usztywniłem dokładnie blachę błotnika w okolicach skrzyni aby nie rezonowała użyłem do tego mat bitumicznych, dwie warstwy a także wygłuszyłem cały tył .
I najważniejsze aby skrzynia nie wyjechała ze swojego miejsca przypadkiem od wibracji zamocowałem ją do blachy na dwie śruby .
Co do kwestii grania , głośnik 700w (robiony na zamówienie) do tego wzmacniacz Spectron czterokanałowy 800w , po odpowiednim zestrojeniu JEST BAJKA
Polecam ten MOD wszystkim kto lubi dobry Bass a chce mieć przestrzeń bagażową w pełni użytkową .
Podziękowania dla Dobrzyn22 GENIALNY POMYSŁ
Dokonałem pewnych zmian w projekcie między innymi nie dawałem kawałków płyt w żywicę (moim zdaniem zbędne ) za to dałem w środku skrzyni grubą warstwę bitexu a potem wygłuszenie i zrobiłem od tyłu bass reflex (za pierwszym podejściem zmontowałem wszystko bez tego otworu ale głośnik jest za mocny i dławił się był bardzo kiepski bas jak by miało zaraz skrzynię rozerwać
Usztywniłem dokładnie blachę błotnika w okolicach skrzyni aby nie rezonowała użyłem do tego mat bitumicznych, dwie warstwy a także wygłuszyłem cały tył .
I najważniejsze aby skrzynia nie wyjechała ze swojego miejsca przypadkiem od wibracji zamocowałem ją do blachy na dwie śruby .
Co do kwestii grania , głośnik 700w (robiony na zamówienie) do tego wzmacniacz Spectron czterokanałowy 800w , po odpowiednim zestrojeniu JEST BAJKA

Polecam ten MOD wszystkim kto lubi dobry Bass a chce mieć przestrzeń bagażową w pełni użytkową .
Podziękowania dla Dobrzyn22 GENIALNY POMYSŁ

gratuluję wytrwałości w chęci osiągnięcia celu

wujek116 napisał(a): ze względu że teraz jest dosyć zimno trochę to trwało (tydzień)
u mnie też to trwało ok. 4 dni – było lato i skrzynia schła na zewnątrz
Ps. ładnie Ci to wyszło

A że tak zapytam... Po ci Ci wzmacniacz 4-kanałowy do zasilenia subwoofera?
Nawet jeśli spiąłeś w mostek 2 kanały, to 2 pozostałe są nieużywane. Nie lepiej było użyć mocnej 2-kanałówki?
Po za tym świetna robota z zabudową. Liczyłeś ile litrów mniej więcej ma skrzynka?
Nawet jeśli spiąłeś w mostek 2 kanały, to 2 pozostałe są nieużywane. Nie lepiej było użyć mocnej 2-kanałówki?
Po za tym świetna robota z zabudową. Liczyłeś ile litrów mniej więcej ma skrzynka?
Taki wzmacniacz został mi z poprzedniego auta , mam jeszcze pioneera 2 kanały 500w i Sony 400w podłączałem każdy z nich ale Spectron nawet na dwóch kanałach zmiażdżył pod względem jakości dźwięku pozostałe wzmacniacze i ma więcej możliwości regulacji tonów .
A poza tym mam zabudowaną zamiast radia ory. stacje multi. krógera (chińczyk ale moim zdaniem zaj.....
)
i on ciągnie spokojnie 4 oryginalne głośniki Bosse ale mam taki zamiar aby tył podłączyć pod nieużywane kanały tego wzmacniacza , a przód niech jest pod radiem . ale to jeszcze nie jest pewne .
A co do skrzyni to tak jak dobrzyn22 wykorzystałem maksymalną ilość dostępnego miejsca ale jakoś nie chciało mi się sprawdzać ile tam jest litrów
ważne że Świetnie gra .
A poza tym mam zabudowaną zamiast radia ory. stacje multi. krógera (chińczyk ale moim zdaniem zaj.....
i on ciągnie spokojnie 4 oryginalne głośniki Bosse ale mam taki zamiar aby tył podłączyć pod nieużywane kanały tego wzmacniacza , a przód niech jest pod radiem . ale to jeszcze nie jest pewne .
A co do skrzyni to tak jak dobrzyn22 wykorzystałem maksymalną ilość dostępnego miejsca ale jakoś nie chciało mi się sprawdzać ile tam jest litrów