Wymiana uszczelki pokrywy zaworów (626 GE 1.8 96r.Hatchback)
1, 2
Witam.chcialbym wymienic u siebie uszczelke pokrywy zaworów poniwez przy roemoncie silnika dostalem jakis tani zamiennik,a dodatkowo sie dowiedzialem ze tylko ORYGYGINALNA bedzie szczelna a kazda inna bedzie cieknąć.i teraz moje pytania : Co potrzebuje wiedzieć aby ja wymienić ? Jakieś szczególne umiejetnosci ?z tego co widzialem to jest skrecona na kilka srubek,chyba 10tka.Tym razem bede kupował Oryginalną więc nie powinno być problemu.Moze ktos posiada jakieś zdjęcia z wymiany? Pozdrawiam. 

>>>>>>>LOVE PARADE<<<<<<<>>>>>>>>LOVE 626 GE<<<<<<<<
- Od: 12 lut 2010, 10:40
- Auto: Mazda 626 GE 1,8 96r.
W zasadzie to nie, należy tylko pamiętać o odpowiedniej kolejności przykręcania śrubek jest ich 11 a do tego trzeba zdemontować wąż przykręcony 2 śrubami. I najważniejsze delikatnie z dokręcaniem tam jest mały moment. Po dokręceniu uruchomić silnik i sprawdzić czy nie ma wycieków jeśli są dokręcić z wyczuciem oczywiście. Z zewnątrz będzie widać gorzej z wnętrzem (otwory ze świecami) tam miałem drobny wyciek będzie widać po wyciągnięciu przewodu. I bardzo ważne między pokrywą i korpusem jest przerwa nie dokręcać na zero. Nie jestem mechanikiem jeśli coś nie tak przyjmuję porady. U mnie obecnie jest ok! Brak wycieków.
Zdjęcia nie są potrzebne wszystko widać.
Zdjęcia nie są potrzebne wszystko widać.
- Od: 1 cze 2010, 21:52
- Auto: mazda 626 GE 1.8 95r.
Witam. Podepnę się pod temat. Też mnie czeka wymiana uszczelki, mam pytanko jak się demontuje ten czujnik pokazany na fotce? http://www.aukcjoner.pl/gallery/004997575-.html#I1 Czy trzeba go jakoś sposobem wyjąć? Nie chcę nic połamać i narobić sobie kosztów. Od której śruby najlepiej zacząć demontaż pokrywy? Dzięki za info.
- Od: 30 kwi 2010, 21:56
- Auto: Mazda 626 2.0L z 1994r
Benzyna+LPG II gen.
nie ma tu zadnej filozofii...
obejrzyj sobie filmik moze sie przyda http://www.youtube.com/watch?v=HBhNITlX ... re=related
obejrzyj sobie filmik moze sie przyda http://www.youtube.com/watch?v=HBhNITlX ... re=related
Ostatnio edytowano 28 lut 2011, 23:05 przez johny2007, łącznie edytowano 1 raz
Johny;)
- Od: 14 mar 2010, 13:07
- Auto: Mazda 626GE 1994r. poj. 2.0
to i ja podłączę się do tematu. czy jeżeli wyjmę starą uszczelkę to nową mogę dodatkowo posmarować silikonem wysokotemperaturowym
Kolejność śrubek nie jest przypadkowa tak jak i w głowicy
!
oto kolejność odkręcania śrubek(przykręcamy odwrotnie) :
(Po kliknięciu zdjęcie się powiększy)

Pozdrawiam jaca_626

oto kolejność odkręcania śrubek(przykręcamy odwrotnie) :
(Po kliknięciu zdjęcie się powiększy)

Pozdrawiam jaca_626
mazda 626
2.0 Etylina
92 rok wersja GE
2.0 Etylina
92 rok wersja GE
- Od: 11 paź 2010, 23:11
- Auto: mazda 626
1993 rok
2.0 benzin ( bez gazu, bo na gazie się zupę gotuje) :D
Ja nie będę smarował silikonem. Wsadzę jedynie uszczelkę ORI i zobaczymy. U mnie jest wyciek od strony rozrządu-cieknie od bagnetu przez całą obudowę rozrządu. To raczej uszczelka puszcza, prawda?
- Od: 30 kwi 2010, 21:56
- Auto: Mazda 626 2.0L z 1994r
Benzyna+LPG II gen.
Witam
tym razem zamieszczam fotkę kolejności przykręcania śrub od pokrywy zaworów. Plus dodatkowo zaznaczone są miejsca w których należy przesmarować silikonem oczywiście wysokotemperaturowym (jak to stwierdził johny2007), aby olej nie dostawał się do paska rozrządu.

Pozdrowionka
tym razem zamieszczam fotkę kolejności przykręcania śrub od pokrywy zaworów. Plus dodatkowo zaznaczone są miejsca w których należy przesmarować silikonem oczywiście wysokotemperaturowym (jak to stwierdził johny2007), aby olej nie dostawał się do paska rozrządu.

Pozdrowionka
mazda 626
2.0 Etylina
92 rok wersja GE
2.0 Etylina
92 rok wersja GE
1993 rok
roberto81 napisał(a):Ja nie będę smarował silikonem. Wsadzę jedynie uszczelkę ORI i zobaczymy. U mnie jest wyciek od strony rozrządu-cieknie od bagnetu przez całą obudowę rozrządu. To raczej uszczelka puszcza, prawda?
Raczej uszczelka i jak nie uzyjesz silikonu w miejscach pokazanych na rysunku, to masz duże prawdopodobieństwo że za kilkaset kilometrów będzie to samo.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Ją wymieniłem samodzielnie żadnych problemów nie było tylko przy montażu należyzachować odpowiednią kolejności dokrecania śrób i nie za mocno odkręcić znaczy małym momentem oraz kontrolować czy nie ma wyciekow i w razie czego odkręcić mocniej. Nie jestem mechanikiem w razie błędnego opisu mile widziane poprawne wskazówki.
rt125maz napisał(a):Ją wymieniłem samodzielnie żadnych problemów nie było tylko przy montażu należyzachować odpowiednią kolejności dokrecania śrób i nie za mocno odkręcić znaczy małym momentem oraz kontrolować czy nie ma wyciekow i w razie czego odkręcić mocniej. Nie jestem mechanikiem w razie błędnego opisu mile widziane poprawne wskazówki.
oczywiście miałeś na myśli, w pogrubionych miejscach o dokręcaniu zgadza się??
swoją drogą ile kosztuje u Was uszczelka koledzy
bo u mnie ceny zaczynają się od 35 pln.
Pozdrawiam
mazda 626
2.0 Etylina
92 rok wersja GE
2.0 Etylina
92 rok wersja GE
1993 rok
jaca_626 napisał(a):rt125maz napisał(a):Ją wymieniłem samodzielnie żadnych problemów nie było tylko przy montażu należyzachować odpowiednią kolejności dokrecania śrób i nie za mocno odkręcić znaczy małym momentem oraz kontrolować czy nie ma wyciekow i w razie czego odkręcić mocniej. Nie jestem mechanikiem w razie błędnego opisu mile widziane poprawne wskazówki.
oczywiście miałeś na myśli, w pogrubionych miejscach o dokręcaniu zgadza się??
swoją drogą ile kosztuje u Was uszczelka koledzy
bo u mnie ceny zaczynają się od 35 pln.
Pozdrawiam
W lublinie w Impex 60zl,w carspeed 69zł.
- Od: 20 cze 2008, 11:17
- Auto: 626 GH 2.2 163km
Oczywiście dokrecic pisałem że smartfona i mogłem wybrać proponowane przez edytor wyrazy które nie były odpowiednie a na małym ekranie trudno dopatrzeć się błędów.
Ostatnio edytowano 2 mar 2011, 16:49 przez rt125maz, łącznie edytowano 1 raz
Witam
Niedawno też wymieniałem uszczelkę ,ciekła mi , a miała tylko rok mechanik u którego to robiłem stwierdził że trzeba spiłować ograniczniki w pokrywie zaworów , bo i tak po pewnym czasie będzie ciekła .Wszystkie uszczelki kupione w sklepie są trochę cieńsze od orginalnych więc i tak po maksymalnym dociśnieciu pokrywy dojdzie ona ogranicznikami do głowicy i po pewny czasie pojawią się wycieki
Niedawno też wymieniałem uszczelkę ,ciekła mi , a miała tylko rok mechanik u którego to robiłem stwierdził że trzeba spiłować ograniczniki w pokrywie zaworów , bo i tak po pewnym czasie będzie ciekła .Wszystkie uszczelki kupione w sklepie są trochę cieńsze od orginalnych więc i tak po maksymalnym dociśnieciu pokrywy dojdzie ona ogranicznikami do głowicy i po pewny czasie pojawią się wycieki
- Od: 14 lip 2010, 15:34
- Auto: Mazda 626 1.8 90KM '95
yaro626 napisał(a):A próbowal ktoś na silikon(specjalny),czy to bedzie trzymać.
Podczas wymiany paska rozrządu mechanik uzupełnił uszczelkę silikonem i nie trzymało a może pół roku wcześniej uszczelka była wymieniana na nową przez mechanika ja kupiłem z ASO nową sam wymieniłem na nową i od prawie roku zero problemów.
1, 2