YgooR napisał(a):Więc jest szansa że szarpanie silnikiem powoduje poduszka przy chłodnicy bo ta od DITD prawie nic nie amortyzuje.
Niestety przy benzynie także ta poduszka przy chłodnicy niewiele robi, chociaż na pewno więcej niż w dieselu, z racji swojej budowy (z poprzeczką).
Kupiłem zamiennik JPN za nieco ponad 100 zł. Jak to w zamienniku, musiałem prostować śruby, bo były krzywo. Jak guma zobaczymy.
Najpierw jednak wymieniłem poduszkę prawą (przy rozrządzie), tą którą miałem od dłuższego czasu (SRL) i nie montowałem jej bo chciałem wcześniej wymienić tylną poduszkę od grodzi, żeby szarpanie nie popsuło mi tej prawej.
Do tej prawej SRL, jak na zdjęciu, które zapodałem wcześniej, dokleiłem ze starej poduchy ten obciążnik. Specjalista mówił mi, że te obciążniki tłumią jakieś drgania, nie wiem jakie, ale ich znaczenie nie jest zaniedbywalne.
Przy wymianie prawej pobujałem silnikiem i ustawiłem go tak, aby łapa poduchy nie stykała się ze śrubami, żeby była swobodna, bez naprężeń i prosto.
Po wymianie tej poduszki prawej przy rozrządzie znikło buczenie przy hamowaniu silnikiem, przy spadku obrotów (przy około 80 km/h). Silnik znacznie cichszy przy rozgrzaniu ! Podniósł się nieco i widać, że poducha ładnie pracuje. Przy tej SRL musiałem spiłować zadziory, żeby nakrętki ładnie przylegały...
Na razie jest ciepło, więc moje spostrzeżenia mogą zostać zaktualizowane, jak będzie mniej niż 0.
Później założyłem tę przy chłodnicy (JPN), jak dotarłem do kanału i wydaje mi się, że szarpanie przy ruszaniu zmniejszyło się, ale na pewno występuje nadal....
Brakuje mi cały czas tej od grodzi, bo ta używka pęknięta chyba długo nie wytrzyma – skleiłem pęknięcie poliuretanowym klejem, ale w trakcie klejenia już pęknięcie trochę się powiększyło. Przeszło na drugą stronę...
Przeanalizowałem budowę tego używanego oryginału od grodzi i stwierdzam, że największym grzechem tego wkładu od mitsubishi, który u mnie zawsze był, jest to, że wprasowano go w złym kierunku. Kształt ma bardzo duże znaczenie, a właściwie kierunek poprzeczki z gumy. Wyraźnie te poduszki są tak skonstruowane, żeby całkowicie blokować ruch silnika w pewnym określonym kierunku (wzdłuż poprzeczki), natomiast pozwalać na ruchy i amortyzować w kierunkach prostopadłych do tej poprzeczki. Stąd pozostawione puste przestrzenie w poduszce.
Tę używkę zregenerowałem (brunox + spray czarny + klejenie) i wygląda teraz tak (widać w górnym prawym kąciku troche kleju, bo tam od drugiej stony doszło pęknięcie):

Uploaded with
ImageShack.usNie wiem czy z nią ryzykować...
Ps: Dziwne, że kiedyś w tedgumie gość powiedział mi przez telefon, że kształt gumy nie ma większego znaczenia... a może ja się nie znam...
CDN...