Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Myjk » 31 gru 2010, 14:12

O powiem Wam Panie i Panowie jaką knajpę mistrzowską zaliczyłem pod Zakopanem przy okazji nartowania. Kumpel mnie namówił i pożarłem ziemniaki ze skwarkami i prawdziwym (!) zsiadłym mlekiem. Niebo w gębie. Wcześniej obowiązkowo kwaśnicę. Do tego jeszcze pierś z kuraka z żurawiną. Tak to jest jak się śniadanie zjada o 11 w postaci jajecznicy, a potem obiad o 19 ;)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Szalotka » 14 sty 2011, 23:06

Dzisiaj delikatnie. Dwa talerze rosołku na żeberkach :)
Ale własnie sie dowiedziałem ze jutro będe miał do wciagnięcia odrobine......
..... wiadomo. Bigos <lol>
A wieczorkiem zapanuje nad jakąś Butlą :D
Czyli wszystko w normie. Jednym skrutem :
Obrazek
Szalotka
 

Postprzez Myjk » 21 sty 2011, 15:10

Coś temat przysechł. :P Jako że ostatnio na siłownię, to znowu wciągam Tadżin. Smaku tu ostatnio podobno tym narobiłem, zatem zapodam przepis. ;)

Tadżin z kurczaka.

– Kurczak zgrabny i powabny – 1 szt.
– Cebula – 4 szt.
– Rodzynki – 250 g
– suszone śliwki – 250 g
– Sól – szczypta
– Pieprzyć – dużo
– Gałka muszkatołowa – 1 szt.
– Cynamon w pałkach – 2 szt.

Kurczaka wypatroszyć (jeśli wcześniej go tak nie skrzywdzono), umyć dokładnie brzuszek i pod pachami, poucinać nóżki i skrzydełka, korpus na pół, cycki w całości -- zresztą jak kto lubi. Dwie cebule pokroić w kostkę. Sparzyć rodzynki wrzątkiem. Zetrzeć gałkę muszkatołową. Wrzucić to wszystko do gara i gotować pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pozostałe dwie cebule pokroić w kostkę. Śliwki suszone też w kostkę. Na patelnię wrzucić z olejem rozgrzanym i podsmażyć do zeszklenia cebuli i puszczenia soczków przez śliwki. W międzyczasie kurczaka wyjąć z wywaru, ostudzić i oskubać mięsko z kosteczek. Wszystko z powrotem do gara, cebulę i śliwki też. Dusić bez przykrycia do odparowania wody, doprawić do smaku solą i zdrowo wypieprzyć. Koniec. Aha, bo nie chce mi się już kasować słowa "koniec" i kombinować gdzie to wpleść wcześniej, to po drodze można te pały cynamonu wrzucić jak ktoś lubi cynamon -- a jak nie lubi to nie wrzucać można. Teraz koniec. Kurde znowu nie koniec, bo zapomniałem, że to się je z ryżem -- więc też trzeba go ugotować zawczasu albo na... koniec.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Ania_TM » 21 sty 2011, 16:10

Myjk w kuchni nieźle <czarodziej>

Ja tam dziś ryż, rybka w sosie koperkowym i mniam mniam <faja>
Ania_TM
 

Postprzez Szalotka » 21 sty 2011, 23:03

A ja dzis w sumie nic. Mam problem z zębem i wtedy wiadomo :| Nic nie idzie.
Ale sytuacja sie poprawia wiec pewnie jutro wciągne cos konkretnego.
Mysle o kurczaku z rozna. Do tego ziemniaki z koperkiem badz ryz i ogoreczek kwaszony. Taki bazarowy. Prosto z ubawu a nie z plastikowego kubełka.
A jak nie wypali to pewnie znajdzie sie odrobina bigosu do oszamania :D
Szalotka
 

Postprzez Matador » 23 sty 2011, 12:07

Panowie widzę ryż, kurczak, rybka same białko :P zapewne cwiczycie :D ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lip 2010, 18:31
Posty: 215
Skąd: Werbkowice
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V

Postprzez Agerak » 27 sty 2011, 09:45

Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2009, 17:45
Posty: 242
Skąd: Kutno
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Postprzez Myjk » 27 sty 2011, 09:58

Dla odmiany w tym tygodniu kurczak... z ryżem. Tylko słodko-kwaśny, z warzywami. ;)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 08:01
Posty: 5873 (2/9)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Marceli Szpak » 27 sty 2011, 12:26

Jeśli ktoś z Was pracuje w centrum Lublina zapraszam do Galerii Smaku :) Szwedzki stół to jest to.
Menu: http://galeriasmaku.pl/menu/
Do wyboru do koloru.

Ja dziś spożyję Kurczak w pomidorach, Sałatka z kurczakiem i pieczarkami plus Ziemniaki opiekane. NA wgę wyjdzie ok. 8zł.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 gru 2010, 14:55
Posty: 130 (1/0)
Skąd: Poniatowa / Lublin
Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.

Postprzez mcbeth » 27 sty 2011, 12:54

A ja chyba dzisiaj strzelę udka z kurczaka. Zapiekane w kombiwarze/termoobiegu 20-30 min i do tej pory wychodziły wiórowate, ale odkryłem patent na grube posmarowanie majonezem przed pieczeniem – wychodzą chrupkie i soczyste. Mniam. <spoko>
2B || !(2B) ? by mcbeth
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 lut 2007, 14:29
Posty: 817
Skąd: 3miasto
Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07

Postprzez Radex » 27 sty 2011, 14:02

Roladki schabowe nadziewane papryką i serem zawinięte w boczek.
Z ryżem w sosie serowo koperkowym z brokułami <faja> <serduszka>
niebo w gębie
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez People_Hate_Me » 27 sty 2011, 14:04

Radex napisał(a):Roladki schabowe nadziewane papryką i serem zawinięte w boczek.
Z ryżem w sosie serowo koperkowym z brokułami <faja> <serduszka>
niebo w gębie


wiedziałem żeby tu nie wchodzić. a teraz przez Ciebie musze dzwonić do Chińczyka żeby coś mi przyniósł :P
Psssssssssssssst
Klubowicz
 
Od: 16 lip 2008, 15:26
Posty: 6441 (5/20)
Skąd: Trn
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez Radex » 27 sty 2011, 14:19

People_Hate_Me napisał(a):
Radex napisał(a):Roladki schabowe nadziewane papryką i serem zawinięte w boczek.
Z ryżem w sosie serowo koperkowym z brokułami <faja> <serduszka>
niebo w gębie


wiedziałem żeby tu nie wchodzić. a teraz przez Ciebie musze dzwonić do Chińczyka żeby coś mi przyniósł :P

"będzie Pan zadowolony" :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Seraf » 27 sty 2011, 14:43

Dziś chleb posmarowany nożem :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2009, 00:28
Posty: 3537 (2/15)
Skąd: Białystok
Auto: rower miejski :D

Postprzez Ania_TM » 28 sty 2011, 11:45

Matador napisał(a):Panowie widzę ryż, kurczak, rybka same białko :P zapewne cwiczycie :D ?


panie też jedzą podobnie <lol> <zawstydzony> :P

ryż smaczny i pożywny, kurak też, rybkę uwielbiam.
przy jedzeniu białka można schudnąć trochę.

a wczoraj mieliśmy- kurak na ostro, sos ciemny i makaron rurki <diabełek>
Ania_TM
 

Postprzez nemi » 28 sty 2011, 12:00

Ja na dziś zamówiłem naleśniczki z serem podsmażone na masełku. Mniam, mniam.
Mam nadzieję, że małżonka pamięta :P
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 14:20
Posty: 7485 (100/271)

Postprzez Marceli Szpak » 28 sty 2011, 13:51

Galeria Smaku: Dorsz panierowany + frytki + sałatka <ok>
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 gru 2010, 14:55
Posty: 130 (1/0)
Skąd: Poniatowa / Lublin
Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.

Postprzez zaczek111 » 28 sty 2011, 14:06

Oczywiście w piątek--> rybka zamówiona u Żonki na obiadek, bo tydzien temu były naleśniki z serem :D

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.


143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 lut 2009, 17:43
Posty: 533
Skąd: Tarnów
Auto: Mazda 6 2.3GY 03r

Postprzez Agerak » 28 sty 2011, 14:10

Ja dzis w planach "Sticky lemon chicken"
Wg Gordona :) W uproszczeniu kurczak smazony na oliwie a potem w sosie sojowym a nastepnie lekko duszony w cytrynach i na koniec polany miodem. Zobaczymy jak wyjdzie :)
Biorac pod uwage ze wedlug jego przepisu udalo mi sie zrobic drugie moje najukochansze danie na swiecie to licze na dobry smak :)
A co do dania ktore juz robilem to z calego żołądka polecam boczek wieprzowy :
Wystarczy niecaly kg surowego boczku, cukier, cynamon, anyz, chilli i sos sojowy i macie przepyszny egzotyczny boczus :) Pewnie nie jest to zdrowe ale smakowo wymiata...ps nie brac do pracy bo wam zjedza...serio...
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2009, 17:45
Posty: 242
Skąd: Kutno
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Postprzez Matador » 28 sty 2011, 15:29

fasolka po Bretońsku mmmmniam :) <faja>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lip 2010, 18:31
Posty: 215
Skąd: Werbkowice
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park