Poduszki silnika | Regulacja (fororelacja) [323f BJ, RF2A]

Postprzez qbahc » 21 gru 2010, 11:38

Witam. Czytam wszystkie posty i robi mi sie mega wielka mieszanina w głowie. Muszę wymienić lewa przednią poduszke skrzyni biegów (słowa mechanika z serwisu aso subaru). Jestem niestety laikiem jeśli chodzi o tematy mechaniki więc pytanie: Jakiej firmy poduszke kupić i jakie ona ma oznaczenie.
Pisałem do carspeed podali mi takie coś:
1) poduszka 39-070:
– OE MAZDA 445zł/szt, na zamówienie – oczekiwanie 3 dni robocze
– zamiennik 140zł, z dnia na dzień u nas

2) poduszka 39-050A:
– OE MAZDA 459zł/szt, na zamówienie – oczekiwanie 3 dni robocze
– n0k japońska – 125zł/szt, jest 1szt
– zamiennik bezfirmowy – 85zł/szt, z dnia na dzień u nas (wiadomo że na dzień dobry ta odpada)

Która z nich to ta której szukam ??

Ps. Znalazłem jeszcze na necie takie poduchy do skrzyni biegów:

– Poduszka skrzyni biegów lewa – MAZDA [64-0304-3] – Japan line 150zl
– Poduszka skrzyni biegów lewa – MAZDA [S2245014] – SRL 90zl

Ktoś może wspomóc laika??
Początkujący

Od: 17 sty 2010, 10:51
Auto: Mazda 323f 1,6l 2002 r.

Postprzez decadent » 21 gru 2010, 12:16

Musiałbym pomyśleć... akurat ta poduszka to najrzadziej siada, więc o niej wiem najmniej...
jak coś wymyślę to edytuję ten post, tymczasem trzeba wejść na allmazda.net
A jakie masz objawy ?
Forumowicz

Od: 8 maja 2010, 08:57
Auto: BJ, 1.5 benz. 1999

Postprzez qbahc » 21 gru 2010, 12:56

Drążek skrzyni biegów mi dosyć mocno drga (nawet na luzie), dodtkowo drgania calego auta się nasila w momencie jak się lekko popuszcza sprzegło.

Po rozmowie z mechanikiem okazało się że mam do wymiany poduszkę nr. 39-070.
Ostatnio edytowano 21 gru 2010, 15:12 przez qbahc, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Postprzez decadent » 21 gru 2010, 15:03

A widać uszkodzenie tej poduszki ? Same objawy wcale nie wskazują jednoznacznie na tę poduszkę.
Z tym sprzęgłem to nie wiem, ale ten drążek to drga nawet jak ta poduszka jest w świetnym stanie.
Poza tym podobne objawy może powodować prawa poduszka. Określenie poduszka "skrzyni" może wprowadzać w błąd, przecież skrzynia jest połączona z silnikiem i poduszki trzymają całość.

No ale może jest wyraźnie zerwana...

Poduszka przy skrzyni (niby) lewa to 39-070.

Poduszka 39-050A to poduszka dolna "przy chłodnicy". Ta na pewno nie ma nic wspólnego z lewarkiem. W ogóle to jej raczej nie wymienia się. Także jest zerwana ? Zamiennika właśnie tej to ja nigdy nie widziałem do benzyny – sprawdź jak wygląda.
A te numerki co podajesz to tylko numerki w katalogu allmazda.net – numerki z katalogu mazdy są inne.
Forumowicz

Postprzez qbahc » 22 gru 2010, 09:25

Kojarzy ktoś firme Japan Line?? Szukałem na forum info o nich i znalazłem różne opinie na temat różnych części. Generalnie będę chyba kupować jakiś zamiennik tej poduszki bo 450zł w okresie świąteczno-noworocznym jest out of my możliwości.

Ps. Decadent dzięki za wszystkie informacje.
Początkujący

Postprzez decadent » 22 gru 2010, 09:39

Powiem jeszcze, że co bym nie robił z poduszką dolną przy chłodnicy, to nie ma to za bardzo wpływu na drgania czegokolwiek, jak na razie to wsadziłem w oprawę paski gumy, na pewno będzie lepiej asekurować.
A która poduszka miałaby być japan line ? To raczej chińszczyzna, ale dosyć popularna więc na pewno nie taka zła. Amortyzatora albo rozrządu bym nie kupił z tej firmy, ale poduchę może... lepsza będzie na pewno niż zerwana.
Forumowicz

Postprzez Ciacho » 22 gru 2010, 19:49

decadent napisał(a):Poduszka 39-050A to poduszka dolna "przy chłodnicy". Ta na pewno nie ma nic wspólnego z lewarkiem. W ogóle to jej raczej nie wymienia się. Także jest zerwana ? Zamiennika właśnie tej to ja nigdy nie widziałem do benzyny – sprawdź jak wygląda.

Jeśli chodzi o tą poduszkę pod chłodnicą to jakieś półtora roku temu wymieniłem ją na jakiś zamiennik (sam wkład). Więc wygląda, że jako zamiennik ta poduszka jednak występuje. A co do jej wpływu na lewarek to jednak robiła ona różnice i to całkiem sporą. Wprawdzie nie wpływała na drgania lewarka ale przy walniętej poduszce pod chłodnicą silnik się podnosił i "ciągnął za sobą" lewarek. Wyglądało to tak że podczas przyspieszania lewarek lekko "nurkował" w dół a jak odpuszczałem gaz to wracał do góry.
Początkujący

Od: 29 gru 2009, 14:14
Auto: Mazda 323F BJ 98' 1,5 16V ZL

Postprzez Interceptor » 22 gru 2010, 19:58

Ach te poduchy.
Ja powiem tak, chciałem wyeliminować drgania. A ASO w Szczecinie wyłapali, że mam walniętą poduchę przy chłodnicy. Niby nie było zamienników (robiłem to dwa lata temu). Poszedł oryginał 450zł... A drgania, może minimalnie się zmnniejszyły, a lewarek tak jak pisze Ciacho dalej ma minimalne wychylenia podczas przyspiesznia i zwalniania. Generalnie jak auto się dobrze rozgrzeje jest OK. Póki co nie chce mi się tego robić. Ten typ tak ma.
Moja M http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=115425
Ciężka stopa = lekki portfel :)
Forumowicz

Od: 14 cze 2009, 18:17
Auto: Mazda 323 BJ 1,3 16V 1998r

Postprzez decadent » 23 gru 2010, 09:29

Ja miałem poduszkę przy chłodnicy zerwaną totalnie, wkład wyskoczył z gniazda i był pod kątem, ponieważ opadnięta była cała poprzeczka do której mocowana jest od dołu ta poduszka. Urwana była jedna ze śrub. Pomimo tego nigdy lewarek mi nie nurkował, czy coś w tym rodzaju. W tym momencie mam paski gumy wokół osi wkładu, siedzi mocno, ale poprawy nie zauważyłem na razie.

edit – skasowałem tutaj część – nieaktualne

Jak zwykle według opisu poducha pasuje do wszystkich silników... tylko, że u mnie jest inna. I takie głupoty potem mówią klientowi w sklepie, że to pasuje – no tak, zamontować się da, ale ciężko przewidzieć, czy działanie będzie poprawne.
Ostatnio edytowano 12 lut 2011, 12:28 przez decadent, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Ciacho » 23 gru 2010, 13:29

decadent napisał(a):Ciacho, czy ten wkład zamiennik to wyglądał jak na poniższym zdjęciu ? Chodzi o ten z lewej oczywiście.Jeżeli tak, to u mnie jest inny. Zwróćcie uwagę jakie głupoty piszą w opisach pod częściami.http://img440.imageshack.us/f/image003d ... e003a.png/

Jeśli o mnie chodzi to kupowałem sam gumowy wkład i potem był wprasowany na prasie. Tutaj z tego co widzę jest kompletna poduszka. Szczerze mówiąc nie pamiętam jak wyglądała dokładnie ta poduszka a wprasowanie wkładu robili mi u brata w zakładzie więc nie było mnie przy tym.
Ja sam mam problem z drganiami w maździe ale nigdy nie mam czasu się tym zająć. Wiem tylko że po wprasowaniu tego wkładu przestał "nurkować" lewarek skrzyni biegów. Jeśli chodzi o drgania to ta poduszka nic raczej nie pomogła.
Tutaj znalazłem na allegro aukcje rzekomo do tej poduszki ale jest chyba identyczna jak podane przez ciebie:
http://moto.allegro.pl/przednia-poduszk ... 65498.html

Decadent, a czym się różni twoja poduszka od powyższych? czy jest różnica w samym gumowym wkładzie czy też inna jest tez konstrukcja tego gniazda?
Początkujący

Postprzez decadent » 23 gru 2010, 14:29

Kolejna kłamstwo sprzedawcy – mówię o tej aukcji allegro, a konkretnie stwierdzenia, że do wszystkich wersji silnikowych.
Te poduszki mają identyczne gniazdo, identyczne wymiary zewnętrzne wkładu. Moja poduszka oprawę ma dokładnie taką samą, ale sam wkład jest inny. Wystarczy, że spojrzysz na zdjęcia na początku tego całego wątku, gdzie jest fotorelacja z regulacji poduszki. Tam właśnie autor reguluje dokładnie taki wkład jak u mnie i w innych bejotkach z 98-99 r. może i także z 2000 r. Zwróć uwagę na to, że w przeciwieństwie do tych zamienników guma nie ma ramienia, jest tylko cienka błona między osią poduszki, a zewnętrzną częścią. Nie jest tak zalana.
EDIT !! 11 luty 2011 – okazało się, że mam poduszkę od diesela (tę przy chłodnicy) – powyższe nieaktualne...

Wydaje mi się, że u Ciebie ta bardziej masywna poduszka przejęła funkcje poduszki lewej przy skrzyni, albo poduszki grodziowej nawet. To te poduszki powinny mieć wpływ na nurkowanie lewarka i inne cuda przy ruszaniu. Może u Ciebie ta przy chłodnicy blokuje przemieszczanie się skrzyni, choć oryginalnie inne poduszki powinny tu zadziałać. Takie moje gdybanie.

Ps: Jak w jednym sklepie zamówiłem poduszkę przy grodzi do BJ 1.5 benzyna, manual 1999 r., upewniwszy się 3 razy, że to na pewno do mojej wersji, to przytargali mi poduszkę do BA ! <nie>

Cóż, każda z poduszek ma po pięć tysięcy wersji....

EDIT: O ! jest i moja poduszka na allegro – proszę zauważyć różnice (i cenę – zamienników nie widziałem)
http://allegro.pl/nowa-poduszka-przod-s ... 99557.html
Ostatnio edytowano 12 lut 2011, 12:30 przez decadent, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Ciacho » 23 gru 2010, 15:45

Musiałbym zobaczyć kiedyś pod autko jaki tak naprawdę jest tam wkład, który wymieniłem.
Decadent, jeśli te poduszki nie pasują to naszej BJ-otki to do jakiej wersji pasują?
Czy to, ze posiadają one te ramiona w przeciwieństwie do oryginałów, automatycznie znaczy, że nie będą pasować?
No a cena tej ori to rzeczywiście jakiś kosmos.
Początkujący

Postprzez decadent » 23 gru 2010, 16:25

Pisałem, iż będą pasować, ale oczywiście w kwestii montażu. A czy będą działać poprawnie to już inna bajka. Nie jestem specjalistą od tłumienia drgań, ani mechanikiem, więc tak naprawdę nie mam pojęcia jaki wpływ na to wszystko ma kształt poduszki. Na pewno ma znaczenie twardość gumy i inne jej parametry. Czy poduszka o innej konstrukcji wkładu niż oryginał będzie działać dobrze, to nie mam pojęcia. Zamontować się zamontuje, bez problemu, ale przecież nie o to chodzi.

Wydaje się, że jedyną gwarancją należytego działania poduszki jest jej identyczny z oryginałem kształt wkładu i twardość gumy. Szukając identycznej poduszki, jak ta w naszym aucie, jak widać możemy natrafić na poważne trudności.
Dla przykładu, nawet poduszka przy rozrządzie dla wersji benzynowej ma co najmniej dwie wersje – z obciążnikiem gumowym i bez. Jakie on ma znaczenie, nikt nie potrafił mi powiedzieć.

Wiele osób pisało, że wkłady do diesela zamontowane w benzyniaku nie działają poprawnie, choć pasują. W przypadku poduszki przy grodzi powszechna jest opinia, iż tylko oryginał sprawuje się dobrze. Myślę, że jeżeli wkład jest inny, to i pozostałe poduszki powinny być odpowiednio do kompletu... Za wiele niewiadomych....
Forumowicz

Postprzez decadent » 3 sty 2011, 10:12

Z moimi poduszkami zimą nie jest dobrze – wszystko drga i buczy...

Nurtuje mnie, czy wkład poduszki przy grodzi zarówno do diesela jak i do benzyny jest identyczny ??
Chodzi mi głównie o twardość gumy.

Nie wiem też jak dokładnie wygląda poduszka przy grodzi do silnika 1.5 benz. przed liftem – czy ma ten obciążnik ??
Może ktoś ma zdjęcie ?

Z góry dzięki za wszelkie info...
edit: Dalsze poszukiwania używki zakończone fiaskiem. Dziś kolejny ze sprzedawców zbadał aż cztery poduszki i wszystkie były mniej lub bardziej naderwane... Kolejny raz usłyszałem, że przewidziane są na 10 lat. Tylko dlaczego nie ma zamienników ! Nic z tego nie rozumiem !!
Forumowicz

Postprzez qbahc » 6 sty 2011, 07:39

Witam ponownie.

Poducha skrzyni wymieniona. Wybór padł na zamiennik z Ted-guma. Było to podyktowane tym, iż oryginał kosztuje w Carspeed jedyne 450zł. Co do drążka skrzyni – drgania zdecydowanie zmalały, nie lata już jakby miał ADHD we wszystkie możliwe strony. Niestety nie zostały lekkie wibracje są dalej ale jak to kolega wyżej napisał, ten Typ tak ma.
Początkujący

Postprzez decadent » 11 sty 2011, 09:42

Stwierdzam, iż istotnie poduszka przy chłodnicy właściwie nie pracuje, tylko asekuruje. Przypomnę, że u mnie także zerwana jest ona całkiem. Wsadziłem ciasno opaskę gumową wokół osi i absolutnie nic to nie pomogło w kwestii szarpania przy ruszaniu, za to silnik troszkę bardziej buczał w pewnym zakresie obrotów. Wywaliłem zatem tę prowizorkę.

Cekawe jest to, że gdyby u nas temperatury były zawsze powyżej 10 stopni C, to nigdy nie miałbym problemu poduszek. Te wszystkie drgania, w tym walnięcie przy zapalaniu, także szarpanie przy ruszaniu i drżenie plastików z przodu dzieją się tylko przy zimnym samochodzie. Nawet nie chodzi o temp. silnika (oleju), tylko całego auta. Jak przejadę co najmniej 10 km silnik pracuje cichutko, nie buczy i mogę płynnie ruszać....
Nie wiem, na ile jest to normalne zjawisko (poza tym szarpaniem oczywiście)...
Forumowicz

Postprzez lukaszek323f » 17 sty 2011, 23:47

I na mnie przyszedł czas. Do wymiany mam dwie poduszki . Jedna od strony chłodnicy a druga od skrzyni biegów na maglownicy... Zdecydowałem się na zamiennik koło chłodnicy za 109zł po zniżkach a druga niestety ori 375zł... Coś za coś ale trzeba wymienić... ( dla ciekawości część jedzie do mnie aż z Belgii )
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 14:01
Auto: Była 323f BG,323f Sportive
Obecnie BMW E60 530D

Postprzez decadent » 18 sty 2011, 10:29

No własnie – do Twojej wersji silnika oryginalna poducha kosztuje 385 zł, natomiast do najbardziej popularnych i starszych bejotek (jak moja 98 r. 1.5 benz.), ory kosztuje minimum 450 zł (po zniżce, normalnie 500). NIe rozumiem tego...

Ta poduszka przy maglownicy to poduszka silnika, a nie poduszka skrzyni... mówi się raczej "przy grodzi".
Poduszka no. 1 – tylna.
Do Twojego samochodu można kupić jej zamiennik – ale dobrze robisz, że bierzesz oryginał. To najważniejsza poducha.
Do mojej wersji silnikowej nie ma zamiennika... :(
Ostatnio edytowano 12 lut 2011, 12:30 przez decadent, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez boczek86 » 28 sty 2011, 11:25

umnie tez drży drazek zmainy biegow i tez obstawiam poduszki silnika a ile taka wymiana 4 poduszek ??
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez Neonixos666 » 28 sty 2011, 18:06

poduszki to drogi interes i nikomu nie życzę ich wymiany.
Poszukaj wkładów z tedgumu.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M