Fabryczne akcesoria (opinie i porady)

Mazda3 2008–2013

Postprzez CezaR83 » 9 gru 2010, 19:06

Markopolo13 napisał(a):nakładki na pedały ............347zł montaż 120zł
podpórka lewej nogi ......... 301zł montaż 100zł

Nakładki sobie kupiłem... myślałem też nad podstopnicą ale stwierdziłem ze nie warto tyle płacić za jeden element :P
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi

Postprzez Markopolo13 » 9 gru 2010, 20:05

Nakładki sobie kupiłem...

Gratuluję , niestety ja muszę jeszcze długo poczekać żeby uzupełnić wyposażenie.
Forumowicz

Od: 30 paź 2010, 10:19
Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Czarna Perła

Postprzez ZOOMik » 10 gru 2010, 20:12

Bari napisał(a):Właśnie też chciałem dołożyć światełka... Myślałem ze to wychodzi 920zł (i tak sporo) a prawie 1400 to już w ogóle. Myślę jeszcze nad kupnem używanych np. rozbita trójka- szukam na allegro ale nie ma nic.

Nie ma się co znowu tak spieszyć, bo nie często się tych świateł używa a w zasadzie powinno zgodnie z KD, bo nadużywane to i owszem są na naszych drogach...niestety :| Szukać na spokojnie i kupić dużo taniej używane to właśnie chyba będzie najbardziej rozsądne wyjście w tej sytuacji.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Bari » 10 gru 2010, 21:22

ZOOMik napisał(a):Nie ma się co znowu tak spieszyć, bo nie często się tych świateł używa a w zasadzie powinno zgodnie z KD, bo nadużywane to i owszem są na naszych drogach...niestety :| Szukać na spokojnie i kupić dużo taniej używane to właśnie chyba będzie najbardziej rozsądne wyjście w tej sytuacji.

Masz rację w Polsce są niestety nadużywane. Na razie szukam bez ciśnienia, póki co mało jest jeszcze BL i ciężko dostać jakąkolwiek część z allegro. Chciałem też założyć ori bikesnony (mam excl i w salonie nie mogłem dokupić przy zamawianiu samochodu – z resztą zastanawiam się czemu). Znalazłem w ogłoszeniach na forum sklep ze wszystkimi częściami do BL, napisałem maila z pytaniem czy są i za ile i o ew. montaż. Cena mnie powaliła z nóg... Odpisali, że nie montują, ale posiadają ori biksenony w cenie UWAGA: 3500zł za sztukę czyli komplecik blisko 7000zł, ASO przy tym to okazja:) Nie chce pseudo ksenonow bo sam tez nie chce być oślepiany przez innych użytkowników.Dlatego ograniczam się na razie do szukania przeciwmgłowych
Forumowicz

Od: 23 maja 2010, 17:16

Postprzez mysiak » 10 gru 2010, 21:47

100 za montaż twego podstopnika pod lewa stopę to dużo. ja płaciłem bodajże 6 dyszek w ASO rzecz jasna. Ok trochę ich o rabat na część i robociznę pomęczyłem
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez Jarlath » 11 gru 2010, 18:25

Witam,
Pozwolę sobie zapytać, czy macie może jakieś namiary na dobrze dopasowane dywaniki na zimę. Kupiłem już jeden komplet ale okazuje się, że "rynienka" nie do końca pasuje i woda na zakrętach ma skłonności do uciekania (mimo, że wody jest niewiele) a i do jakości mam wiele zastrzeżeń. Nawet jest ogumowana "podstópka", ale powiem szczerze, że nie jest to czego oczekiwałem. W zasadzie Seicento mojej żony miało lepsze dywaniki.
Proszę o jakieś namiary – w salonie raczej nic nie mają bo pytałem...
Pozdrawiam
Jarlath
Forumowicz

Od: 14 lip 2010, 18:20
Auto: Mazda 3 (BL '10) Excl+ SD 2.0 MZR DISI i-stop, Lampy BX

Postprzez Markopolo13 » 11 gru 2010, 23:16

Ja dostałem dywaniki oryginalne w salonie jako bonus przy kupnie autka, dziwne że Ci nie zaproponowali ...... pozd.
Forumowicz

Od: 30 paź 2010, 10:19
Czarna Perła

Postprzez Jarlath » 11 gru 2010, 23:32

Dostałem gumowe dywaniki, ale te standardowe, oryginalne Mazda – raczej na zimę kiepsko się spisują...
Pozdrawiam
Jarlath
Forumowicz

Postprzez Bari » 11 gru 2010, 23:47

Jarlath napisał(a):Dostałem gumowe dywaniki, ale te standardowe, oryginalne Mazda – raczej na zimę kiepsko się spisują...

u mnie spisują się ok:) nie narzekam
Forumowicz

Od: 23 maja 2010, 17:16

Postprzez ZOOMik » 12 gru 2010, 00:04

Jarlath napisał(a):Witam,
Pozwolę sobie zapytać, czy macie może jakieś namiary na dobrze dopasowane dywaniki na zimę. Kupiłem już jeden komplet ale okazuje się, że "rynienka" nie do końca pasuje i woda na zakrętach ma skłonności do uciekania (mimo, że wody jest niewiele) a i do jakości mam wiele zastrzeżeń. Nawet jest ogumowana "podstópka", ale powiem szczerze, że nie jest to czego oczekiwałem. W zasadzie Seicento mojej żony miało lepsze dywaniki.
Proszę o jakieś namiary – w salonie raczej nic nie mają bo pytałem...

Nie pomogę, bo używam tylko welurowych cały okrągły rok, ale dobrze by było abyś ku przestrodze podał jeszcze nazwę producenta tych „gumiaków”.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mysiak » 14 gru 2010, 10:59

kupiłem w Lidlu uniwersalne gumowe, trochę dociąłem i jest OK. a koszt to tylko 39,99 PLN
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez ZOOMik » 17 gru 2010, 17:00

Osobiście wolałbym zapłacić te 50 zł więcej i nie "rzeźbić", ale cóż...co kto lubi ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Jarlath » 17 gru 2010, 17:18

Dywaniki z alle, mają dodatkowy "podstopnik" innych nie ma. Nie, żebym chciał robić anty-relkamę, ale napiszę, że od użytkownika "max-dywanik". Inni kupowali do innych marek i było 100% OK, do Mazdy im jednak nie wyszło :(
Chętnie zapłacę nawet poważniejszą kasę, ale żeby działały poprawnie.
@ZOOMik – jak Ci się spisują welurowe? Ja staram się dość mocno odśnieżać buty przed wejściem do samochodu, ale i tak po kilku dniach muszę pozbyć się wody – dlatego przydaje się rant dookoła dywanika.
Pozdrawiam
Jarlath
Forumowicz

Postprzez pluck » 19 gru 2010, 00:42

ja też tylko z welurowych korzystam. Jak narazie wszystko ok.
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 mar 2010, 00:25
Auto: M3 BL Excl+

Postprzez VHD » 19 gru 2010, 00:54

Ja mam od kupna dywaniki gumowe, mazdowskie. Spisują się dobrze i mimo niewysokiej krawędzi jeszcze nic mi się nie wylało do na podłogę przy ich wyjmowaniu. Nie miały też intensywnego zapachu gumy kiedy były nowe. Ich wadą moim zdaniem jest brak ochrony dla podstopnicy.
Forumowicz

Od: 1 gru 2009, 22:26
Auto: Mazda 3 BL 2.0 HB 2009

Postprzez ZOOMik » 19 gru 2010, 17:57

Jarlath napisał(a):Dywaniki z alle, mają dodatkowy "podstopnik" innych nie ma. Nie, żebym chciał robić anty-relkamę, ale napiszę, że od użytkownika "max-dywanik". Inni kupowali do innych marek i było 100% OK, do Mazdy im jednak nie wyszło :(
Chętnie zapłacę nawet poważniejszą kasę, ale żeby działały poprawnie.
@ZOOMik – jak Ci się spisują welurowe? Ja staram się dość mocno odśnieżać buty przed wejściem do samochodu, ale i tak po kilku dniach muszę pozbyć się wody – dlatego przydaje się rant dookoła dywanika.

W takim razie zapewne chodzi o dywaniki firmy REZAW-PLAST
Obrazek
OK a jakie masz zastrzeżenia, jeśli można wiedzieć, do oryginalnych, mazdowskich, bo te, przynajmniej, teoretycznie powinny być najlepiej dopasowane? Jeśli dysponujesz fotką to wklej dla porównania.
Pytasz jak się spisują welury. Mam wersję „Luxury” – te są solidne i dają radę nawet zimą, z tym, że ja akurat użytkuje auto głównie w „miejskiej dżungli”, chadzam w skórzanych butach z gładką podeszwą, których śnieg się tak nie ima, więc na dywaniki wnoszę go stosunkowo niewiele – nawet nie zachodzi potrzeba ich osuszania :) W innych okolicznościach bardziej praktyczne z pewnością byłyby "gumiaki", z których dużo łatwiej pozbyć się wody ze stopionego śniegu.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Jarlath » 19 gru 2010, 20:59

Cześć,
Mazdowe gumiaki mają dość "płytki" profil, kończą sie na poziomie pedałów, i nie mają podstopnicy. Woda z pozostałego śniegu spływa więc z pedałów bezpośrednio na obicie podłogi. Podstopnicę zamówiłem przy zakupie aluminiową, ale bez gumy dywanika w zimie także cała woda ląduje na obiciu podłogi. Niestety w sezonie zimowym nie mogę pozwolić sobie na płaskie obuwie, a traktorów nie sposób dobrze wytrzepać przed wejściem. Te zakupione dywaniki są w zasadzie dobre i nie emitują nieprzyjemnego zapachu, ale ich dopasowanie no – może tylko sztywność rynienki nie jest taka jaką bym sobie życzył. Poszukuję więc jakiegoś dedykowanego rozwiązania. Podkreślam, że w zimie też jeżdżę z załączoną klimą, która trochę ratuje sytuację...
Pozdrawiam
Jarlath
Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 27 gru 2010, 23:28

Napisałeś, że te gumowe oryginały Mazdy kończą się na poziomie pedałów...czyli mam rozumieć, że nie podchodzą na taką głębokość jak welury? – może ktoś jednak wklei fotkę.
Zrobiłem małe rozeznanie i do BL dostępne na rynku są jeszcze dywaniki gumowe firm:
Rigum (Czechy)
Obrazek
Petex (Niemcy)
brak foto
Schonek (Niemcy)
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez wercyngetoryx » 28 gru 2010, 12:59

Witam. Moje 3 grosze ...
W swojej BL mam oryginalne gumowe dywaniki i wg mnie nie ma problemu. Nie chce mi się robić analizy ściekania wody po pedale :) i po podeszwie buta, ale zakładając, że stopa w trakcie obsługi tychże jest raczej pod kątem ustawiona, to ta ilość wykładziny, która jest pod nimi wystarcza..
Poniżej link do działu "moja mazda" gdzie wkleiłem kilka fotek. Na pierwszym zdjęciu można się dopatrzeć zarysu dywanika w okolicach pedałów.
Co do oryginału to jeszcze taka uwaga, że maja mały rant wokół. Jednak dosyć głęboka faktura wykładziny skutecznie gromadzi wodę w czasie jazdy. Jedynie przy wyjmowaniu trzeba trochę uważać żeby w miarę równo dywanik trzymać.
W drugim aucie (Lanos) mam dywaniki z allegro (niestety nie pamiętam firmy), też gumowe więc przypuszczam (mogę się mylić), że te zamienniki do BL, które są dostępne są podobnie wykonane. Tzn porównując oryginał BL do zamiennika Lanosa to te pierwsze mają o wiele lepszą jakość tworzywa – sztywniejsze, cieńsze, bardziej "plastikowe", fajnie się je myje. Od spodu na całej powierzchni mają drobne kolce, które dodatkowo trzymają ja w miejscu – główne trzymanie to jednak klipsy. W Lanosie ciężka, miękka guma, do tego w trakcie mycia sprawia wrażenie tłustej od ropy czy czegoś podobnego (ale oczywiście nie śmierdzi :) )

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=102753

Jakby była potrzeba to jakąś fotkę z bliska mogę później wkleić ....
Ostatnio edytowano 28 gru 2010, 23:29 przez wercyngetoryx, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 1 lip 2010, 15:01
Auto: Mazda 3 BL, 1.6 MZ-CD 109 KM, 2009r., HB SandSpeed

Postprzez ZOOMik » 28 gru 2010, 16:32

Dzięki wercyngetoryx…z tego co dojrzałem na Twojej fotce, gumowe oryginały „leżą” mniej więcej tak samo, jak u mnie welury, więc okazuje się, że jednak są OK – po opisie Jarlath-a obawiałem się, że jakiś bubel nam Mazda funduje, ale na szczęście nie. Zatem osobiście nie widzę większego sensu kupowania (zwłaszcza „w ciemno”) zamienników, ryzykując dla „paru złotych” gorszą jakość lub dopasowanie…no chyba, że potrzebujemy takich z podstopnicą.
Obrazek
Forumowicz