Silnik bierze olej. Co zrobić? Zalac Doctorka czy minerał? Sprzedać czy zmienic motor?
Próbowaliście tankować do pełna ? Jak bak jest pełny to nie ma prawa się w nim zbierać wilgoć i wtedy może nie dymić. Przynajmniej u mnie tak było to nie dymiło. Pogoda wilgotna to i więcej wilgoci = biały mega dym z rana 
Bo tak na logikę biorąc to jak spala się benzyna z woda to nie ma cudu żeby nie dymiło.
Co do oleju to leje 5W30 Syntetyk Dexos2 (ma tam te wszystkie normy nawet) 5L 80zł ;D i lepiej jeździ jak na Castrolu 10w40 za 150zł, na którym jeździł straasznie zamulony. Zaczął też mniej oleju brać a już chłodniej jest i powinien więcej brać bo silnik w końcu zimą ma większe luzy (do póki się nie rozgrzeje).
W końcu jak japońce wymyślili, że ma być olej 5W30 (10W30) o klasie SG to po co kombinować ? Nawet w instrukcji serwisowej napisane jest, że inna lepkość może uszkadzać silnik ;p.
Pozdrawiam
Bo tak na logikę biorąc to jak spala się benzyna z woda to nie ma cudu żeby nie dymiło.
Co do oleju to leje 5W30 Syntetyk Dexos2 (ma tam te wszystkie normy nawet) 5L 80zł ;D i lepiej jeździ jak na Castrolu 10w40 za 150zł, na którym jeździł straasznie zamulony. Zaczął też mniej oleju brać a już chłodniej jest i powinien więcej brać bo silnik w końcu zimą ma większe luzy (do póki się nie rozgrzeje).
W końcu jak japońce wymyślili, że ma być olej 5W30 (10W30) o klasie SG to po co kombinować ? Nawet w instrukcji serwisowej napisane jest, że inna lepkość może uszkadzać silnik ;p.
Pozdrawiam
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=105090
Diagnostyka 323F Z5 :)
- Od: 12 lut 2010, 17:05
- Auto: Corolla E12 1.4 D4D & Smart Forfour 1.3
Tak "piękne" bzdury napisaleś odnośnie spalania mieszanki paliwowo-powietrznej i połączeniu wilgoci powietrza .... że aż się z tego śmiać chce i to naprawde zdrowo 
Sorki za ten sarkazm .... ale czytając takie posty nie mogę się od tego powstrzymać

Sorki za ten sarkazm .... ale czytając takie posty nie mogę się od tego powstrzymać

Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Kolejny "kwiatek"
Fajny sposób na odmulenie Mazdy
To ile zyskałeś "koniów i niutonków" pod maską zmieniając 10W/40 na 5W/30

g00di napisał(a):leje 5W30 Syntetyk Dexos2 (ma tam te wszystkie normy nawet) 5L 80zł ;D i lepiej jeździ jak na Castrolu 10w40 za 150zł, na którym jeździł straasznie zamulony.

To ile zyskałeś "koniów i niutonków" pod maską zmieniając 10W/40 na 5W/30

No przejechałem ponad 1000km od remontu mojej z5 i mogę stwierdzić, że wszystko ok – żadnych ubytków na bagnecie, a przed remontem chyba mi z 1l piła na 1tys 

- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
Znajomy mechanik twierdzi, że taki "niby remont" załatwia sprawę na ok. 15tys km
więc czy w ogóle warto
W każdym razie, osobiście gdy u mnie spalanie oleju się zwiększy, nie będę miał żadnych oporów na przejście na bardziej lepki olej i dolewki czegoś tańszego
Zdaniem tegoż mechanika "ten silnik jest nie do zaj.... bania" o ile ktoś go nie przegrzeje i nie przytrze z powodu małej ilości oleju", a że go ponadprzeciętnie lubi, no cóż, trzeba kontrolować i dolewać.
W każdym razie, osobiście gdy u mnie spalanie oleju się zwiększy, nie będę miał żadnych oporów na przejście na bardziej lepki olej i dolewki czegoś tańszego
Zdaniem tegoż mechanika "ten silnik jest nie do zaj.... bania" o ile ktoś go nie przegrzeje i nie przytrze z powodu małej ilości oleju", a że go ponadprzeciętnie lubi, no cóż, trzeba kontrolować i dolewać.
Ostatnio edytowano 9 gru 2010, 02:02 przez grabu122, łącznie edytowano 1 raz
u mnie jakieś ~30tys po "remoncie" i również zero ubytków (na 5W40) 
jedynie profilaktycznie sprawdzam stan oleju raz w miesiącu albo rzadziej![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
jedynie profilaktycznie sprawdzam stan oleju raz w miesiącu albo rzadziej
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
aj ludzie nie nabijajcie się
, starałem się wyjaśnić tylko zależność ze jak mam więcej paliwa w baku to mi nie dymi z rana, w sumie nie wiem jakim cudem, ale to działa.
http://www.auto-swiat.pl/1-do-pelna-prosze
a co do oleju to po prostu kulturalniej chodzi ... ech

http://www.auto-swiat.pl/1-do-pelna-prosze
a co do oleju to po prostu kulturalniej chodzi ... ech
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=105090
- Od: 12 lut 2010, 17:05
- Auto: Corolla E12 1.4 D4D & Smart Forfour 1.3
Mazdowicze.
O to propozycja mojego kolegi odnośnie remontu silnika 323f 1.8 DOHC 94r
Panewki główne 123 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Panewki korbowodowe 86 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Pierścień oporowy kpl. 33 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Pierścienie tłokowe 174 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Komplet uszczelek dół 86 pln. za kpl. – Elring
Uszczelka głowicy 116 pln. -Elring
Olej 10w-40 67 pln. za 5l. GM
Filtr oleju 12pln.
Filtr powietrza 23pln.
Uszczelka kol. ssący 22 pln.
Uszczelka kol. wyd. 41 pln.
simering wałków rozrządu 43 pln. – Elring
Jak myślicie wszystko tak jak ma być???
Czy w remoncie takiego silnika sprawa jakości uszczelek kol wydechowego i ssącego ma znaczenie???
Proszę o rade
O to propozycja mojego kolegi odnośnie remontu silnika 323f 1.8 DOHC 94r
Panewki główne 123 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Panewki korbowodowe 86 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Pierścień oporowy kpl. 33 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Pierścienie tłokowe 174 pln. za kpl. – Oyodo Japan
Komplet uszczelek dół 86 pln. za kpl. – Elring
Uszczelka głowicy 116 pln. -Elring
Olej 10w-40 67 pln. za 5l. GM
Filtr oleju 12pln.
Filtr powietrza 23pln.
Uszczelka kol. ssący 22 pln.
Uszczelka kol. wyd. 41 pln.
simering wałków rozrządu 43 pln. – Elring
Jak myślicie wszystko tak jak ma być???
Czy w remoncie takiego silnika sprawa jakości uszczelek kol wydechowego i ssącego ma znaczenie???
Proszę o rade
– Kochanie, marzy mi się, żeby założyć na plażę coś takiego, co
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
sprawiłoby, że wszyscy by osłupieli.
– Łyżwy załóż.
najlepiej napisz do Smirnoffa (Adrian) z www.carspeed.pl
mam pytanie do was, moja 323f
bierze jakieś 300ml na 1000km, w sumie już 2 lata nie zmieniałem oleju tylko dolewałem po trochu, przebieg od tamtej pory mały jakieś 15k km, i teraz myślę nad tym czy zmieniać na jakiś inny czy dalej ten sam i dalej spokojnie uzupełniać braki?
Jeżdżę na valvoline 10W40 maxlife
bierze jakieś 300ml na 1000km, w sumie już 2 lata nie zmieniałem oleju tylko dolewałem po trochu, przebieg od tamtej pory mały jakieś 15k km, i teraz myślę nad tym czy zmieniać na jakiś inny czy dalej ten sam i dalej spokojnie uzupełniać braki?
Jeżdżę na valvoline 10W40 maxlife
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
- Od: 13 lis 2008, 09:30
- Auto: bmw 323 e46
też czytając forum myślałem ,że taka ilość spalanego oleju to nie dużo także spoko wlewam dalej Maxlife,
Jeszcze jedno pytanie:
Czasem rano jak zapalam auto , raz na hmm coś ok 5-7 dni i przez 2-3 sec po zapaleniu mam niebieską chmurę za sobą dość intensywną, czy to już trzeba się martwić?
Czy dopiero jak tak będzie codziennie i będzie dłużej kopcił i więcej brał oleju ?
Jeszcze jedno pytanie:
Czasem rano jak zapalam auto , raz na hmm coś ok 5-7 dni i przez 2-3 sec po zapaleniu mam niebieską chmurę za sobą dość intensywną, czy to już trzeba się martwić?
Czy dopiero jak tak będzie codziennie i będzie dłużej kopcił i więcej brał oleju ?
A jak już jest jak jest to auto jeszcze pojeździ trochę...
Czy to znak ,że powiedzmy po mniej więcej 10k km będzie mnie czekał remont...?
Bo myślałem nad tym aby na sekwencje pozbierać ale nie chciałbym aby mnie taka niespodzianka zastała nagle
Czy to znak ,że powiedzmy po mniej więcej 10k km będzie mnie czekał remont...?
Bo myślałem nad tym aby na sekwencje pozbierać ale nie chciałbym aby mnie taka niespodzianka zastała nagle