Wymiana płynu chłodzącego. Problemy!

Postprzez krzaku90 » 1 gru 2010, 17:56

Hah tez tak dzisiaj mialem. Tylko ze obroty weszly na ok 3 tys. Czy na sprzegle czy na luzie to 3 tys, nawet jak wbilem 1 czy tam 2 bieg i bez gazu to auto sie ladnie rozpedzalo i obrotomiez na 3 tys.
Do tego 0 grzania, postawilem ja na wolnych obrotach (raczej na tych 3 tys <lol> ) na godzine i dopiero zaczelo grzac, a wczesniej zimniej niz na dworze, i obroty spadly. Bylem przekonany ze mam plyn wlany bo sam wlewalem, ale jednak cos zamarzlo. Wymienilem plyn na nowy i jest git.
Gadalem z kolega o tym ,ktory troche kiedys grzebal w samochodach, i tez pytal czy sprawdzalem czy weze wszytkie cieple, zwlaszcza te w okolicy przepustnicy i kolektora ssacego i czy sama przepustnica ciepla, tak jak kolega wyzej pisal. Tyle do obrotow. A co do grzania od razu powiedzial zebym zobaczyl weze od nagrzewnicy i rzeczywiscie byly zimne.
Forumowicz

Od: 12 lip 2009, 20:59
Auto: mazda 323 bg 1.8 16v SOHC

Postprzez Korel1111 » 3 gru 2010, 20:33

Nie miałem wczesniej czasu zeby to sprawdzic.
Oleju mi nie przybywa. Majonezu pod korkiem nie mam :)

Sprawdz czy te węzyki i sama przepustnica się nagrzewają podczas pracy silnika jeśli nie to masz przyczyne.

Przejechałem okolo 5 km. Przepustnica była letnia. Jeden wąż był ciepły a drugi zimny.
Co jest przyczyna? Przytkany uklad?
Początkujący

Od: 19 wrz 2010, 22:40
Auto: Mazda 323 BG 93r. 1.6 16V

Postprzez markmas » 3 gru 2010, 21:13

Korel1111 napisał(a):Co jest przyczyna? Przytkany uklad?

Na to wygląda. Po ok 5 km jeden wąż teoretycznie powinien być cieplejszy od drugiego (dopływ i odpływ), ale nie zimny. Możesz postarać się je zdjąć i przemyć (najlepiej pod jakimś ciśnieniem). To samo możesz zrobić z przepustnicą. Pamiętaj później o dokładnym odpowietrzeniu całego układu. Tego nie da się zrobić w pięć minut :P
Jak chcesz to mam pod ręką schemat obiegu "wody" ale od 626. Praktycznie to samo.

Pozdrawiam
Obrazek
Która następna? :)
Forumowicz

Od: 17 cze 2008, 23:48
Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V