Parujące reflektory przednie -przyczyny i jak temu zaradzić.
Czy to normalne jeśli chodzi o ten model , można by to przeboleć ale jeśli ktoś chciałby zamontować ksenony to troszkę lipa bo rozproszone światło będzie oślepiać innych z naprzeciwka.
Dlaczego właśnie ona ... bo piękna, niezawodna , niespotykana...
- Od: 4 lut 2009, 13:59
- Auto: Mazda 3 '04
Ale jak chciałbyś montować ksenony to i tak musisz wymienić całą lampę, prawda?
Więc problemu nie będzie. Moje lampy z tyłu też lekko parują a wtył nie była bita.
Więc problemu nie będzie. Moje lampy z tyłu też lekko parują a wtył nie była bita.
Nie wydaje mi się. Poza tym to szybko znika. Czasem rano jest lekko zaparowane, ale np. jak dojadę do stacji benzynowej (ok. 2 min jazdy) to klosz jest już czysty. Wieczorem jak zapalam światła to raczej nie ma różnicy w tym jak świecą.
No i u mnie nie jest tak, żeby zawsze było zaparowane. Może kilka razy się zdarzyło.
No i u mnie nie jest tak, żeby zawsze było zaparowane. Może kilka razy się zdarzyło.
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
Jeszcze jedno – czy Ty masz na pewno zaparowany klosz? Bo w sumie teraz jeszcze przyjrzałem się tej focie i mi to wygląda na poświatę, czy coś takiego. Po prostu strumień światła przechodząc przez klosz "zostawia" na nim ślad – takie coś to mam zawsze. Zaparowany klosz inaczej wygląda. Na dobrą sprawę to nie jestem na 100% pewien, czy u mnie on był zaparowany od środka, czy na kloszu osiadła wilgoć. Nie "pilnuje" tego, bo zdarzyło się może z 2 razy zimą.
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
Czy w trójkach jest coś takiego jak odpowietrznik reflektora? Czytałem na innych forach (np BMW), że występuje coś takiego. Ponoć czasem się przytka i trzeba udrożnić. Wie ktoś coś na ten temat?
Medium – Bozon Records Tour
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
Odkopię trochę temat.
Wczoraj byłem umyć auto i zauważyłem, że po myciu troszkę zaparowały mi tylne reflektory.
Wcześniej to zjawisko nie wystąpiło.
Być może to różnica temperatur spowodowała, że pojawiło się delikatne zaparowanie. Klosze były zimne bo temperatura powietrza -2 stopnie Celsjusza, a na myjce leci ciepła woda z lancy pod ciśnieniem.
Wczoraj byłem umyć auto i zauważyłem, że po myciu troszkę zaparowały mi tylne reflektory.
Wcześniej to zjawisko nie wystąpiło.
Być może to różnica temperatur spowodowała, że pojawiło się delikatne zaparowanie. Klosze były zimne bo temperatura powietrza -2 stopnie Celsjusza, a na myjce leci ciepła woda z lancy pod ciśnieniem.
Nie przejmuj sie, po myjni w takich temperaturach to normalne.
Tak, lampy maja odpowietrzniki, przyjzyj sie to zobaczysz kilka malych dziurek na kloszu lampy
Tak, lampy maja odpowietrzniki, przyjzyj sie to zobaczysz kilka malych dziurek na kloszu lampy
grycha Mam tak samo i to nie jest zaparowany reflektor.
Też tak uważam.
Żona jechała w trasę i podobno mrugali na nią co chwila, Teściu( pasażer) zapytał czy nie jedzie na długich. Więc może coś w tym jest. Światła miałem raz ustawiane i raz sprawdzane od października wiec wszytko ok.
Jakie dziurki? szukałem ich dzisiaj i nie znalazłem, odpowietrzniki są z tyłu reflektora. Takie wężyki.
mi to wygląda na poświatę
Też tak uważam.
Zauważyłeś żeby rozpraszało to kierowców u ciebie ?
Żona jechała w trasę i podobno mrugali na nią co chwila, Teściu( pasażer) zapytał czy nie jedzie na długich. Więc może coś w tym jest. Światła miałem raz ustawiane i raz sprawdzane od października wiec wszytko ok.
Jakie dziurki? szukałem ich dzisiaj i nie znalazłem, odpowietrzniki są z tyłu reflektora. Takie wężyki.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):Jakie dziurki? szukałem ich dzisiaj i nie znalazłem, odpowietrzniki są z tyłu reflektora. Takie wężyki.
Dominooo mowil o tylnych lampach
Wczoraj pierwszy raz zdarzyło mi się po umyciu auta, że zaparował mi przedni prawy reflektor i ta para zamarzła wewnątrz reflektora. Nigdy nie działo się to z przednimi reflektorami. Znalazłem gdzieś informację, że może być zatkany któryś z odpowietrzników relektora, ale nie wiem gdzie je zlokalizować i czy jest do nich w miarę dobry dostęp, żeby sprawdzić czy są czyste.
Jak coś to proszę o pomoc.
Jak coś to proszę o pomoc.
Trzeba wyjąc lampę , z tyłu są tam takie krótkie gumowe przewody -poznasz na pewno ale z czego by sie to miało zatkać ?
Nie mam pojęcia czy może się zatkać. Być może kurz+wilgoć mogły się przyczynić do przytkania. w każdym razie muszę to sprawdzić.
Najbardziej zastanawia mnie dlaczego nagle jest zaszronione od wewnątrz. Myłem auto przy mrozach -15°, -17° i kompletnie nic się nie działo, a wczoraj przy -1° taka zmiana...
Znalazłem takie zdjęcie. Czy to chodzi o te rureczki?

Najbardziej zastanawia mnie dlaczego nagle jest zaszronione od wewnątrz. Myłem auto przy mrozach -15°, -17° i kompletnie nic się nie działo, a wczoraj przy -1° taka zmiana...
Znalazłem takie zdjęcie. Czy to chodzi o te rureczki?