Klimatyzacja – odgrzybianie (zapach stęchlizny)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Grzybek » 23 lis 2009, 23:24

http://www.allegro.pl/item806658655_wur ... estaw.html
kupiłem ten zestaw ale nie wiem jak go teraz użyć a konkretnie w które miejsce psiknąć
W instrukcji na pisane jest ze w rurkę odprowadzającą wodę ze skraplacza.
Hmmm pojęcia nie mam gdzie to jest.
Patrzyłem i nic nie znalazłem może ktoś wrzuci zdjęcie gdzie najlepiej za aplikować taki środek
Ale jazda to musi być MAZDA :) 666
ZOOM-ZOOM
Forumowicz

Od: 10 mar 2009, 00:09
Auto: M6 2002r 2.0i 16V 141KM GG+GAZ

Postprzez krasus » 26 paź 2010, 21:35

Witam,

Włączenie klimatyzacji (M6 2007, 2.0 diesel, kombi) to straszny smród, taką jakby zgnilizną czy czymś wali. Pojechałem do AZ Auto, wymienili filtr kabinowy, zrobili ozonowanie i.... po jednym-dwóch dniach dalej śmierdzi. Wrócę do nich, ale chciałbym wiedzieć czego żądać. Co może być przyczyną? Gdzie może siedzieć brud? A może nie jechać do AZ Auto a lepiej do firmy specjalizującej się w serwisowaniu klimatyzacji?

Z góry dzięki, pozdrawiam,
pozdrawiam,
Krasus
Początkujący

Od: 20 gru 2009, 13:13
Auto: M6, 2.0 MZR-CD, 143KM, '07, kombi

Postprzez Enduro » 27 paź 2010, 00:13

krasus napisał(a):.... Gdzie może siedzieć brud? ...,

w kompersorze kilmy! ale moge sie tu mylic, ansolutnie!
sam mialem taki i go rozebralem na drobne i tam znalazlem smierdzaacą poprzlepianą masę kleistą koloru zielonego...
pozd. i wspolczuje smrodu. Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez xadox » 27 paź 2010, 00:31

U mnie też coś takiego występuje.

Smród przypomina wymioty – u was też tak było/jest?
Początkujący

Od: 21 paź 2010, 11:29
Auto: Mazda 6 Kombi
silnik 2.0 rok 2003
wersja comfort

Postprzez rafusmaximus » 27 paź 2010, 04:03

krasus napisał(a):A może nie jechać do AZ Auto a lepiej do firmy specjalizującej się w serwisowaniu klimatyzacji?

zdecydowanie lepiej – jedź do takiej firmy, bo oni tak jak napisałeś "specjalizują się w tym", a ASO zrobi Ci standard i tyle.
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez Lorento » 27 paź 2010, 10:33

Enduro napisał(a):
krasus napisał(a):.... Gdzie może siedzieć brud? ...,

w kompersorze kilmy! ale moge sie tu mylic, ansolutnie!
sam mialem taki i go rozebralem na drobne i tam znalazlem smierdzaacą poprzlepianą masę kleistą koloru zielonego...
pozd. i wspolczuje smrodu. Enduro

Cos Ci się chyba pomerdało. ( Chronio Cię wszak zastrzeżenie, że możesz się mylić, co ma niniejszym miejsce). Kompresor klimy spręża czynnik chłodzący, który pracuje w obiegu zamknietym, wiec jak ma śmierdzieć?
Ta zielona substancja to olej klimy pomieszany z barwnikiem UV...
Przyczyną smrodu są z reguły bakterie i pleśnie namnażające się na parowniku klimatyzacji, gdzie następuje skraplanie wody. W tej wilgoci mają one sprzyjajace warunki do rozwoju. Ozonowanie, wiem z dośwwiadczenia g... daje. Należy bezpośr na parownik zapodac solidną dawkę środka odkażającego ( (przez przewód nadmuchu od strony wentylatora) smród powinien minąć. W skrajnych przypadkach konieczne jestr nawet mechaniczne czyszczenie parownika, ale to wymaga rozbebeszenia deski, czego raczej się w M6 nie praktykuje.
Polecają też niektórzy środki w sprayu stawiane przed fotelem pasażera, np. słynne FORTE, ale one też wymiękają przy dużym zasyfeniu parownika ( dystrybutorzy tegoż zara zapewne podniosą larum, ale taka jest smętna prawda, bo to sprawdzałem sam osobisto). najlepiej półpłynne lub piankowe zapodawać wprost na parownik w dużej ilosci. Nadmiar ścieknie przez odpływ o ile jest oczywista drożny...
Amen.
Ostatnio edytowano 27 paź 2010, 10:47 przez Lorento, łącznie edytowano 1 raz
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

PostTen post został usunięty przez AmRoZ 27 paź 2010, 11:20.
Powód: co ta kropka miała oznaczać ? delete

Postprzez Grzyby » 27 paź 2010, 15:30

Lorento napisał(a):Polecają też niektórzy środki w sprayu stawiane przed fotelem pasażera, np. słynne FORTE, ale one też wymiękają przy dużym zasyfeniu parownika ( dystrybutorzy tegoż zara zapewne podniosą larum, ale taka jest smętna prawda, bo to sprawdzałem sam osobisto). najlepiej półpłynne lub piankowe zapodawać wprost na parownik w dużej ilosci.

Zgadzam się z tą opinią. Na duże smrody niestety aerozole się nie nadają.
W przypadku kiedy na parowniku fizycznie jest syf, pozostaje albo demontaż dechy i czyszczenie ręczne :P albo faktycznie, porządny środek piankowy zapodany bezpośrednio na parownik.

Ja polecam coś takiego: http://sklepy.allegro.pl/airco-cleaner- ... 04935.html
Prywata ale w słusznej sprawie pozbycia się smrodu :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Enduro » 27 paź 2010, 16:05

Lorento napisał(a):Cos Ci się chyba pomerdało. ( Chronio Cię wszak zastrzeżenie, że możesz się mylić, co ma niniejszym miejsce). Kompresor klimy spręża czynnik chłodzący, który pracuje w obiegu zamknietym, wiec jak ma śmierdzieć?...
masz racje,
ale ja osobiscie taki przypadek na wlasne oczy i wlasnymi rekoma dotykalem
i to bylo powodem smrodu
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Lorento » 27 paź 2010, 18:28

Enduro napisał(a):
Lorento napisał(a):Cos Ci się chyba pomerdało. ( Chronio Cię wszak zastrzeżenie, że możesz się mylić, co ma niniejszym miejsce). Kompresor klimy spręża czynnik chłodzący, który pracuje w obiegu zamknietym, wiec jak ma śmierdzieć?...
masz racje,
ale ja osobiscie taki przypadek na wlasne oczy i wlasnymi rekoma dotykalem
i to bylo powodem smrodu
pozdr.E

Nie za bardzo rozumiem? Jak może śmierdzieć czynnik pracujący w układzie zamknietym? Tzn. śmierdzieć może ale nie na zewnątrz. Chyba że była nieszczelność w układzie klimy, ale wtedy pierwszy odparowałby czynnik, a jak by on odparował spręzarka nie pracowałaby, a zatem nie śmierdziałoby z niej, gdzyż syf nie mógłby być rozprowadzany po układzie. Oczekuję wyjaśnienia szczegółowego tej kwestii, bo rzucenie hasła o śmierdzącej sprężarce, bez bliższych wyjaśnień może prowadzić desperatów do jej demontażu, podczas gdy wystarczy odkazić parownik...
Pytam więc publicznie: Jaki był mechanizm powstawania smrodu w kabinie na skutek usyfionej sprężarki?
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez Stivi » 27 paź 2010, 18:54

Eh tam , pewnie wlasciciel skarpet nie zmienil,dlatego daje az w oczy szczypie. Najprosciej na klime zrzucic. :|
Stivi

Postprzez Enduro » 27 paź 2010, 18:57

Lorento napisał(a):Jaki był mechanizm powstawania smrodu w kabinie na skutek usyfionej sprężarki?

po prostu cud.
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez krasus » 31 paź 2010, 10:15

Grzyby napisał(a):
Lorento napisał(a):Ja polecam coś takiego: http://sklepy.allegro.pl/airco-cleaner- ... 04935.html
Prywata ale w słusznej sprawie pozbycia się smrodu :)

A jak się tego używa?
pozdrawiam,
Krasus
Początkujący

Od: 20 gru 2009, 13:13
Auto: M6, 2.0 MZR-CD, 143KM, '07, kombi

Postprzez Grzyby » 31 paź 2010, 18:06

Dokładnie tak jak napisał Lorento.
Pod korkiem jest wężyk który wprowadzasz do wentylacji
Lorento napisał(a):Należy bezpośr na parownik zapodac solidną dawkę środka odkażającego ( (przez przewód nadmuchu od strony wentylatora)

Resztę rozprowadzasz po przewodach wentylacyjnych.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez zetek » 25 lis 2010, 21:35

PAnowie ozonowanie jest najlepsze. Po prostu w seriwsie i nie tylko robią je 30 minut góra 45. Ja w swojej jak kupiłem to myslałem, że ktoś gnój wylal do niej. Wieczorkiem włączyłem ozon na dwie godzinki i rano 1 godzinkę. W sumię nie kiedy jak włącze klimę to teraz tylko czuję przez 1 sekundę, ale jutro mam zamiar jeszcze dwie godzinki ozonkiem zrobić. Aczkolwiek miałem Peugeota 307 i ozonowanie robiełem 6 godzin !!!!!!!!!!
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 16:30
Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM

Postprzez mazdzia89 » 26 lis 2010, 08:58

Lorento napisał(a):Należy bezpośr na parownik zapodac solidną dawkę środka odkażającego ( (przez przewód nadmuchu od strony wentylatora)

a powiedzcie mi czy ten przewód dmuchawy gdzie należy zaaplikować środek odkażający jest gdzieś w okolicach filtra przeciwpyłkowego?? Tam mam go szukać żeby dobrze odgrzybić klime??

Od: 21 wrz 2010, 08:03
Auto: MAZDA 6 1.8 16V 2003r.

Postprzez Grzyby » 26 lis 2010, 12:27

Dokładnie tak.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez mazdzia89 » 26 lis 2010, 14:06

To może byłby ktoś tak miły i cyknął fotke gdzie dokładnie psikać piankę odgrzybiającą?? W sumie dużo pracy nie ma tylko schowek opuścić.... A byłoby to pomocne dla społeczeństwa:D

Od: 21 wrz 2010, 08:03
Auto: MAZDA 6 1.8 16V 2003r.

Postprzez Vernitus » 4 maja 2011, 22:17

Grzybek napisał(a):http://www.allegro.pl/item806658655_wurth_serwisowy_odgrzybiacz_klimatyzacji_zestaw.html
kupiłem ten zestaw ale nie wiem jak go teraz użyć a konkretnie w które miejsce psiknąć
W instrukcji na pisane jest ze w rurkę odprowadzającą wodę ze skraplacza.
Hmmm pojęcia nie mam gdzie to jest.
Patrzyłem i nic nie znalazłem może ktoś wrzuci zdjęcie gdzie najlepiej za aplikować taki środek

podbijam temat
Proszę o wskazanie lokalizacji tej rurki w 6 . Choć z tego co się orientowałem w M6 tędy do parownika nie dotrzemy.
Czy nie lepiej wsadzić rurkę Wurth-a od strony filtra przeciwpyłkowego , bodajże na lewo jest niedaleko parownik. Jeśli się mylę poprawić ;P
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Od: 5 lut 2009, 16:07
Auto: Mazda 6 CiTD GY 06r.

Postprzez Pankuba » 4 maja 2011, 22:42

Vernitus napisał(a):Czy nie lepiej wsadzić rurkę Wurth-a od strony filtra przeciwpyłkowego , bodajże na lewo jest niedaleko parownik. Jeśli się mylę poprawić ;P

Możesz zrobić tak: zdejmujesz schowek, lokalizujesz kanał prowadzący od filtra kabinowego do parownika (w stronę konsoli). Na kanale jest moduł przykręcony 2 wkrętami, po odkręceniu modułu wpuszczasz sondę w miejscu, z którego wykręciłeś ten dynks. W razie problemów podeślę PW z fotką.

W ten sposób czyściłem preparatem Airco Cleaner. Skuteczności do końca nie mogę określić, bo nie było smrodku ani przed zabiegiem ani po ;).

BTW: Jest kilka podobnych tematów (ewentualnie do scalenia z niniejszym wątkiem):
viewtopic.php?f=60&t=107396&p=1826130
viewtopic.php?f=60&t=59157&start=0
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM