Czyszczenie przepustnicy
Witam.
Czeka mnie czyszczenie przepustnicy w mojej madzi.
Byłem we Wrocławiu na Buraczanej, chłopaki mi to zrobia, ale mowia aby kupic uszczelki i co tam jeszcze trzeba.
I wlasnie ja nie wiem jakie uszczelki kupic i co jeszcze potrzeba...
Prosze o pomoc
Czeka mnie czyszczenie przepustnicy w mojej madzi.
Byłem we Wrocławiu na Buraczanej, chłopaki mi to zrobia, ale mowia aby kupic uszczelki i co tam jeszcze trzeba.
I wlasnie ja nie wiem jakie uszczelki kupic i co jeszcze potrzeba...
Prosze o pomoc
Nie wiem czy jakies inne dodatkowe uszczelki sa potrzebne do Twojego silnika ale przy moim jak czyściłem przepustnice to potrzebna była tylko jedna uszczelka , ta miedzy przepustnicą a kolektorem czy jak to sie tam nazywa ten element do którego jest przykręcona przepustnica. W moim przypadku to i ta nie była nowa potrzebna bo stara jest metalowa i mozna ja było założyć z powrotem, no ale moze niech ktoś sie wypowie też co ma FS
kup sobie to i bez rozbierania wyczyścisz
http://allegro.pl/liqui-moly-czyste-prz ... 85285.html
i przy okazji jeszcze wyczysć przepływke i czujnik temperatury
http://allegro.pl/crc-plyn-do-czyszczen ... 82595.html
Bardzo dobre środki z liqui moly seria proline
szczególnie płukanki dodatki do paliw

i przy okazji jeszcze wyczysć przepływke i czujnik temperatury

Bardzo dobre środki z liqui moly seria proline
szczególnie płukanki dodatki do paliw
YTS vvt-i
- Od: 18 wrz 2010, 00:35
- Auto: YTS
a w jaki sposob ma mi to wyczyscic srodek przepustnicy?
gdzie sie wpycha ta rurke i jak wyglada proces czyszczenia? naprawade jest to skuteczne?
http://allegro.pl/liqui-moly-czyste-prz ... 85285.html
u mnie co wsiadam rano do samochodu lub po dluzszym posotoju to jest przycieta zinka gazu – musze mocnej nacisnac pedal gazu aby sie odblokowal.... czy taki preparat na to pomoze?
pozdr.
gdzie sie wpycha ta rurke i jak wyglada proces czyszczenia? naprawade jest to skuteczne?

u mnie co wsiadam rano do samochodu lub po dluzszym posotoju to jest przycieta zinka gazu – musze mocnej nacisnac pedal gazu aby sie odblokowal.... czy taki preparat na to pomoze?
pozdr.
Mi w warsztacie AutoJaksa wyczyścili przepustnicę bez jej demontowania (zacinał się pedał gazu), od prawie 2 lat problem nie pojawił się spowrotem. Skoro tak się da, to po co robić sobie dodatkową robotę, szczególnie, że ryzykujesz późniejsze problemy z obrotami na biegu jałowym.
Ale jeśli zdecydujesz się demontowac, a uszczelki byłyby za dorgie, to możesz użyć zwykłą tekturę (np tył bloku rysunkowego) odpowiednio dociętą i posmarowaną silikonem. Stare, sprawdzone rozwiązanie.
Ale jeśli zdecydujesz się demontowac, a uszczelki byłyby za dorgie, to możesz użyć zwykłą tekturę (np tył bloku rysunkowego) odpowiednio dociętą i posmarowaną silikonem. Stare, sprawdzone rozwiązanie.
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
Liqui moly jest dobre ale mocno przecenione.
Lekkie przegięcie płacić 55zł za coś co można mieć taniej.
Polecam HOLTS'a
http://sklepy.allegro.pl/holts-do-czysz ... 92111.html
Działa nie gorzej a jest 3 x tańszy.
Sposób użycia identyczny.
Lekkie przegięcie płacić 55zł za coś co można mieć taniej.
Polecam HOLTS'a

Działa nie gorzej a jest 3 x tańszy.
Sposób użycia identyczny.
Tak podajesz środek duzo taniej
Ten środek nie ma badan TUV itp.
To samo mozna kupić w tesco dodatek do bezyny stp za 20zł lub kupić w IC liqui moly za 30zł
Lub środek speed ten benzin z liqui moly który niby daje osiagi (nie testowałem)
Ten środek nie ma badan TUV itp.
To samo mozna kupić w tesco dodatek do bezyny stp za 20zł lub kupić w IC liqui moly za 30zł
Lub środek speed ten benzin z liqui moly który niby daje osiagi (nie testowałem)
YTS vvt-i
adi3335 napisał(a):Ten środek nie ma badan TUV
i ?
Poza tym w nosie mam jakieś tam badania. Ważne że działa.
Ten środek jest dopuszczony do sprzedaży zgodnie z prawem obowiązującym w PL.
Normy czy badania TUV nie są w żaden sposób wiążące w PL. A już na pewno nie słyszałem nic o normach
adi3335 napisał(a):itp.
Jestem po czyszczeniu przepustnicy.
Zakupiłem polecany preparat liqui moly z serii PRO do czyszczenia przepustnic.
Zastosowałem zgodnie z zaleceniami.
Po odpaleniu z rury wydechowej poszedł czarny dym niczym z parowozu. Dopiero po kilkunastu sekundach były normalne spaliny...
Preparat zadziałał jak trzeba, pedał gazu chodzi luźniej a przede wszystkim się nie przycina!
Zabieg polecam wszystkim z takim problemem bo jest tani i szybki!
Dodam jeszcze tylko, że teraz silnik na jałowych obrotach ma równo 800obr a nie jak wcześniej ok 750, co spowodowało ze w środku się nic nie trzęsie i nawet lewarek skrzyni biegów stoi w bezruchu.
Pozdrawiam i dziękuje za doba i trafna poradę!
Zakupiłem polecany preparat liqui moly z serii PRO do czyszczenia przepustnic.
Zastosowałem zgodnie z zaleceniami.
Po odpaleniu z rury wydechowej poszedł czarny dym niczym z parowozu. Dopiero po kilkunastu sekundach były normalne spaliny...
Preparat zadziałał jak trzeba, pedał gazu chodzi luźniej a przede wszystkim się nie przycina!
Zabieg polecam wszystkim z takim problemem bo jest tani i szybki!
Dodam jeszcze tylko, że teraz silnik na jałowych obrotach ma równo 800obr a nie jak wcześniej ok 750, co spowodowało ze w środku się nic nie trzęsie i nawet lewarek skrzyni biegów stoi w bezruchu.
Pozdrawiam i dziękuje za doba i trafna poradę!
Słuchajcie a jak się używa tych środków typu liqui moly, gdzie trzeba wsadzić ten wężyk?
Zakładam że gdzieś do dolotu, tylko gdzie? 
Edit: Dobra, nie zauważyłem filmiku wyżej z relacją jak to dziala
Swoją drogą nic skomplikowanego, chyba sobie też przeczyszczę moją przepustnicę, może mi się trochę obroty zwiększą na jałowym, bo teraz mam 690 (odczytane z pcmscana) 
Edit: Dobra, nie zauważyłem filmiku wyżej z relacją jak to dziala
- Od: 1 paź 2010, 08:24
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)
Borys napisał(a): to wyjmij wtyczkę od przepływomierza bo będzie gasł.
A ja się zastanawiałem czego gasł
I najpierw aplikowałem środek później zakładałem dolot i dopiero odpalałem ale mniejsza z tym suma summarum wyczyszczone. Dodam że po odpaleniu z rury razem z tym środkiem polało się czarnym syfem.
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Borys dzięki za info 
Pewnie w portki bym narobił jak bym zaczął się bawić i by mi nagle zgasł
Pewnie w portki bym narobił jak bym zaczął się bawić i by mi nagle zgasł
- Od: 1 paź 2010, 08:24
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)
nie wiem jak u was ale u mnie po odłączeniu przepływomierza silnik natychmiast gaśnie, jak i również po zdjęciu rury doprowadzającej powietrze do przepustnicy.
panowie jak sie czyscy czujnik temperatury
ten od temp silnika bo mechanik mowil ze cos na komputerze przekłamuje temperature
- Od: 20 mar 2010, 10:54
- Auto: 323F 98 1.5
Miałem problem z przycinającym się pedałem gazu, najczęściej po nocy, teraz gdy było zimno trzeba było na starcie mocniej depnąć. Zdecydowałem się na czyszczenie "szprajem", kupiłem środek Valvoline zaaplikowałem i zacinanie ustało. Zauważyłem jednak problem, który powstał. Podczas hamowania silnikiem mam efekt tempomatu, tzn wskazówka obrotów staje na 2000 rpm, gdy wysprzęgle – to samo. Pomaga przegazowanie, czyżby coś znów się zatkało? Nie dzieje się to za każdym razem, ale jednak...
Dodam, że przepustnica była czyściutka, grzebałem paluchem pod klapką i też brak syfu, ale zdecydowałem się na to profilaktyczne czyszczenie, ze względu na ten pedał gazu. Chyba trzeba będzie rozebrać
Dodam, że przepustnica była czyściutka, grzebałem paluchem pod klapką i też brak syfu, ale zdecydowałem się na to profilaktyczne czyszczenie, ze względu na ten pedał gazu. Chyba trzeba będzie rozebrać