Wygląda na to, że syczenie przy odkręcaniu korka i duże spalanie mają jakiś związek:
krzysiek8212 napisał(a):U mnie przy odkręcaniu również słychać syczenie i poza tym chyba trochę za dużo pali ok 15 w mieście Chyba trzeba sprawdzić wnikliwiej temat.
deejay27 napisał(a):U mnie tez syczy:] i tez 15 pali:].Na początek przy kolejnym tankowaniu do pełna niedokręce korka
ADHD napisał(a):u mnie syczy(myślałem od zawsze, że to normalne i do teraz tak myślę) i pali 15
U mnie niestety to samo – też syczy
Xed
1.6 z automatem pali w trasie 7.5-8 l, czyli w normie.
Za to w mieście (Gdańsk, trasy głównie do pracy 5km, praktycznie bez korków) regularnie bierze 14l. Styl jazdy ani pora roku nie mają na spalanie większego wpływu. Przebieg 216 tys.km. Silnik w bardzo dobrym stanie, bierze śladowe ilości oleju. Skrzynia też bez zastrzeżeń.
Niedawno były wymieniane: olej, świece, przewody WN, filtr paliwa i powietrza. Hamulce OK. Komputer nie pokazuje błędów. Niedawno wymieniłem na próbę przepływomierz. Na razie przejechałem na nim 500km w trasie i spalanie wyszło 8,4l, czyli więcej niż na starym. Może komputer jeszcze się go "uczy", ale nie wygląda to optymistycznie. Pojeżdżę jeszcze trochę po mieście i zmierzę spalanie.
Macie jakieś pomysły co jeszcze można sprawdzić/wymienić?
Wersja mojego Xeda (1.6 automat) jest bardzo rzadka – nie spotkałem jeszcze takiego drugiego, więc nie mam porównania. Może przy takim połączeniu słabego silnika z automatem to normalne spalanie?