Wymiana przegubu napędowego
1, 2
Rekin napisał(a):jeżeli puka mi przy skręcie w lewo to ze storony logicznej lewy do wymiany ale chcem się upewnić czy tym nalezy sie kierować
Jest akurat odwrotnie,
a ze strony logicznej to kieruj sie najlepiej ARCHIWUM LISTY bo to bylo w milionach postow!
Michal
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
- Od: 10 paź 2005, 14:53
- Auto: 323F BJ DITD '02
no to ciekawostka.
Ostatnio wymienialem 3msc temu prawy przegub.
Dzisiaj znowu zaczal stukac (przy skrecaniu w lewo), skrecilem kola, wlozylem reke i z lewej strony mam rozwalona oslone
wiec jak to jest?
Ostatnio wymienialem 3msc temu prawy przegub.
Dzisiaj znowu zaczal stukac (przy skrecaniu w lewo), skrecilem kola, wlozylem reke i z lewej strony mam rozwalona oslone
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Przymierzam sie do wymiany przegubów
Jakie przeguby polecacie? Które lepsze HDK czy GLO?
-
jarlet
Witam wszystkich Mam kilk pytan odnosnie wymiany przegubów.Wiec zauważyłem ze przy skręcaniu w prawo w mojej Madzi cos stuka ..jak sie okazało prawy wewnetrzny przegub ma luzy i jest do wymiany.teraz pytania:
-czy zewnetrzny przegub tez trzeba wymienic czy tylko wewnetrzny?
-podobno wymienia sie parami wymienic lewy tez?
-ciężko jest znalezc przegub z abs (ja taki posiadam)czy ktos wie gdzie taki dostane ?
Prosze o odpowiedz
-czy zewnetrzny przegub tez trzeba wymienic czy tylko wewnetrzny?
-podobno wymienia sie parami wymienic lewy tez?
-ciężko jest znalezc przegub z abs (ja taki posiadam)czy ktos wie gdzie taki dostane ?
Prosze o odpowiedz
-
jonny2583
a czy istnieje możliwość zdjęcia osłony i wyczyszczenia przegubu bez koniecznośći wymiany na nowy czy taka operacja wchodzi w grę?
Heheh aż się roześmiałem – w zeszłym miesiącu kumpel zadał sobie to samo pytanie i postanowił to sprawdzić. Zaryzykował. Jeździł z uszkodzonym przegubem i jeździł... minęły trzy tygodnie i przegub pękł mu podczas jazdy... Co miał biedak począć? Wysiadł z samochodu i i czekał na jakąś dobrą duszę, która mu pomoże. Czekał kilkanaście minut i zatrzymała się dopiero Mazda... Krótko mówiąc: nie ryzykuj
Bez Mazdy nie ma jazdy | Mazda Nie Dla Błazna

- Od: 26 lis 2007, 14:39
- Auto: 323f BA Z5
Ja jeżdżę od roku ze stukającymi oboma
ale nastał czas na wymianę.... Teraz pytanie: jaką firmę polecacie? (nie chce wydawac za dużo kasy bo stary klekot troche z mojej mazdy już i pewnie w lecie ją sprzedam) Mam mazdę 323 w sedanie (BG) z silnikiem 1.6 8v z 91 roku.
Kilka ofert na allegro: (doradźcie którą firmę wybrać albo jakis link zapodajcie)
http://moto.allegro.pl/item546623996_pr ... 26x22.html
http://moto.allegro.pl/item563166436_ja ... 3_mx3.html
http://moto.allegro.pl/item545799767_pr ... 8_16v.html
http://moto.allegro.pl/item561468242_pr ... 6v_89.html
Prosiłbym o niezignorowanie tego posta...
Kilka ofert na allegro: (doradźcie którą firmę wybrać albo jakis link zapodajcie)

Prosiłbym o niezignorowanie tego posta...
-
madziadriver
To zależy jak długo chcesz jeszcze jeżdzic tym autem. Jeśli chcesz je szybko sprzedać. to możesz zaryzykować te wynalazki poniżej 100PLN. Do dłuższej eksploatacji polecałbym japoński NKN lub HDK. Z tymi tanimi bywa różnie, możesz przejechać bezproblemowo 20-30 tys. km ale równie dobrze mogą rozlecieć się po kilkuset km jak się trafi wadliwą sztukę – co wcale nie jest takie rzadkie.
,
,
- Od: 25 lut 2008, 13:58
- Auto: Premacy 1,8 '03
Tribute 2,3 '04
Teraz i ja potrzebuje pomocy! po wymianie przegubu w wietrzny dzień (może i troszke piasku się nasypało) jest podobny objaw jak u użytkownika bobek551 stuka tylko podczas jazdy bez wciskania gazu gdy slinik na biegu, lub gdy toczy się na luzie. Czy przegub musi sie dotrzeć? póki co zrobiłem na tym ~20km. Dodam też, że nie wyciskałem całego smaru który był w zestawie z przegubem. Stukanie generalnie pojawiło się od pierwszych metrów jeżdżenia. Czy musi sie "spasować" lub dotrzeć?
Pomóżcie prosze, bo bez Mazdy jak bez ręki lub nogi
haha wszystko sprawne, pamiętajcie by po zrobieniu nie zapomnieć porządnie dokręcić koła
Pomóżcie prosze, bo bez Mazdy jak bez ręki lub nogi
haha wszystko sprawne, pamiętajcie by po zrobieniu nie zapomnieć porządnie dokręcić koła
- Od: 22 mar 2009, 13:41
- Auto: Mazda 626 GE 2.0D comprex
Chce kupić przeguby do swojej madzi, tylko nie wiem dokladnie jakie. Ile zebow maja mieć? Podkreslam, ze jest to mazda z silnikiem 1.8 16V 1992r. Prosze o pomoc
Gdy wsiadam w mazdę, wkraczam w ten stan,w którym od ucha do ucha usmiech pojawia się sam, tyle problemów mam, a w tym stanie na nie sram...
- Od: 14 paź 2010, 06:53
- Auto: Mazda 323F BG 1.8 GLX 1992r benzyna
wystarczy, że pójdziesz do sklepu i powiesz, że chcesz przeguby do
mazda z silnikiem 1.8 16V 1992r
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
W sklepie Ci nie dobiorą, tylko według katalogu po vin. W tym modelu stosowano 3 różne przeguby.
26 zębów zewnątrz, 22 wew., 26/30 i 26/23. Najlepiej rozebrać i policzyć.
26 zębów zewnątrz, 22 wew., 26/30 i 26/23. Najlepiej rozebrać i policzyć.

Tylko Chuck Norris wie ze moja mazda jest szybsza od jego kopnięcia :D
- Od: 6 maja 2010, 16:48
- Auto: mazda 323F 1.8 16v 91r. 103 km
To jak, do jednego modelu 3 rodzaje przegubów? A nie można ich jakoś inaczej odróżnic niż sciagajac i liczac zeby? Bo chodzi o to ze ciagle potrzebuje auto uzywac, zanim rozbiore, zamowie i zaloze, to tydzien bedzie minimum. Nie mozna w inny sposob dowiedziec sie jakie mam przeguby w aucie na 100% ?
Gdy wsiadam w mazdę, wkraczam w ten stan,w którym od ucha do ucha usmiech pojawia się sam, tyle problemów mam, a w tym stanie na nie sram...
- Od: 14 paź 2010, 06:53
- Auto: Mazda 323F BG 1.8 GLX 1992r benzyna

Tylko Chuck Norris wie ze moja mazda jest szybsza od jego kopnięcia :D
- Od: 6 maja 2010, 16:48
- Auto: mazda 323F 1.8 16v 91r. 103 km
witam.
mam pytanie bo nie wiem jakie dokladnie kupic przeguby do swojej Madziulki.
jest to Mazda 323 BG 1.6 16V 88KM Hatchback.
problem jest dokladnie w tym ze nie wiem ile zębow od strony koła a ile od strony silnika powinno być...
bo slyszalem w sklepie ze wersja japońska od europejskiej sie rozni zebami wlasnie...
pozdrawiam
mam pytanie bo nie wiem jakie dokladnie kupic przeguby do swojej Madziulki.
jest to Mazda 323 BG 1.6 16V 88KM Hatchback.
problem jest dokladnie w tym ze nie wiem ile zębow od strony koła a ile od strony silnika powinno być...
bo slyszalem w sklepie ze wersja japońska od europejskiej sie rozni zebami wlasnie...
pozdrawiam
1, 2