Czyszczenie sitka w zbiorniku paliwa (M6 GG/GY)

Postprzez dzieno » 9 sie 2010, 16:50

Witam wszystkich.

JA mam pytanie nieco dziwne dla niektórych.
Czy można wyczyścić sitko w inny sposób?
W zakładzie z dieslami polecili aby kompresorem przedmuchać cały układ w drugą stronę zamiast wyciągać sitko.
Otworzyć korek wlewu paliwa, a końcówkę od kompresora wetknąć w przewód paliwowy i przedmuchać w stronę zbiornika paliwa.

Czy to normalny sposób?

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 11 lis 2007, 19:01
Auto: mazda 6 136 km kombi 2003 r

Postprzez edekm6 » 10 sie 2010, 14:07

A co Ci to da skoro cały ten syf pozostanie w zbiorniku i dalej będzie osiadał na sitku? Przecież nie wyleci przez otwarty wlew.
Ta metoda jest dobra jeżeli masz podetkane przewody np po wytrąceniu parafiny z ropy lub żeby upewnić się co do ich drożności. Tak doraźnie to można sobie dmuchnąć <diabełek>
Początkujący

Od: 1 maja 2010, 13:45
Auto: M6 MZR-CD

Postprzez Grzyby » 10 sie 2010, 15:28

Nic to nie da, bo jak widzisz sitko znajduje się w czymś w rodzaju "wiaderka". I nie "rozpłynie się" po całym zbiorniku. Zresztą ten syf jest ciężko wyczyścić ręcznie więc o pozbyciu się dmuchaniem można tylko pomarzyć.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Enduro » 10 sie 2010, 18:59

dzieno napisał(a):W zakładzie z dieslami polecili aby kompresorem przedmuchać cały układ w drugą stronę zamiast wyciągać sitko.Otworzyć korek wlewu paliwa, a końcówkę od kompresora wetknąć w przewód paliwowy i przedmuchać w stronę zbiornika paliwa.Czy to normalny sposób?pozdrawiam

absolutnie NIEeeeee!
bo poprzez taki "proces" wszystkie brudy zaczną pływać intensywniej
no i wtedy jak pompa zaciągnie te brudy i poda na wtryski,,, <glupek2>
to ciekawy jestem czy wtedy te barany <dupa> znajdą jakią sposób na oczyszczenie tego wszystkiego
i dlatego tez nie nalezy wyjezdzac wszystkiego paliwa, w zadnym aucie, po jakims tam sześciocyfrowym przebiegu
i nie tylko..
bo na dnie zawsze w odstojniku jest wiele, BARDZO wiele niespodzianek,
ktore skutecznie zapychają systemy wtryskowe i to tak na AMEN...!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez s4v4g3 » 3 wrz 2010, 11:34

Mam pytanko jeszcze – czy trzeba wypompować całe paliwo ze zbiornika, aby wyciągnąć pływak?
Do tego – filtr paliwa również wymienić trzeba po tej operacji?
Czy wystarczy jak wyczyszczę sitko...
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 00:11
Auto: CX-9 Signature 2018r.

Postprzez Enduro » 3 wrz 2010, 13:33

s4v4g3 napisał(a):1. czy trzeba wypompować całe paliwo ze zbiornika, aby wyciągnąć pływak?
2.filtr paliwa również wymienić trzeba po tej operacji?
3. Czy wystarczy jak wyczyszczę sitko...

ad 1. polecam robic to na w miare pustym zborniku, wtedy operacja ta jest najczystsza i bezkomplikacyjna
ad 2. jesli jest stary to tez nalezy go wymianic jesli w miare nowy na to nie!!!
ad 3. tak.
pozdr
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez s4v4g3 » 6 wrz 2010, 10:37

Po robocie:D
1,5h w 2 osoby – nie polecam samemu, bo ciężko w kilku momentach jest:)
U mnie na szczęście sitko czyściutkie:)
Tak czy siak polecam wykonanie tego "zabiegu" <jupi>
Forumowicz

Postprzez Enduro » 6 wrz 2010, 11:04

s4v4g3 napisał(a):U mnie na szczęście sitko czyściutkie:)

czyli co, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń..?
nie wierze! po jakim przebiegu? tankujesz przez husteczke? na jakich stacjach?
pozdr.E.
Forumowicz

Postprzez rafusmaximus » 6 wrz 2010, 14:32

oj tam przez chusteczkę... :) Wystarczy, że na stacji zaleje się paliwo do baniek, a potem w domciu przez lejek z sitkiem do samochodu ;) Znam jednego co tak robił, właśnie ze względu na brak zaufania co do czystości ON – teraz ma benzynę, więc leje już normalnie, aczkolwiek też ona za czysta nie jest, czyli zabawy ciąg dalszy stoi przed nim otworem ;P Ludzie, to lubią sobie życie utrudniać...
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez s4v4g3 » 6 wrz 2010, 14:34

Enduro napisał(a):
s4v4g3 napisał(a):U mnie na szczęście sitko czyściutkie:)

czyli co, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń..?
nie wierze! po jakim przebiegu? tankujesz przez husteczke? na jakich stacjach?
pozdr.E.

heh taaa przez chusteczkę:P
Nie no serio – ZERO zanieczyszczeń. Byłem w szoku. Auto 160tkm.
Szkoda, że foty nie zrobiłem:)
Dizla leje na BP i Orlen. Mam 3 wybrane stacje i tylko na nich leje.
Forumowicz

Postprzez Enduro » 6 wrz 2010, 14:53

rafusmaximus napisał(a):... Ludzie, to lubią sobie życie utrudniać...

on sobie je tymi czynosciami ulawia
poprzez wykluczanie mnapraw i szukania usterek...
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez rafusmaximus » 6 wrz 2010, 15:06

tak, tylko, że mi chodziło o to, że mógł to robić już na samej stacji, a nie wozić te toboły do domu, mówiłem mu to 1000 razy, a on "nie! bo ludzie zobaczą, co robię" jakby to coś sprośnego było... Ile to razy za słabo zakręcił korek i po ulaniu się capiło "ropskiem" w bagażniku i nie tylko (kombi!) :( Inna sprawa, to on miał zwykłego diesla, znaczy się beczkę Mesia, a to była/jest maszynka raczej nie do zajeżdżenia, więc raczej dmuchał na zimne, bo nawet nasz zupa ze stacji nie powinna być dla niej straszna, tak mi się wydaje ;)
Forumowicz

Postprzez Enduro » 6 wrz 2010, 15:26

rafusmaximus napisał(a):tak, tylko, że mi chodziło o to, że mógł to robić już na samej stacji, a nie wozić te toboły do domu, mówiłem mu to 1000 razy, a on "nie! bo ludzie zobaczą, co robię" jakby to coś sprośnego było... Ile to razy za słabo zakręcił korek i po ulaniu się capiło "ropskiem" w bagażniku i nie tylko (kombi!) :( Inna sprawa, to on miał zwykłego diesla, znaczy się beczkę Mesia, a to była/jest maszynka raczej nie do zajeżdżenia, więc raczej dmuchał na zimne, bo nawet nasz zupa ze stacji nie powinna być dla niej straszna, tak mi się wydaje ;)

ale mial przynajmniej zajecie a i zakonczone sukcesem, no moze bdyby ten korki od baniakow mial szczelniejsze no i banki mniejsze, aby nie dzwigac takich ciezarow, to byloby mu latwiej, raczej...pozdr.E.
Forumowicz

Postprzez rafusmaximus » 6 wrz 2010, 15:35

Proponowałem mu pompkę do kręcenia, taką jak dają, gdy kupuje się olej w beczce, nówka sztuka, to nie... "Bo przez lejek nie pójdzie, sitka na wąż nie założy", a że lubi ogólnie potyrać sobie chłopak trochę i do chudzinek nie należy, to mówił, że sobie pomacha bańkami – zawsze miał dwie 30 litrowe, o zgrozo... i do tego te mrozy, co były kilka lat temu zimą, pamiętam jak mu trzymałem lejek, bo wiatr był... masakra na takim mrozie, a ten uśmiech na gębie i zadowolony z życia (fakt, nigdy mu nie nawalił, klekotał zawsze tak samo, jak to beczka) :]
Forumowicz

Postprzez Enduro » 6 wrz 2010, 17:14

wsio okay!
ale: niestety te wszelkie sitka, gazy, pieluchy czy durszlaki nie odfiltruja starego oleju, rozpuszczalnika i innych substancji, ktore moze domieszac do ON, a to one powoduja najwieksze problemy w nowoczesnych C-R motorach poprzez zacieranie sie wtryskow i pomp, zapiekanie sie od zbyt wyskoich temp. piersicieni, i rozstopionych tlokow....
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez sonsieno » 16 wrz 2010, 12:14

Ja przedwczoraj zrobiłem akcję "czyszczenie sitka" u siebie. Trochę nakląłem przy rozkręcaniu tego wszystkiego ale okazało się że nie bardzo jest co czyścić. Co prawda w tym zbiorniczku w którym znajduje się sitko były śladowe ilości jakiejś czarnej mazi ale samo sitko było czyste i w pełni drożne. Nie było mowy o żadnej parafinie czy kisielu. Auto wg wskazań licznika ma przebieg 120tys i nigdy nie było tankowane "przez chusteczkę"
Forumowicz

Od: 13 sie 2009, 10:20
Auto: Mazda 5 2007r. 2.0 benzyna

Postprzez grzybis » 16 wrz 2010, 15:45

Ja tez mialem czysto, auto ma ze 200kkm. Sama nakretka z napisem Ford pod siedzeniem byla przykryta gesto kurzem i syfem ze ledwo bylo ja widac. po odkopaniu nakretki okazuje sie ze w sitku czysciutko, auto z holandii. Widac tam mozna tankowac...
Początkujący

Od: 15 cze 2010, 20:33
Auto: brak, ale chce kupic M6

Postprzez kauz » 28 gru 2010, 14:14

Witam wszystkich,

ja dziś też zabrałem sie za czyszczenie sitka. Okazało się, że w zasadzie jest czyste. Oczywiscie troszkę paprochów wyciagnalem, ale mazi, czy kisielu nie bylo.
Niestety nie ucieszylem sie widokiem w miare czystego sitka – autko mi przerywalo kiedy mocno dodalem gazu (np przy wyprzedzaniu lub jezdzie pod gore). I teraz mam dylemat. Filtr paliwa wymienialem jakis rok temu, moze tam sie zapycha... Mazda jakby sie dlawi.
Sprawdze jeszcze poziomy napiecia przy czujniku cisnienia paliwa, bo mialem taki przypadek, ze auto bujnalem do 180km/h na autostradzie i zapalila sie kontrolka silnika i poslizgu. Pojechalem na komputer, tam usuneli dwa bledy – P0088 czujnik ciśnienia magistrali "ciśnienie za duże" oraz P0093 układ paliwowy "nieszczelność"...
Jesli ktos ma jeszcze jakies sugestie, bardzo prosze.
Pozdro
Bez Mazdy nie ma jazdy!!!
Początkujący

Od: 25 lip 2009, 22:40
Auto: Mazda 6 GH 2.0 Diesel 143KM

Postprzez dzikiwiesiek » 28 gru 2010, 15:29

może cos jest źle wyregulowane

Ostatnio edytowano 7 maja 2011, 10:20 przez dzikiwiesiek, łącznie edytowano 2 razy
Początkujący

Od: 26 gru 2010, 20:57

Postprzez kauz » 28 gru 2010, 21:46

od razu mam do forumowiczow pytanie, bo dziś zaraz potem jak napisałem poprzednią odpowiedź zabrałem się do pracy...
No i oczywiście wybałuszyłem oczy, jak zobaczyłem w jakim miejscu znajduje się ów czujnik... niestety miernikiem tam napięcia nie dam rady zmierzyć.
Czy ktoś się orientuje czy mogę go w jakikolwiek sposób odłączyć, czy jest na to jakiś sposób, lub gdzie znajduje się sterownik PCM i czy tam ewentualnie mogę pomierzyć napięcia generowane przez czujnik ciśnienia paliwa.
Bez Mazdy nie ma jazdy!!!
Początkujący

Od: 25 lip 2009, 22:40
Auto: Mazda 6 GH 2.0 Diesel 143KM