Rzeczoznawca przy zakupie

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez MazDarek » 22 lut 2009, 23:41

ircia napisał(a):a w $5 regulaminu IPAP napisali, że są to nie tylko zdjęcia ale także protokół. i komu teraz wierzyć?

W linku podanym przez zdzich44 można zobaczyć przykładowy protokół –> KLIK
Pozdrawiam,
Darek
Forumowicz

Od: 25 gru 2004, 15:35
Auto: DE ZJ

Postprzez herson » 24 lut 2009, 15:35

Album zdjęć na pewno się przyda, ale jak dla mnie, nie ma jednej z podstawowych rzeczy, sprawdzenia tak prozaicznej rzeczy jak VIN i to czy zgadza się z papierami i czy te są kompletne.
Mimo wszystko 99 zł, to zawsze mniej niż podróż np 300 km w jedną stronę autem czy pociągiem
herson

Postprzez zahariash » 24 lut 2009, 15:41

herson napisał(a):Album zdjęć na pewno się przyda, ale jak dla mnie, nie ma jednej z podstawowych rzeczy, sprawdzenia tak prozaicznej rzeczy jak VIN i to czy zgadza się z papierami i czy te są kompletne.

Mozesz byc zawiedziony. Inspekcja opiera sie glownie na zdjeciach i krotkiej ankiecie.

Znalezione na forum Volvo:

"KU PRZESTRODZE smilies/bigsmile.gif

Ostatnio na serwisie Oto-moto pojawiła się nowa usługa sprawdzenia samochodu przez specjalistów z serwisu oto-moto. Osoba która znajdzie interesujący ją pojazd prosi sprzedającego o umożliwienie takiej opcji na oferowanym samochodzie. W przypadku zgody sprzedającego kupujący zleca Oto-moto taką inspekcję (co kosztuje chyba ok 100 zł). Oto-Moto kontaktuje się ze sprzedającym i ustala termin inspekcji w którym to przysle do siedziby sprzedającego swojego specjalistę. Wszystko wydaje się fajne i pewne ale tutaj sielanka się kończy....

Jako że pracuję w komisie samochodowym znanej i cenionej na tym forum marki :mrgreen: w środę otrzymałem telefon od klienta z prośbą o udostępnienie opcji inspekcji na samochodzie oferowanym przez nas w serwisie oto-moto. Oczywiście zgodziłem się bo czemuż by nie. Sam byłem ciekaw jak to będzie wyglądało. Tego samego dnia zadzwonił Pan z serwisu Oto-moto i umówił się ze mną na następny dzien. Z niecierpliwością oczekiwałem "fachowca" zastanawiając się jakich metod użyje podczas sprawdzania pojazdu.

Minęła noc nastał nowy dzien tj. piątek 05.09.2008r. Mijała godzina 12:00 kiedy to pojawił się miły pan z pokaźną teczką pod pachą. Oto wyczekiwany fachowiec pojawił się by dokonać profesjonalnej usługi. I tutaj moje zdziwienie. Pan "specjalista" w owej teczce posiadał długopis, kilka skserowanych kartek z rubrykami do wypełneinia, oraz cyfrowy aparat kodaka pamiętający chyba jeszcze poczatki histori cyfrowych kompaktów sprzed ok 10 lat smilies/scratchhead.gif "ale nie demonizujmy", pomyślałem, "dajmy szansę niech się wykarze". No i faktycznie zaskoczył mnie jak mało kto :lool: Pan rozpoczął swoją pracę od zrobienia kilkunastu fotek, generalnie do okola samochodu, środek, bagażnik, silnik, felgi czyli to co zazwyczaj zamieszcza się w zwyklych ogloszeniach na portalach z tym że w większej ilości. (co do jakości tych zdjęć śmiem mieć wątpliwości zwróciwszy uwagę na posiadany sprzęt fotograficzny.) Pomyślałem, " przecież to dopiero początek teraz pewnie się zacznie." No i zaczęło się, Pan uprzejmym głosem zapytał o wersję wyposarzenia pojazdu, jako specjalista ds. sprzedaży wsparłem go swoją wiedzą i wspólnymi siłami uzupełniliśmy formularz dotyczący –> UWAGA <– wyposarzenia samochodu (czyli to co zamieściłem w treści ogloszenia na oto-moto). Ok ponowne rozczarowanie, ale przecież teraz zacznie się to co najistotniejsze czyli sprawdzenie samochodu :mrgreen: .

I tutaj miało miejsce ostatnie tego dnia rozczarowanie. Pan usmiechnął się i bardzo uprzejmie podziękował mi za pomoc. Zapewnił, że zdjęcia i opis pojazdu zostanie wysłany do zamawiającego inspekcję i oddalił się w kierunku swojego samochodu. Na marne było wypatrywać w jego rękach choćby najprostrzego czujnika lakieru, historia pojazdu równieaz nie była dla niego istotą sprawy. Oryginalna książka serwisowa, która lezała w schowku nie wzbudziła absolutnie jego zainteresowania, podobnie jak fakt, że samochód nigdy nie był uszkodzony. Nie padło żadne pytanie o stan, wypadkowość, ilość właścicieli itp. :–?

Podsumowując bardzo mocno odradzam korzystania z tej "profesjonalnej" usługi serwisu Oto-Moto. Za 100 zł otrzymujemy to co juz przeczytaliśmy w ogoszeniu, a nawet mniej. A większą ilość zdjęć zawsze można otrzymać od sprzedającego na maila. Wystarczy poprosić. :kuku:

KOLEDZY ODRADZAM !!!"
Forumowicz

Od: 23 sty 2009, 14:18
Auto: MX-6 2.5 V6 '92

Postprzez alf28 » 24 lut 2009, 16:11

zahariash napisał(a):KOLEDZY ODRADZAM !!"
znaczy co ?? samochodu nie sprzedał
<co?>
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez herson » 24 lut 2009, 16:13

alf28 napisał(a):
zahariash napisał(a):KOLEDZY ODRADZAM !!"
znaczy co ?? samochodu nie sprzedał
<co?>

INSPEKCJI oferowanej przez otomoto. O tym jest wątek
herson

Postprzez zahariash » 24 lut 2009, 16:42

Dla taka inspekcja ma sens, gdy wykona ja w miare rozgarnieta osoba. Przyjedzie, poprosi o kluczyczyki, sam sprawdzi numery z dokumentami, odpali auto, sprawdzi korozje, stan silnika, elektryki itp. Co mi z tego, ze zapyta sprzedawce. Powinien sprawdzac sam wszystko cosie da (wiadomo, ze nie pojedzie na stacje diagnostyczna). A tu raczej jest to wywiad ze sprzedawca i ewentualnie wykrycie drastycznych niezgodnosci stanu faktycznego z opisem w ogloszeniu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 sty 2009, 14:18
Auto: MX-6 2.5 V6 '92

Postprzez Grzyby » 24 lut 2009, 16:50

Szkoda kasy – to co w inspekcji widać na fotkach. A prosząc o więcej fot w większej rozdziałce sami zdobędziemy więcej info niż taki "spec" inspekcyjny.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez ircia » 24 lut 2009, 22:41

Chciałabym podziękować GLOBY. Kupiłam AŚ i przeczytałam test. Już mnie to trochę ostudziło. Polecam przeczytajcie. W sumie myślałam, że będzie to rzetelna usługa i teraz przychylam się do opinii GRZYBY
Początkujący

Od: 22 lut 2009, 21:04
Auto: Mazda 2 DY 1.4 diesel 2003r.

Postprzez ircia » 24 lut 2009, 22:47

Chciałabym podziękować GLOBY za radę. Kupiłam i przeczytałam. Zostałam ostudzona. Zgadzam się też z opinią GRZYBY – masz rację.
Początkujący

Od: 22 lut 2009, 21:04
Auto: Mazda 2 DY 1.4 diesel 2003r.

Postprzez Globy » 24 lut 2009, 22:53

Nie ma problemu, polecamy się i powodzenia w zakupie <usmiech>
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez tekknoraver » 28 lut 2009, 10:23

Jakby ta inspekcja obejmowała chociaż odpalenie silnika :) bo karoseria to nie wszystko w aucie :P Druga sprawa to taka że tym panom co przychodzą z otomoto to po prostu pewnie SIĘ NIE CHCE i tyle :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 13:03
Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF

Postprzez Legulith » 5 wrz 2010, 20:51

wymoderowano
Legulith

Postprzez Barthez » 6 wrz 2010, 15:13

Legulith napisał(a):U nas inspekcja podstawowa trwa 30-40 min

a u nas w klubie MS jest podobnie tylko bezplatnie :P a ogledziny z inspekcji wygladaja np tak:
viewtopic.php?f=35&t=81748&p=1486805#p1486805

Grzyby napisał(a):Szkoda kasy – to co w inspekcji widać na fotkach. A prosząc o więcej fot w większej rozdziałce sami zdobędziemy więcej info niż taki "spec" inspekcyjny.

dokladnie – lepiej poprosic kogos z klubowiczy o "rzut okiem" na interesujacy nas egzemplarz. sam takie cos robilem jak i korzystalem z takiej opcji ;)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Radex » 6 wrz 2010, 15:57

dorzuce 3 grosze.
tez uwazam ze szkoda pieniedzy placic jakims pseudo fachowcom ktorzy obejrza pare fotek za kapuste i wysnuja swoje podejzenia na temat auta.

jak ktos chce kupic auto to niech smialo zagaduje do tematow regionalnych i prosi kogos z forum o pomoc w obejrzeniu auta.

sam z kolega ogladalismy kiedys mx3 dla kolegi z Suwałk. znalazl ogloszenie z Olkusza – oczywiscie funkiel nowka i przebieg 150.000 <lol>
na miejscu okazalo sie ze to kawal złomu ktory na liczniku powinien miec raczej 500.000km
dzieki temu zaoszczedzilismy nieznajomemu koledze kupe czasu i kasy.
a dal nam tylko 30zl za paliwko i to mi w zupelnosci starczylo
pozniej znalezlismy mu piekna zadbana sztuke akurat w miescie w ktorym ja mieszkam i do teraz od okolo roku jest bardzo zadowolony z Madzi <serduszka>
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Legulith » 7 wrz 2010, 04:41

Oczywiście nie próbuje przekonywać nikogo, że lepiej wybierać płatną usługę, gdy można mieć to samo za darmo.

Tylko przedstawiam alternatywę, do tego co oferuje otomoto – bo o tym jest temat ;)
Legulith

Postprzez sq2jul » 7 wrz 2010, 05:16

Legulith napisał(a):Oczywiście nie próbuje przekonywać nikogo, że lepiej wybierać płatną usługę, gdy można mieć to samo za darmo.

Tylko przedstawiam alternatywę, do tego co oferuje otomoto – bo o tym jest temat ;)

Czy poza reklama swoich uslug miales jakis inny cel w rejestracji na tym forum?
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik