Mazda 3 z 2007 r czy Golf V z 2007 r?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez wiolkinson » 31 sie 2010, 14:41

Witam,

noszę się z zamiarem kupienia autka, którym będę woziła dzieci i poruszała sie po jakże przyjaznej Warszawie. Zależy mi na tym, by było bezpieczne i sprytne :) Byłam nastawiona na Mazdę, ale kumpel mnie ostrzegł, że w razie awarii z częściami nie za bardzo, a Golfowych od groma... Proszę poradźcie ja rozegrać ten temat.

dziękuję
wiola
wiolkinson

Postprzez nemi » 31 sie 2010, 14:50

Na Twoim miejscu kupiłbym... to co mi się bardziej podoba. A części? Mamy XXI wiek – chyba nikt z tym nie ma już problemu.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Button » 31 sie 2010, 14:53

Wiola,

spryt aut zależy przede wszystkim od tego kto jest za kółkiem :)
Dużo zależy od tego jaki silnik Cię interesuje.
Na korzyść Mazdy 3 przemawia na pewno niskie zainteresowanie wśród miłośników cudzej własności.
Z Golfem może być gorzej.
Nie na darmo Mazdy są oceniane wysoko w kontekście bezawaryjności. Jeżeli kupisz zadbany egzemplarz, będziesz z niego zadowolona i jedyne koszta to będzie bieżąca eksploatacja i paliwo.
Jeździłem ostatnio przez 2 tygodnie Golfem V z 2009 roku, w którym popsuła się sprężarka klimatyzacji.
Sama pewnie potrafisz ocenić, które auto bardziej Ci się podoba – to też ma znaczenie.

pozdrawiam i udanych poszukiwań życzę.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 paź 2006, 07:47
Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV

Postprzez CezaR83 » 31 sie 2010, 15:22

Kup Golfa..... :| nie wierze ze to napisałem heh do wożenia dzieci wystarczy i nie będzie szkoda jak cos w środku pobrudzą, porysują itp w końcu tańszy ;) 3 troche szkoda i tak jest ich sporo.... a kupując nie sprawdzoną 3 będziesz narzekała ze "miała być taka bezawaryjna" :P a do Golfa na pewno tańsze części ;) no a jeśli jednak 3 to na miasto nie diesla, tylko spokojny 1.6 MZR
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi

Postprzez wiolkinson » 31 sie 2010, 15:44

Boziuuuu... jak mi się ta mazda tak podoba, normalnie wkładałabym moim Gadzinom ochraniacze na buty :) dbałabym o madzię, codziennie z nią rozmawiała :) a golf to takie pudeło – nie podoba mi się... Panowie rzućcie proszę okiem na to:
http://otomoto.pl/mazda-3-bezwypadkowa- ... 76574.html
Myślicie, że godna uwagi? a czy jest jakiś przekręt w aucie sprowadzonym, którego w ASO nie wykryją?
wiolkinson

Postprzez Button » 31 sie 2010, 16:05

Wiola,

egzemplarz wydaje się ładny, ale są spece którzy ze zdjęć potrafią sporo wyczytać.
Imho jeżeli bardziej podoba Ci się M3, to nie patrz nawet w kierunku Golfa. Później mogłabyś żałować wyboru.
Przekręty robi się nawet w ASO lub tak żeby oni nie wiedzieli. Dokładna diagnoza na pewno powie sporo o aucie – nie ma co na tym oszczędzać. No i na oględziny trzeba jechać z kimś kto rozsądnie podejdzie do zakupu, bo Ty sama mogłabyś być nieobiektywna :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 paź 2006, 07:47
Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV

Postprzez nemi » 31 sie 2010, 16:09

wiolkinson napisał(a): a golf to takie pudeło – nie podoba mi się...

Czyli wybór jest banalny. Patrzysz na auta, które mają ledwie 3 lata, więc nie są to jeszcze zajeżdżone trupy, nad którymi trzeba naprawdę się skupiać i analizować milion aspektów...

wiolkinson napisał(a):Panowie rzućcie proszę okiem na to:
http://otomoto.pl/mazda-3-bezwypadkowa- ... 76574.html
Myślicie, że godna uwagi? a czy jest jakiś przekręt w aucie sprowadzonym, którego w ASO nie wykryją?

Ową maszynerię wprawia w ruch serce Citroena (a właściwie koncernu PSA). Silnik całkiem udany. Ale czy turbo diesel to dobry pomysł na krótkie odcinki? Mam wątpliwości. Osobiście chyba wolałbym jednak benzynkę... W trasie – co innego.

Ostatni wpis w systemie z sierpnia 2009 roku przy przebiegu 84 tys.km.

...czyli w pierwszych 2 latach ktoś przejechał 40.000 km rocznie. Założyłbym, że trend się utrzymał, więc dziś przebieg jest powyżej 120.000 km, a handlarz ustawił licznik tuż przed psychologiczną barierą 100.000 km.
Forumowicz

Postprzez CezaR83 » 31 sie 2010, 16:11

Samochód kupiony bezpośrednio od dealera. MAZDA jest w stanie idealnym, Auto jest 100% BEZWYPADKOWE. Oryginalny przebieg potwierdzony książką serwisowa, oraz danymi z Europejskiego Systemu MAZDY– DSR możliwość sprawdzenia w ASO po numerze nadwozia (VIN). Ostatni wpis w systemie z sierpnia 2009 roku przy przebiegu 84 tys.km. Pełna dokumentacja, dwa oryginalne kluczyki. Wnętrze bardzo zadbane, niepalone, charakterystyczny zapach marki. Od nowości samochód miał tylko jednego właściciela – nie była to firma!! Auto sprowadzone do Polski, przegląd techniczny ważny do sierpnia 2012 roku. Samochód nie wymaga absolutnie żadnego wkłady finansowego.

Jesli to wszystko prawda to igła, ale wszyscy wiemy ze takich igieł jest multum :) Oczywiście wszystko do sprawdzenia.

Button napisał(a):No i na oględziny trzeba jechać z kimś kto rozsądnie podejdzie do zakupu, bo Ty sama mogłabyś być nieobiektywna

<ok> dokładnie
nemi napisał(a):...czyli w pierwszych 2 latach ktoś przejechał 40.000 km rocznie. Założyłbym, że trend się utrzymał, więc dziś przebieg jest powyżej 120.000 km, a handlarz ustawił licznik tuż przed psychologiczną barierą 100.000 km.

Nie koniecznie , mogła stać u dealera pół roku albo dłużej.... chociaż kto wie czy 'nasi' by jej nie zwinęli do Polski wcześniej ;)
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi

Postprzez Barthez » 31 sie 2010, 19:34

wszystko to prawda co pisza koledzy wyzej. Od siebie bym dodal:
1) do miasta polecalbym jednak automat ;) – niesamowicie to uprzyjemia jazde m.in. w korkach
2) w przypadku diesla newralgiczne sa jeszcze 2pkt:
a) kolo dwumasowe – nie wiem jak ma sie sprawa z automatem, ale wydaje mi sie ze bedzie trwalsze
b) DPF – zdecydowanie do miasta polecam bez tego wynalazku
3) w niemczech (i na calym zachodzie europy) jest dodatkowy podatek od diesla (w belgii gdzie mieszkam od 600 do 1800euro rocznie) wiec diesle kupuja ludzie ktorzy zdecydowanie wiecej jezdza
4) jesli benzynka to pkt 2 i 3 – odpada ;) i jest zdecydowanie tanszy w obsludze
5) latwiej jest znalezc benzynke w dobrym stanie niz diesla, ktore to sa bardziej popularne u handlarzy
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez miru1968 » 31 sie 2010, 21:03

Witam!!ja posiadam diesla i jestem bardzo zadowolony każdy ma swoją racje a ty kup co ci się podoba ja wybierałem między BMW seria1, Audi a 3 i Mazda wybór znasz.Powiem ci że każda ?Mazda po połowie2006r posiada centralny rejestr przeglądów serwisowych tzw.DSR po tym okresie nie było typowych ksiązek serwisowych tylko wydruki komputerowe i nie może byc inaczej ,szukasz auta z 2007r więc musi być w systemie DSR jeśli podasz numer VIN i zadzwonisz do jakiegokolwiek serwisu w całej Europie powiedzą ci historie auta do ostatniego przegladu serwisowego pod warunkiem że było serwisowane.Tak od siebie ci powiem to piękne auto i ma dusze <spoko> papa
Forumowicz

Od: 21 mar 2010, 15:11
Auto: MAZDA 3 BK 2006 1,6 ON była
MAZDA 3BL 2010 1,6 PB Exlusiw+
była
MAZDA CX 3 2016 2.0 PB Sky Energy
była
obecnie
MAZDA 3 BP 2021 2.0 PB

Postprzez wogo » 1 wrz 2010, 08:39

co do golfa.. użytkuję od nowości GOLF V 1.9TDI 105KM TRENDLINE . i mogę go polecić pod względem komfortu natomiast jeśli chodzi o bezawaryjność zdecydowanie odradzam , poniżej kilka awarii jakie mnie spotkały :
– lakier zaczął odchodzić płatami z maski i zderzaka ( samochód odebrałem z salonu , bezwypadkowy )
– 70 tys km i padły wtryski
-105 tys km rozleciała się skrzynia biegów
– 115 tys km przewód podciśnienia w ukł hamulcowym ( samochód stał w serwisie 27 dni – część musiała przypłynąć z brazylii ..)
– mechanizm wycieraczek ( silniczek się nie spalił ) "wypiął" się sam i trzeba było wstawić nowy ( akurat w zimie)
drobnych napraw było bez liku, poprzegladaj trochę fora vw , znajdziesz masę takich przypadków
Początkujący

Od: 22 maja 2010, 11:57
Auto: MAZDA CX5 (2012) 2.0 BENZYNA SKY PASSION

Postprzez Seraf » 1 wrz 2010, 09:01

wiolkinson czy założyłaś podobny temat na forum golfa/VW ? Może podziel się linkiem zobaczymy co tam piszą o mazdach :D
EOT
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez Barthez » 1 wrz 2010, 09:15

miru1968 napisał(a):wybierałem między BMW seria1, Audi a 3 i Mazda

mialem okazje troche pojezdzic bmw – chyba najlepszy kompakt (123d – 204KM) ale to auto porownywalem pod wzgledem frajdy z kierowania z... mx5 – wniosek zwykly samochod :P do przemieszczania sie z pkt A do pkt B. Niemniej jednak super auto – polecam odbyc jazde probna i porownac z mazda 3, merca B-classe odradzam – wielkie G....o.

wogo napisał(a):V 1.9TDI 105KM

"testowalem" w seacie leonie – glosny, tylko akceptowalna dynamika, na trasie rozwinalem zawrotna predkosc 170km/h <co?> i to byl max, oraz spalanie na poziomie 7,5l/100km <co?> wedlug mnie duzo...
ja bym szukal w ten sposob:
Obrazek
oto wyniki:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=se ... order_by=p
moj typ:
mazda, golf, toledo,altea, toyota i honda tez ladna <czarodziej>
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez brii » 1 wrz 2010, 10:16

bartezm napisał(a):kolo dwumasowe – nie wiem jak ma sie sprawa z automatem, ale wydaje mi sie ze bedzie trwalsze

Przy automacie takowego nie ma
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez wiolkinson » 1 wrz 2010, 10:54

Dziękuję! Obecnie jeżdże laguną z 2004 manual i na razie nie wyobrażam sobie jazdy automatem. Czy ja się przestawię? Z lalą od początku nie mogłyśmy dojść do porozumienia :( a to padła mi pompa oleju (!!!) jak chciałam pojechać 500 m do sklepu, już dwa razy robiony rozrząd, oczywiście podnośniczki w szybach przednich sie zepsuły, silniczek w wycieraczkach. Ciągle jak do niej wsiadałam to coś mi nie furczało... teraz już ją troszkę ignoruję, bo żyję marzeniami o drugim aucie. Chcę, by było mniejsze, bardziej kobiece... i żebym nie musiała wyłączać klimy, jak będę chciała kogoś wyprzedzić i załączyć NITRO ;) Teraz mam benzynkę 1,8 więc posłucham się Was i będę szukała benzyny.

pozdrawiam i niech to słońce wreszcie się pokaże:)

wiola
wiolkinson

Postprzez nemi » 1 wrz 2010, 11:29

wiolkinson napisał(a):Czy ja się przestawię?

No zajmie Ci to kilka minut <lol>.
Forumowicz

Postprzez Radex » 1 wrz 2010, 11:30

zdecydowanie mazda3! golfa to sie kupuje na zimę – taki sweter ;P mam nadzieje ze bylem pomocny ;)
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez brii » 1 wrz 2010, 12:09

wiolkinson napisał(a):i żebym nie musiała wyłączać klimy, jak będę chciała kogoś wyprzedzić i załączyć NITRO

Dociśnij gaz do podłogi – klima sama się wyłączy ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy