Matowiejące lampy w poliftingowym X9
1, 2
Witam!
W moim X9 mam przednie lampy z czegoś co mi przypomina plastik i szczególnie jedna z nich jest dosyć zmatowiała ("ząb czau", kamyczki albo i jeszcze jakaś inna przyczyna).
Czy ktoś z Was próbował to polerować aby zlikwidować te zmatowienia?
Jakie są Wasze doświadczenia z tym?
Sam myślę o spróbowaniu pasty ściernej do lakieru ale .... wolę wcześniej zapytać się Was o zdanie na ten temat a nie sądzę aby akurat ten problem mnie jednego dotyczył.
Pozdrawiam!
Marek
W moim X9 mam przednie lampy z czegoś co mi przypomina plastik i szczególnie jedna z nich jest dosyć zmatowiała ("ząb czau", kamyczki albo i jeszcze jakaś inna przyczyna).
Czy ktoś z Was próbował to polerować aby zlikwidować te zmatowienia?
Jakie są Wasze doświadczenia z tym?
Sam myślę o spróbowaniu pasty ściernej do lakieru ale .... wolę wcześniej zapytać się Was o zdanie na ten temat a nie sądzę aby akurat ten problem mnie jednego dotyczył.
Pozdrawiam!
Marek
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam
U mnie w mojej X9 coś podobnego , ale z tego co widze to nie od kamieni tylko jakby taka mała mgła w gornej częsci lampy , próbowałem pastą drobna polerska do lakieru w 50 % pomogło i zeszło ale większe zamglenia nie pomogło
jak coś to wysle fotke
??,
Pozdrawiam
U mnie w mojej X9 coś podobnego , ale z tego co widze to nie od kamieni tylko jakby taka mała mgła w gornej częsci lampy , próbowałem pastą drobna polerska do lakieru w 50 % pomogło i zeszło ale większe zamglenia nie pomogło
jak coś to wysle fotke
Pozdrawiam
- Od: 22 paź 2006, 08:58
- Auto: Alfaromeo155 2.0 97r -->Xedos6 2.0 V6 99r --> Xedos9 2,5 V6 01r
Ja dzisiaj robiłem próbę polerki używajac pasty polerskiej (Farecla G3 i Tempo) ale tak ręcznie to jednak jest sporawo "tarcia" 
Ale nie powiem – jest nieco lepiej niż wcześniej.
Akurat u kolegi w garażu dzisiaj nie było prądu więc z elektrycznej polerki ew. skorzystam innym razem.
Ale nie powiem – jest nieco lepiej niż wcześniej.
Akurat u kolegi w garażu dzisiaj nie było prądu więc z elektrycznej polerki ew. skorzystam innym razem.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Ale powiem wam Panowie iż w sobotę kupowaliśmy Mazdę X9 z 2002r i też mnie zaskoczyło to że reflektory są już matowe/brudne,jak na tak mało lat takiego auta to trochę zaskakujące,rozumiem auta z lat 93,94,95(starsze) itd.
Ja u siebie też mam w Xedzie prawą soczewkę zabrudzoną oraz odbłyśnik jest do wymiany (cały matowy/zeszła powłoka).
Ja u siebie też mam w Xedzie prawą soczewkę zabrudzoną oraz odbłyśnik jest do wymiany (cały matowy/zeszła powłoka).
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Moją Milly ostatnio oglądał ktoś potencjalnie zainteresowany kupnem i stwierdził, że coś jest nie tak z reflektorami, że są zmatowione. Nie zależało mi bardzo na sprzedaży, więc nie skomentowałem.
Dzisiaj jadę kupić papiery ścierne na mokro, pastę i mleczko i filc do polerowania
W sobotę będę działał. Mogę dać zdjęcia przed i po
Dzisiaj jadę kupić papiery ścierne na mokro, pastę i mleczko i filc do polerowania
W sobotę będę działał. Mogę dać zdjęcia przed i po

- Od: 17 paź 2006, 07:47
- Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV
Hmmm – ciekawy temat na jakąś "fotorelację" 
Może pokusisz się o to?

Na pewno inni z tego też skorzystają
Pozdrawiam!
Marek
Może pokusisz się o to?
Na pewno inni z tego też skorzystają
Pozdrawiam!
Marek
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Niestety za późno, chociaż widziałem już niejedną fotorelację, może innej marki ale lampy to lampy.
Użyłem 2 rodzajów wodnego papieru ściernego – najpierw 2000, potem 2500.
Papier maczałem w wodzie i tarłem lampy w różnych kierunkach.
Po kilku minutach stały się bardzo matowe. Umyłem je, wytarłem do sucha
Następnie użyłem pasty automax to polerowania i usuwania rys – tu używałem filcopodobnej ściereczki
Kolejny etap do AutoSol do polerowania tworzyw – tu użyłem bawełnianej ściereczki. Po tym etapie kosze lamp są krystalicznie czyste.
Całość zajmuje ok 20 min i nie potrzeba żadnych wiertarek chociaż mogłoby to przyspieszyć proces
Użyłem 2 rodzajów wodnego papieru ściernego – najpierw 2000, potem 2500.
Papier maczałem w wodzie i tarłem lampy w różnych kierunkach.
Po kilku minutach stały się bardzo matowe. Umyłem je, wytarłem do sucha
Następnie użyłem pasty automax to polerowania i usuwania rys – tu używałem filcopodobnej ściereczki
Kolejny etap do AutoSol do polerowania tworzyw – tu użyłem bawełnianej ściereczki. Po tym etapie kosze lamp są krystalicznie czyste.
Całość zajmuje ok 20 min i nie potrzeba żadnych wiertarek chociaż mogłoby to przyspieszyć proces

Przydała by się fotorelacja ponieważ wiem że w 9-ch lampy są klejone i chciał bym zobaczyć jak to zrobić aby lampy nie uszkodzić.
Następnym razem jak by ktoś czyścił klosz proszę o parę zdjęć (wiem że mam starszy rocznik i inne lampy lecz sprawa pewnie będzie podobnie wyglądać)
Pozdrawiam
Następnym razem jak by ktoś czyścił klosz proszę o parę zdjęć (wiem że mam starszy rocznik i inne lampy lecz sprawa pewnie będzie podobnie wyglądać)
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Hmmm – a czy w ogóle jest konieczność ich rozklejania?
Wydaje mi się, ze spokojnie przecież można to zrobić mając nawet reflektor zamontowany w autku.
Wydaje mi się, ze spokojnie przecież można to zrobić mając nawet reflektor zamontowany w autku.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam
Zdaje mi się że tu się pisze o dwóch różnych problemach , a mianowicie reflektory które maja szklaną przednią cześć i niestety z tworzywa (plastiku ) sam nie wiem jak to nazwać , te szklane nie ma problemu trzeba rozebrać wypolerować od środka i temat się kończy , był taki temat fotorelacja dla Xeda 6 , interesowałem się tym kiedy go miałem .
Ale problem się zrobił w reflektorach wykonanych z plastiku , u mnie poprostu z zewnątrz jest lekka mgła spowodowana chyba jakimiś przetarciami ściekaniem wody , zaznaczam że reflektory w środku są idealne , i właśnie pytanie do tych co próbowali polerować -czyścić wlaśnie te zabrudzenia czym i w jaki sposób , ja jak pisałem próbowałem pastą ale z 50 % sukcesem
Pozdrawiam
jak mi się uda to dam fotki , będzie wiadomo o co chodzi
pozdrawiam
Zdaje mi się że tu się pisze o dwóch różnych problemach , a mianowicie reflektory które maja szklaną przednią cześć i niestety z tworzywa (plastiku ) sam nie wiem jak to nazwać , te szklane nie ma problemu trzeba rozebrać wypolerować od środka i temat się kończy , był taki temat fotorelacja dla Xeda 6 , interesowałem się tym kiedy go miałem .
Ale problem się zrobił w reflektorach wykonanych z plastiku , u mnie poprostu z zewnątrz jest lekka mgła spowodowana chyba jakimiś przetarciami ściekaniem wody , zaznaczam że reflektory w środku są idealne , i właśnie pytanie do tych co próbowali polerować -czyścić wlaśnie te zabrudzenia czym i w jaki sposób , ja jak pisałem próbowałem pastą ale z 50 % sukcesem
Pozdrawiam
jak mi się uda to dam fotki , będzie wiadomo o co chodzi
pozdrawiam
Zbyszeka, ja właśnie czyściłem i polerowałem przy problemie opisywanym przez Ciebie.
W mojej Milly "szkła" reflektorów są zrobione z jakiegoś poliwęglanu, który po pewnym czasie robi się taki zamglony
20 minutowy zabieg i są krystalicznie czyste, pewnie na jakiś czas.
Następny krok – samodzielna renowacja (ponowne polerowanie) alusków
Kolejny – samodzielna renowacja skórzanej tapicerki (jak przyjdzie przesyłka z chemią)
W mojej Milly "szkła" reflektorów są zrobione z jakiegoś poliwęglanu, który po pewnym czasie robi się taki zamglony
20 minutowy zabieg i są krystalicznie czyste, pewnie na jakiś czas.
Następny krok – samodzielna renowacja (ponowne polerowanie) alusków
Kolejny – samodzielna renowacja skórzanej tapicerki (jak przyjdzie przesyłka z chemią)

witam
Button fajnie że udało ci się wyczyścić , wypolerować .
Ja trochę jestem przewrażliwiony , bo to naraźie nie stanowi poważnego problemu wkońcu Xedos 9 rok 2002 , ale coś się dzieje , poprostu taka wada tych reflektorów .
Pozdrawiam
Button fajnie że udało ci się wyczyścić , wypolerować .
Ja trochę jestem przewrażliwiony , bo to naraźie nie stanowi poważnego problemu wkońcu Xedos 9 rok 2002 , ale coś się dzieje , poprostu taka wada tych reflektorów .
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej te klosze już tak mają,producent może nie wziął tego pod uwagę że może się tak dziać,z resztą w jakim aucie nie matowieją klosze każde jedno to chyba przechodzi.
]
-
Kamil
A macie jakis pomysl jak wyczyscic skutecznie szklany reflektor przedni 
...w mojej widac ze soczewka jak i szklo troszke jest jakby zakurzone, nie jest jakies usyfione np. bo kiedys sie zalalo czy rozszczelnilo tylko widac ze jest delikatny osad. Szklo nie matowieje ale widac ze cos by sie zdalo zrobic, jakies czyszczenie/mycie tak jak myjemy szybe przednia.
macie jakies pomysly...
nie chce sie bawic w rozklejanie lampy, moze jakas kapiel w czyms.... i plukanie woda destylowana i pozadne suszenie... 
...w mojej widac ze soczewka jak i szklo troszke jest jakby zakurzone, nie jest jakies usyfione np. bo kiedys sie zalalo czy rozszczelnilo tylko widac ze jest delikatny osad. Szklo nie matowieje ale widac ze cos by sie zdalo zrobic, jakies czyszczenie/mycie tak jak myjemy szybe przednia.
macie jakies pomysly...
Temat jest, więc pochwalę się efektami mojej pracy:

Zdjęcie kiepskiej jakości, ponieważ robiłem je telefonem, ale coś już na nim widać. Niestety nie posiadam zdjęć przed polerowaniem, ale proszę mi wierzyć na słowo, że wyglądały tragicznie.
Wypolerowałem je mechanicznie za pomocą polerki. Twarda gąbka polerska, obroty ok. 1000. Oczywiście cały proces na mokro. Użyłem pasty Rapid SurfAce, rewelacyjna pasta według mojej oceny. Jest to środek do polerowania powierzchni lakierniczych. Ma sporo granulatu.
Dla osób, które nigdy nie polerowały mechanicznie kilka porad:
* nie polerujemy w słońcu!
* co to znaczy polerowanie na mokro? Bierzemy zwykły atomizer np. po płynie do szyb, lejemy wodę destylowaną (czysta chemicznie, nie pozostawia śladów, kropelek jak po bieżącej wodzie z kranu dodam, że ja tylko myję auto wodą destylowaną).
* nie nakładamy pasty bezpośrednio na polerowany element, pasta idzie na gąbkę, kolejno rozprowadzamy ją "polerką"
* w momencie kiedy pasta będzie "sucha" i samo polerowanie będzie na "sucho" pryskamy niewielka ilość wody na gąbkę, rozcieramy ponownie pastę (tą która jeszcze jest na gąbce) i dalej polerujemy, powtarzamy tą czynność ok. 3-4 razy. Nakładamy świeżą pastę (NA GĄBKĘ) i powtarzamy kroki powyżej.
Mam nadzieję, że przyda się moja foto mini relacja nie tylko do polerowania lamp, ale również do polerowania całej karoserii.
Pozdrawiam,
KUBA

Zdjęcie kiepskiej jakości, ponieważ robiłem je telefonem, ale coś już na nim widać. Niestety nie posiadam zdjęć przed polerowaniem, ale proszę mi wierzyć na słowo, że wyglądały tragicznie.
Wypolerowałem je mechanicznie za pomocą polerki. Twarda gąbka polerska, obroty ok. 1000. Oczywiście cały proces na mokro. Użyłem pasty Rapid SurfAce, rewelacyjna pasta według mojej oceny. Jest to środek do polerowania powierzchni lakierniczych. Ma sporo granulatu.
Dla osób, które nigdy nie polerowały mechanicznie kilka porad:
* nie polerujemy w słońcu!
* co to znaczy polerowanie na mokro? Bierzemy zwykły atomizer np. po płynie do szyb, lejemy wodę destylowaną (czysta chemicznie, nie pozostawia śladów, kropelek jak po bieżącej wodzie z kranu dodam, że ja tylko myję auto wodą destylowaną).
* nie nakładamy pasty bezpośrednio na polerowany element, pasta idzie na gąbkę, kolejno rozprowadzamy ją "polerką"
* w momencie kiedy pasta będzie "sucha" i samo polerowanie będzie na "sucho" pryskamy niewielka ilość wody na gąbkę, rozcieramy ponownie pastę (tą która jeszcze jest na gąbce) i dalej polerujemy, powtarzamy tą czynność ok. 3-4 razy. Nakładamy świeżą pastę (NA GĄBKĘ) i powtarzamy kroki powyżej.
Mam nadzieję, że przyda się moja foto mini relacja nie tylko do polerowania lamp, ale również do polerowania całej karoserii.
Pozdrawiam,
KUBA
- Od: 30 maja 2010, 23:11
witam
W reflektorach szklanych , powiedzmy ze nie ma problemu z wypolerowaniem , problem powstaje w reflektorach plastikowych , poliwęglan albo inne dziadostwo , dziwie się że w Xedosie 9 zainstalowali taki badziew (oszczędnosci , bezpieczeństwo sam nie wiem )
dodałem zdjecie dla obrazu sytuacji

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam
W reflektorach szklanych , powiedzmy ze nie ma problemu z wypolerowaniem , problem powstaje w reflektorach plastikowych , poliwęglan albo inne dziadostwo , dziwie się że w Xedosie 9 zainstalowali taki badziew (oszczędnosci , bezpieczeństwo sam nie wiem )
dodałem zdjecie dla obrazu sytuacji

Pozdrawiam
Powiem Ci kolego zbyszeka że Twoje klosze w porównaniu do tego X9 co kupowałem w zeszłym tygodniu to masz śliczne i przejrzyste. Jak mojej dziewuszki wujek przyjedzie to zrobię fotki i wstawię to się można przerazić.
]
-
Kamil
Ty Kuba masz lampy zespolone,lecz powinny być ze szkła a nie z tworzywa.Dziwna sprawa z tymi lampami 
]
-
Kamil
1, 2