Zbyt czuły ABS – jak może być przyczyna?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Olo500 » 28 lip 2010, 14:13

U mnie było to samo, wg. mnie zdycha czujnik od ABS. Aby sprawdzić czy to wina ABS, najprościej jest wyłączyć go przez wyjęcie bezpiecznika (jest pod pod maską). Samochód hamuje wtedy tak jakby nie miał ABS (czyli normalnie) a od razu będzie wiadomo co jest przyczyną.
Forumowicz

Od: 30 wrz 2006, 17:35
Auto: Mazda 323p '98 poj 1.4
Mazda 6 II generacji kombi poj.2000 benz.

Postprzez Hazu » 28 lip 2010, 17:30

To chyba powinna sie zapalać kontrolka od ABS skoro czujnik miał by być uszkodzony?
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez axy » 11 sie 2010, 19:49

A ja mam kolejną możliwość – ostatnio zdiagnozowałem, że zacisk na jednej tarczy nie pracuje tak jak powinien. No ale wcześniej zrobiłem głupią rzecz... czyściłem czujniki i zębatki bo było tam strasznie dużo syfu i opiłków. Niestety teraz zaświeciła się kontrolka ABS-u. Czy ten czujnik jest aż tak delikatny że mogłem go uszkodzić?
od jakiegoś czasu szczęśliwy[ b]NIE[/b]posiadacz mazdy – polecam wszystkim to samo
Początkujący

Od: 29 paź 2009, 19:56
Auto: MAZDA 626 2.0 TDVI '99

Postprzez Bulgarien » 10 gru 2010, 17:23

U mnie problem wygląda tak. Kupując Mazdę nie miałem ABS, dioda wymrygała że padł lewy tylny czujnik ABS (podobno to standard). Kupiłem więc nowy na allegro z firmy Sopart niby 2 lata gwarancji i super jakość ( zamiennik). Po zamontowaniu go błąd znikł na dosłownie 9 km. Obecnie raz mam ABS a raz go nie mam, a jak mam to jest strasznie czuły. (Ta czułość czasami mnie wnerwia bo załancza sie dosłownie pod delikatnym wcisnieciu hamulca, bez gwałtownego hamowania). Poprostu kontrolka potrafi się zaświecić w czsie jazdy i po delikatnym hamowaniu przed skrzyżowaniem zgasnac i juz mam ABS. I tak jest caly czas mogę nieraz zrobić 500km z ABS żeby za chwilę znowu go nie mieć na jakis czas. Niby Płyn hamulcowy jest, klocki są jeszcze dobre na wszystkich kołach tarcze również. Podciągnołem jedynie reczny ale wątpię zeby to była jego wina. Co jeszcze zauwazyłem jeżdząc na oponach letnich 195/65/15R błąd wyskakiwał bardzo czesto, a teraz przy oponach zimowych 185/70/14R jeżdze po kilka set km bez błedu a bład pojawia sie sporadycznie. Czy rozmiar opon i felg ma jakis wpływ na ABS? Czy czujniki moga żle odczytywć przedośc kół przy innych oponach i felgach ?
Początkujący

Od: 29 paź 2010, 07:39
Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 90KM

Postprzez Jasiu19 » 10 gru 2010, 17:27

Felgi i opony raczej nie :P bardziej to wina temperatury :) u mnie jest to samo
Forumowicz

Od: 3 sty 2010, 02:14
Auto: Była 626 2.0 DiTD Hachback 12.98 r
Ocenie Almera N16 2003
Mazda 3 BK (żony)

Postprzez pioczel » 10 gru 2010, 19:11

Bulgarien napisał(a):U mnie problem wygląda tak. Kupując Mazdę nie miałem ABS, dioda wymrygała że padł lewy tylny czujnik ABS (podobno to standard). Kupiłem więc nowy na allegro z firmy Sopart niby 2 lata gwarancji i super jakość ( zamiennik). Po zamontowaniu go błąd znikł na dosłownie 9 km. Obecnie raz mam ABS a raz go nie mam, a jak mam to jest strasznie czuły. (Ta czułość czasami mnie wnerwia bo załancza sie dosłownie pod delikatnym wcisnieciu hamulca, bez gwałtownego hamowania). Poprostu kontrolka potrafi się zaświecić w czsie jazdy i po delikatnym hamowaniu przed skrzyżowaniem zgasnac i juz mam ABS. I tak jest caly czas mogę nieraz zrobić 500km z ABS żeby za chwilę znowu go nie mieć na jakis czas. Niby Płyn hamulcowy jest, klocki są jeszcze dobre na wszystkich kołach tarcze również. Podciągnołem jedynie reczny ale wątpię zeby to była jego wina. Co jeszcze zauwazyłem jeżdząc na oponach letnich 195/65/15R błąd wyskakiwał bardzo czesto, a teraz przy oponach zimowych 185/70/14R jeżdze po kilka set km bez błedu a bład pojawia sie sporadycznie. Czy rozmiar opon i felg ma jakis wpływ na ABS? Czy czujniki moga żle odczytywć przedośc kół przy innych oponach i felgach ?

zczytaj kod kiedy świeci :D podejrzewam bład koronki( 43 np prawy tył) ściagasz zacisk klocki ..wyczyść zębatke .czujnik i sprawdz odległość od zęba jak będzie za daleko to abs będzie zgłaszał bład(ja tak miałem-wyczyściłem ,zmniejszyłem szczeline i zero problemu)
Madzia 626 Gf diTd-101 KM 1999 r
Forumowicz

Od: 12 sie 2010, 21:59
Auto: Mazda 626 sedan Gf DiTd '99
101KM,Skoda Fabia II 1.4 '10