Zbyt czuły ABS – jak może być przyczyna?
1, 2
U mnie było to samo, wg. mnie zdycha czujnik od ABS. Aby sprawdzić czy to wina ABS, najprościej jest wyłączyć go przez wyjęcie bezpiecznika (jest pod pod maską). Samochód hamuje wtedy tak jakby nie miał ABS (czyli normalnie) a od razu będzie wiadomo co jest przyczyną.
- Od: 30 wrz 2006, 17:35
- Auto: Mazda 323p '98 poj 1.4
Mazda 6 II generacji kombi poj.2000 benz.
A ja mam kolejną możliwość – ostatnio zdiagnozowałem, że zacisk na jednej tarczy nie pracuje tak jak powinien. No ale wcześniej zrobiłem głupią rzecz... czyściłem czujniki i zębatki bo było tam strasznie dużo syfu i opiłków. Niestety teraz zaświeciła się kontrolka ABS-u. Czy ten czujnik jest aż tak delikatny że mogłem go uszkodzić?
od jakiegoś czasu szczęśliwy[ b]NIE[/b]posiadacz mazdy – polecam wszystkim to samo
- Od: 29 paź 2009, 19:56
- Auto: MAZDA 626 2.0 TDVI '99
U mnie problem wygląda tak. Kupując Mazdę nie miałem ABS, dioda wymrygała że padł lewy tylny czujnik ABS (podobno to standard). Kupiłem więc nowy na allegro z firmy Sopart niby 2 lata gwarancji i super jakość ( zamiennik). Po zamontowaniu go błąd znikł na dosłownie 9 km. Obecnie raz mam ABS a raz go nie mam, a jak mam to jest strasznie czuły. (Ta czułość czasami mnie wnerwia bo załancza sie dosłownie pod delikatnym wcisnieciu hamulca, bez gwałtownego hamowania). Poprostu kontrolka potrafi się zaświecić w czsie jazdy i po delikatnym hamowaniu przed skrzyżowaniem zgasnac i juz mam ABS. I tak jest caly czas mogę nieraz zrobić 500km z ABS żeby za chwilę znowu go nie mieć na jakis czas. Niby Płyn hamulcowy jest, klocki są jeszcze dobre na wszystkich kołach tarcze również. Podciągnołem jedynie reczny ale wątpię zeby to była jego wina. Co jeszcze zauwazyłem jeżdząc na oponach letnich 195/65/15R błąd wyskakiwał bardzo czesto, a teraz przy oponach zimowych 185/70/14R jeżdze po kilka set km bez błedu a bład pojawia sie sporadycznie. Czy rozmiar opon i felg ma jakis wpływ na ABS? Czy czujniki moga żle odczytywć przedośc kół przy innych oponach i felgach ?
- Od: 29 paź 2010, 07:39
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 90KM
Bulgarien napisał(a):U mnie problem wygląda tak. Kupując Mazdę nie miałem ABS, dioda wymrygała że padł lewy tylny czujnik ABS (podobno to standard). Kupiłem więc nowy na allegro z firmy Sopart niby 2 lata gwarancji i super jakość ( zamiennik). Po zamontowaniu go błąd znikł na dosłownie 9 km. Obecnie raz mam ABS a raz go nie mam, a jak mam to jest strasznie czuły. (Ta czułość czasami mnie wnerwia bo załancza sie dosłownie pod delikatnym wcisnieciu hamulca, bez gwałtownego hamowania). Poprostu kontrolka potrafi się zaświecić w czsie jazdy i po delikatnym hamowaniu przed skrzyżowaniem zgasnac i juz mam ABS. I tak jest caly czas mogę nieraz zrobić 500km z ABS żeby za chwilę znowu go nie mieć na jakis czas. Niby Płyn hamulcowy jest, klocki są jeszcze dobre na wszystkich kołach tarcze również. Podciągnołem jedynie reczny ale wątpię zeby to była jego wina. Co jeszcze zauwazyłem jeżdząc na oponach letnich 195/65/15R błąd wyskakiwał bardzo czesto, a teraz przy oponach zimowych 185/70/14R jeżdze po kilka set km bez błedu a bład pojawia sie sporadycznie. Czy rozmiar opon i felg ma jakis wpływ na ABS? Czy czujniki moga żle odczytywć przedośc kół przy innych oponach i felgach ?
zczytaj kod kiedy świeci
Madzia 626 Gf diTd-101 KM 1999 r
1, 2