Jakie kombi do 25000?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez nemi » 3 sie 2010, 10:51

Kuguar napisał(a):Tylko japończyki, z daleka od wszystkiego co na F oraz Francuzów

I oczywiście z dala od Toyoty, bo się może pedał gazu zacinać, Nissan to tak naprawdę Renault itd. Nie ma jak stereotyp :P.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 3 sie 2010, 11:29

Kuguar napisał(a):Tylko japończyki, z daleka od wszystkiego co na F oraz Francuzów

Taaaaa, autor tego posta chyba nie wie, że dużo japończyków jest robionych w Turcji i o zgrozo we Francji <lol>
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Button » 3 sie 2010, 12:00

Ja za taką kasę kupiłbym auto, które od dawna bardzo mi się podoba – Lancię Lybrę
Ma sporo zalet
NP taka w wersji Intensa:
http://otomoto.pl/lancia-lybra-intensa- ... 81233.html
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 paź 2006, 07:47
Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV

Postprzez Kuguar » 3 sie 2010, 12:04

nemi napisał(a):

I oczywiście z dala od Toyoty, bo się może pedał gazu zacinać, Nissan to tak naprawdę Renault itd. Nie ma jak stereotyp :P.

brii napisał(a):

Taaaaa, autor tego posta chyba nie wie, że dużo japończyków jest robionych w Turcji i o zgrozo we Francji <lol>

Jeżdżę Mazdą, nie wiem jak Twoja ale moja była made in Japan i dla mnie logiczna jest wyższość Madzi :) Niższość Francuzów oraz aut na nieszczęsne "F" w stosunku do reszty jest poparta licznymi doświadczeniami, statystykami, rankingami i tyle. To ze japończyk jest robiony w Turcjii czy o zgrozo we Francjii nie zmienia faktu iż to Japończyk, to tak gdybyś się uparł że Opel produkowany w Gliwicach to polska firma. Chociaż faktem jest że ten z Gliwic gorszy od swojego brata z Niemiec.
ObrazekObrazek
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
Forumowicz

Od: 12 lip 2010, 10:05
Auto: Mazda 3 benzyna ;)

Postprzez brii » 3 sie 2010, 12:08

Kuguar napisał(a):Chociaż faktem jest że ten z Gliwic gorszy od swojego brata z Niemiec.

Łojezu – dobrym komikiem jesteś hahaha <spoko>
Pewnie diesle Toyoty z Wałbrzycha też są gorsze niż reszta robionych gdzie indziej ;)
Ostatnio edytowano 3 sie 2010, 13:03 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez nemi » 3 sie 2010, 12:45

Kuguar napisał(a):Chociaż faktem jest że ten z Gliwic gorszy od swojego brata z Niemiec.

Bardzo zabawne, akurat fabryka w Gliwicach jest chwalona za jakość i jest chyba obecnie najnowocześniejszą i najlepszą fabryką Opla (jakiś czas temu tak było na pewno).

Kuguar napisał(a):Jeżdżę Mazdą, nie wiem jak Twoja ale moja była made in Japan i dla mnie logiczna jest wyższość Madzi

Ja natomiast jeździłem Mazdą, która była również wyprodukowana w Japonii i jakoś nie uchroniło mnie to przed wielokrotym jeżdżeniu na holu. A niby badziewna Skoda, auto dla kapeluszników jakby nie patrzeć – nie zawidoła nigdy. Nigdy.

Kuguar napisał(a):To ze japończyk jest robiony w Turcjii czy o zgrozo we Francjii nie zmienia faktu iż to Japończyk

Skąd się biorą tragiczne opinie o Toyce Avensis (podpowiem: produkcja w UK)? Rozumiem, że to ta legendarna japońska jakość? Dlaczego tureckie Corolle nie królują (już) w rankingach bezawaryjności, jak to było w czasach produkcji japońskiej?

I jeszcze raz ten sam cytat:
Kuguar napisał(a):Jeżdżę Mazdą, nie wiem jak Twoja ale moja była made in Japan i dla mnie logiczna jest wyższość Madzi

A gdybyś jeździł, yyyy... Audi lub Seatem, to też logiczna byłaby ich wyższość nad innymi markami?

Posługujesz się stereotypami z lat '90, kiedy przypinało się łatkę: niemiec trwały i bezawaryjny, japończyk jest super trwały, ale to jednorazówka, bo jak się coś zepsuje, to tylko na złom, francuzy mają słabe zawieszenia na nasze drogi i ciągle się psuje elektronika, Fiat rdzewieje i się psuje. Sorry, ale mamy wiek XXI, rok 2010 i wszystkie marki europejskie bez najmniejszego wyjątku poczyniły ogromny postęp. Autor wątku chce auto za 25.000 zł i będzie to właśnie auto z obecnego wieku!
A czy marki japońskie poczyniły taki sam postęp jak Europa? W moim odczuciu stylistycznie tak: nie ma np. takiego modelu Mazdy, który by mi się nie podobał – kiedyś Japończycy mieli z tym problem. A jakościowo? Niestety na tym polu jest coraz gorzej – kupując 323 BG, 626 GD lub GE nabywca otrzymywał porządne auto, które naprawdę nie sprawiało żadnych, nawet najmniejszych problemów w normalnym zakresie eksploatacji (czyli tak do 10 lat), a dziś nabywca musi się liczyć z akcjami przywoławczymi do serwisów, bo trzeba poprawić nadkola, bo trzeba poprawić ściąganie w prawo, bo w najnowszych 6 zdarza się tłuczące zawieszenie itd. Japonia jest poza UE, więc muszą zachować konukrencyjność cenową po wszelkich opłatach celnych. A z czegoś dobrą cenę muszą zrobić, więc jakość na tym niewątpliwie cierpi. I żeby była jasność: nie chcę powiedzieć, że Mazda jest złym autem – wierzę, że wciąż jest w ścisłej czołówce. Ale wpienia mnie gadanie bzdur niczym nie popartych.

Zresztą nie wiem, czy polemika z Tobą jest uzasadniona – już dałeś popis o instalacjach gazowych, które tak strasznie niszczą silniki i których tak Ci strasznie żal.
Kuguar napisał(a):żal mi tych zasuszonych zagazowanych silników, aż serce się kraja

Mi żal klapek na oczach niektórych.
Forumowicz

Postprzez Lukano » 3 sie 2010, 13:16

Widzę podobna rozmowa z kuguarem jak na temat wyższości i taniości dyszla nad LPG hahaha
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez TALREP » 3 sie 2010, 13:25

Button napisał(a):Ja za taką kasę kupiłbym auto, które od dawna bardzo mi się podoba – Lancię Lybrę
Ma sporo zalet
NP taka w wersji Intensa:
http://otomoto.pl/lancia-lybra-intensa- ... 81233.html

Całe szczęście mi się to auto stylistycznie nie podoba, bo musieli byśmy w tym wątku walczyć z kolejnym stereotypem :)

A tak na poważnie, prawda jest taka, że te wszystkie stereotypy (i konkretne fakty) z reguły przekładają się na ceny, dlatego np. za 25 000 nie kupię Avensisa II za to bez problemu kupię wspomnianego wcześniej peugeota 407, którego po 3 latach sprzedam za połowę tej sumy.

Prawda jest taka, że przez to o czym między innymi wspomniał nemi o bezawaryjności nie świadczy marka lecz co najwyżej model auta, a co za tym idzie miejsce produkcji.
Dla mnie na przykład seaty wcześnie korodują bo są produkowane w hiszpani gdzie temperatury powietrza w lecie znacznie przekraczają 30 stopni, a na stanowiskach w spawalni/zgrzewalni pewnie i 50 stopni – trudno się dziwić, że w takich warunkach człowiekowi się nie chce pracować i odwala fuszerkę, o mentalności niektórych narodów już nie wspominając. Pewnie zaraz mnie ktoś zapyta skąd się wzięła żekoma słaba jakość avensisa, który w końcu jest składany w GB. Moim zdaniem można to sobie wytłumaczyć tym, że avensis wcale nie odbiega jakością od konkurencji ale od swojego poprzednika czyli cariny składanej w Japonii lecz w cale nie musi to wynikać z jakości montażu lecz z błędów konstrukcyjnych wynikających chociażby z faktu, że starano się dorównać ceną do konkurencji. Prawda jest taka, że do wszystkiego da się przykleić jakąś "łatkę" i każdy stereotyp da się wytłumaczyć, natomiast ciężko jest dyskutować z faktami takimi jak np. korozja nadwozia szóstki. Poprostu nie trzeba mieć tego auta żeby zauważyć ten szczegół na drodze.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez brii » 3 sie 2010, 13:28

TALREP napisał(a):jakość avensisa, który w końcu jest składany w GB

Tak się składa, że Avensis też są montowane w Turcji, nie tylko w GB.
Kraj nie ma aż tak dużego znaczenia, bo samochody składane w Rumunii (nie tylko Dacie tam robią) jakościowo są dobre. Tutaj bardziej chodzi o reżim jaki trzyma producent i kontrolę jakości.

Forumowicz

Postprzez Kuguar » 3 sie 2010, 13:30

Widze że Twoim zdaniem NEMI japończyki to złe i badziewne auta, nie ma sensu ich kupować? :D OK – ale to chyba nie to forum. Jeździłem różnymi autami, ale francuzy to żenada, dlatego jeżdze dumnie Mazda i wszystko na "F" traktuje jako klase niżej "gorsze auta" i tyle, Audi Bmw przerabiałem, oklepane ale ok. Japończyki – mają dusze i są [tiiit].
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez brii » 3 sie 2010, 13:35

Kuguar napisał(a):Widze że Twoim zdaniem NEMI japończyki to złe i badziewne auta, nie ma sensu ich kupować?

Chłopie – naucz się czytać ze zrozumieniem bo nigdzie tak nie napisał. Nie wiem na czym polega owa żenada z samochodami na F – pewnie z tego, że nie przedłużają pena i nie pozwalają tak podbudowywać swojego ego jak japońce czy niemcy. Samochody na F są dla ludzi którzy nie mają problemów z poczuciem własnej wartości i nie muszą się dowartościowywać samochodem ;) Dyskusja z Tobą nie ma sensu. Jeszcze co do aut na F – Ferrari i Subaru (Fuji Heavy Industries) pewnie też są do pupy ;)
Ostatnio edytowano 3 sie 2010, 13:39 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Kuguar » 3 sie 2010, 13:39

brii nie czepiaj się, dobrze wiesz o co mi chodzi, ja tam sobie nie dam powiedzieć że moja Madzia jest chociażby porównywalna do francuza czy jakiegoś forda i pod tym względem dyskusja nie ma sensu, możemy pomykać na zakrętach :D
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez brii » 3 sie 2010, 13:40

I byś się zdziwił jakbyś się przejechał – Focus w ogóle nie ustępuje Maździe na zakrętach a Peugeot na prostych i bije Twoją Mazdę pod względem komfortu :]
Ostatnio edytowano 3 sie 2010, 13:41 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Kuguar » 3 sie 2010, 13:41

Mojej Madzi ustępuje wszystko, seryjnej może nie :P
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez brii » 3 sie 2010, 13:42

Tak to sobie tłumacz ;P
Ostatnio edytowano 3 sie 2010, 13:43 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez nemi » 3 sie 2010, 13:43

Kuguar napisał(a):Widze że Twoim zdaniem NEMI japończyki to złe i badziewne auta, nie ma sensu ich kupować?

NIGDY tego nie powiedziałem/napisałem. Przy każdej zmianie auta biorę pod uwagę przede wszystkim Mazdę.

Kuguar napisał(a): OK – ale to chyba nie to forum.

Na każdym forum można dyskutować (jak nazwa forum wskazuje) i ma się wolność wypowiedzi. Inteligentnych dyskutantów wyróżnia to, że przedstawiają własne zdanie poparte argumentami, a w przypadku błędu potrafią się do niego przyznać.

Czytałeś "Ferdydurke"? Sam powtarzasz "Słowacki wielkim poetą był", ale nie popierasz tego tego czymkolwiek.
Forumowicz

Postprzez TALREP » 3 sie 2010, 13:47

brii napisał(a):Tutaj bardziej chodzi o reżim jaki trzyma producent i kontrolę jakości.

z tym się w 100% zgodzę i nawet uzasadnię przykładem :)

moja dziewczyna do niedawna pracowała jako inżynier jakości w MAGNIE. Zajmowała się między innymi przygotowaniem do produkcji niektórych elementów fiata 500 (takimi jak mocowanie przedniego zderzaka i słupki A) oraz przygotowaniem do produkcji znacznej części elementów nowego forda KA, który jak wiemy jest składany na płycie podłogowej fiata 500 i jak się okazało z pięćsetką większych problemów nie było bo ich normy nie były takie restrykcyjne jak w fordzie to znaczy była większa tolerancja wymiarów dla poszczególnych części. Stąd wniosek auto na F autu na F nie równe :)
Ostatnio edytowano 3 sie 2010, 13:49 przez TALREP, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez Kuguar » 3 sie 2010, 13:48

Dobra no poniosło mnie, ale nie wymagaj zbyt wiele bo miłość rządzi się innymi prawami :D MAZDA to jest to, oprócz niej jest tylko kilka aut owianych "stereotypami" na które mogę patrzeć i tyle :) Nie mogę dyskutować na takie tematy bo nie umiałbym jeździć osobiście np. Focusem czy Mondeo, to takie szare i nudne auta że szok, do tego usterkowe, japońce mają to coś i są najlepsze, niemieckie auta są dobre ale strasznie oklepane :)
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez TALREP » 3 sie 2010, 13:52

Kuguar napisał(a):Dobra no poniosło mnie, ale nie wymagaj zbyt wiele bo miłość rządzi się innymi prawami :D MAZDA to jest to, oprócz niej jest tylko kilka aut owianych "stereotypami" na które mogę patrzeć i tyle :) Nie mogę dyskutować na takie tematy bo nie umiałbym jeździć osobiście np. Focusem czy Mondeo, to takie szare i nudne auta że szok, do tego usterkowe, japońce mają to coś i są najlepsze, niemieckie auta są dobre ale strasznie oklepane :)

Jak już w temacie stereotypów to nie mam pojęcia skąd u ciebie stereotyp nudności francuzów, pod względem designu zawsze biły konkurencję na głowę a tym bardziej Japonię. Przykładów jest wiele np. renault VelSatis czy Avantime, citroen XM itd.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Postprzez Kuguar » 3 sie 2010, 13:56

Kwestia gustu :) Ale ja już się nie wypowiadam bo się bulwersuje moja miłość do Mazdy jest zagrożona :D
ObrazekObrazek
Forumowicz