w samochodzie z silnikiem 1.6 16 v wygląda trochę inaczej. bynajmniej u mnie. silnik krokowy przypomina taki trójkąt i jest obok przepływomierza.dokladnie obok miksera gazu i ten odpowiada za gaz.wrzucę potem fotkę jak uda mi się zrobić.
to co pokazałeś, to chyba elektrozawór wolnych obrotów. obok przepustnicy. odpowiada za obroty na benzynie of kors.
proponuje zajrzeć do tego tematu na początek:
viewtopic.php?p=472513miałam sama podobne problemy, ba! nawet identyczne.widzę, że i inne bagietki też marudzą w kwestii obrotów

po 1 skoro przepływka jest walnięta to trzeba ją wymienić. albo podmienić od kogoś, kto ma taką mazdę. jak coś mam przepływomierz do sprzedania

po 2 nie zaszkodzi czyszczenie przepustnicy i spr. czy dobrze działa potem.
po 3- wymiana silnika krokowego. nie jest to droga rzecz, samemu można zmienić pod blokiem.
z tego co pamiętam u mnie, to było kombinowania sporo. mazda nie chodziła na gazie wcale, a na PB trzymała wysokie obroty. wymieniałam po kolei jak leci: świece, kable, silnik krokowy, przepustnice, czyszczone było wszystko. i jeszcze jedno- zawór wolnych obrotów był walnięty- więc wymieniono całość bo to jest razem z przepustnicą. i jakoś w pewnym momencie madzi przeszło to fochowanie

good luck! daj znać co zdziałałeś