Oleje silnikowe
maciek_j napisał(a):Co sadzicie o olejach przekładniowych Shell i ktory by dokladnie pasowal do 626 gd 2.0 16v
Przejechalem okolo 100km i musze powiedziec ze skrzynia zaczela chodzic super!! Diametralna roznica biegi wchodza gladko i bezproblemowo. Mysle ze po przejechaniu kolejnych km bedzie jeszcze lepiej ;]
kupie części do gd, najchętniej karoserii(białe)
- Od: 22 wrz 2009, 20:40
- Auto: 626 gd 2.0i 16v lpg hb
Dzięki.A mam teraz może banalne pytanie jaka jest różnica pomiędzy olejej syntetycznym a minerlanym .Powiem tak chciałem kupić olej na dolewkę do swojej mazdy ,szukałem oleju 5W 30 mineral ,ale zjezdziłem wszystkie sklepy,stacje benzynowe w swojej mieścinie i jest tutaj tylko olej syntetyczny .
- Od: 9 sty 2010, 20:57
arturin napisał(a):Dzięki.A mam teraz może banalne pytanie jaka jest różnica pomiędzy olejej syntetycznym a minerlanym .Powiem tak chciałem kupić olej na dolewkę do swojej mazdy ,szukałem oleju 5W 30 mineral ,ale zjezdziłem wszystkie sklepy,stacje benzynowe w swojej mieścinie i jest tutaj tylko olej syntetyczny .
Czytaj główny wątek olejowy. Poza tym mam nieodparte wrażenie, że Krisek w swojej odpowiedzi albo strzelił lapsusa albo udziela odpowiedzi niezgodnych z jego najlepszą wiedzą, bo stracił cierpliwość do pewnych pytań
arturin napisał(a):Dzięki.A mam teraz może banalne pytanie jaka jest różnica pomiędzy olejej syntetycznym a minerlanym .Powiem tak chciałem kupić olej na dolewkę do swojej mazdy ,szukałem oleju 5W 30 mineral ,ale zjezdziłem wszystkie sklepy,stacje benzynowe w swojej mieścinie i jest tutaj tylko olej syntetyczny .
Będziesz jeździł jeszcze długo.... i nie znajdziesz.
5w30 to PEŁNY SYNTETYK.
http://madou-belochka.ru/a7d15
Moja mazdeczka zalana jest Castrol SLX Professional Powerflow C3 0W-30 ten olej jest przeznaczony do Diesla z filtrem cząsteczek stałych, zrobiła na nim kilometrów, ale nie wiem ile – kartka nie czytelna. Chcę zalać Dexelią Ultra 5W-30 czy to nie będzie miało niekorzystnego wpływu na motor?
Szybko ale bezpiecznie
- Od: 10 lut 2010, 16:42
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 DiTD 02'
Gearsix napisał(a):Moja mazdeczka zalana jest Castrol SLX Professional Powerflow C3 0W-30 ten olej jest przeznaczony do Diesla z filtrem cząsteczek stałych, zrobiła na nim kilometrów, ale nie wiem ile – kartka nie czytelna. Chcę zalać Dexelią Ultra 5W-30 czy to nie będzie miało niekorzystnego wpływu na motor?
Lej śmiało, ja na takim jeżdżę i nic się nie dzieje. Zalecany 5W30 lub w warunkach pow. +10 st.C 10W40. Pozdrawiam.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Xavier napisał(a):5w30 to PEŁNY SYNTETYK.
Też tak zawsze myślałem, ale kiedy zainteresowałem się olejem Elf SXR Evo 5W30 czyli tzw. hydrosyntetykiem to już szczerze mówiąc zgłupiałem. Niby należy do grupy syntetyków ale... no właśnie jest jakieś ale
Zresztą to nie temat do tej dyskusji.
Pozdrawiam
- Od: 20 lip 2009, 13:38
- Auto: 6 GH 2,0 140km, 2010
Ja wymieniałem olej 2tyg. temu na Mobil Super 10W40 Półsyntetyk.
Jak narazie śmiga !
Jak narazie śmiga !
Mój Exclusive: viewtopic.php?f=314&t=121653&start=0
- Od: 3 maja 2010, 14:01
- Auto: Mazda 626GF '00 1.8 16V 101KM
Lukazie napisał(a):Ja wymieniałem olej 2tyg. temu na Mobil Super 10W40 Półsyntetyk.
Jak narazie śmiga !
Jeżdżę na nim od kiedy mam mazdę (3 lata). Żadnych problemów
- Od: 23 cze 2010, 18:20
- Auto: Mazda 626 2000r. 2.0 DiTD
witam,
niedawno kupiłem mazde 323f BJ 1.8 + gaz (sekwencja PRINS VSI) 2000r, 115 KM, 150 000 km przebiegu. Autko przyjechało z niemiec i za tydzień wybieramy sie nim do bułgarii. Przed wyjazdem chciałem zmienić olej, ale nie wiem jaki jest obecnie wlany. W związu z tym moje pytanie: jaki olej kupić? dodam że cena nie gra roli. Dodatkowo mogę napisać, iż przejechałem mazdeczką 1500 km i jak do tej pory stan oleju na wskaźniku się nie zmienił. Silnik jest czysty, nie ma żadnych oznak przeciekania, pracuje równo. Nie orientuję się zupełnie w temacie więc proszę o pomoc.
niedawno kupiłem mazde 323f BJ 1.8 + gaz (sekwencja PRINS VSI) 2000r, 115 KM, 150 000 km przebiegu. Autko przyjechało z niemiec i za tydzień wybieramy sie nim do bułgarii. Przed wyjazdem chciałem zmienić olej, ale nie wiem jaki jest obecnie wlany. W związu z tym moje pytanie: jaki olej kupić? dodam że cena nie gra roli. Dodatkowo mogę napisać, iż przejechałem mazdeczką 1500 km i jak do tej pory stan oleju na wskaźniku się nie zmienił. Silnik jest czysty, nie ma żadnych oznak przeciekania, pracuje równo. Nie orientuję się zupełnie w temacie więc proszę o pomoc.
- Od: 28 cze 2010, 21:31
- Auto: mazda 323f BJ 1.9 + LPG 2000r. 114KM :]
dzięki za szybką odpowiedź
a co z rodzajem oleju (systetyk, półsyntetyk)? czytałem książkę i faktycznie takie parametry oleju podaje jak wymieniłeś. Czytałem również sporo postów w tym temacie i przyznam się, że mam mały zamęt w głowie. Podobno nie powinno się zmieniać półsyntetyku na syntetyk, ale zdania są mocno podzielone. Nie wiem jaki olej był stosowany przez poprzedniego właściciela, a przez to nie wiem co lać teraz. Silnik naprawdę jest bez zarzutu więc nie chciał bym go narażać poprzez stosowanie niewłaściwego oleju.
Lej 10W40 półsyntetyk.
Ja tak wyczytałem na tym forum , po czym udalem sie do Serwisu .
Wymienili na Mobil Super i faktycznie jest super
Polecam,
Ja tak wyczytałem na tym forum , po czym udalem sie do Serwisu .
Wymienili na Mobil Super i faktycznie jest super
Polecam,
dzięki za dobre rady
prawdopodobnie zaleje ten półsyntetyk, bo nie chce ryzykować. Po zalaniu bede miał do przejechania 1300km w jedną stronę i wolałbym uniknąć niespodzianek na trasie 
a wlasnie apropo , czy wymienialiscie rowniez filtr oleju przy wymianie ?
Ja wymienilem tylko filtr powietrza
Ja wymienilem tylko filtr powietrza
Lukazie, czemu dajesz radę sprzeczną z tym co napisane w instrukcji??
5W30 to znaczy 5W30, a nie 10W40...
Może na lato to nie ma większego znaczenia, ale na zimę już zdecydowanie tak!
A jaki skład? To już zależy od portfela...
Wiadomo – co droższe to lepsze. Jak chcemy dawać co najlepsze to lejemy syntetyk.
W tej chwili oleje są mieszalne. O ile jednak osobiście do zalanego mineralnego nie dolewałbym sysntetyku, o tyle przy całkowitej wymianie nie ma to większego znaczenia.
Jak się ktoś bardzo obawia to można zalać jakiś półsyntetyk, pojeździć trochę i wymienić na docelowy syntetyk.
Ale nie zmienia się gęstości ot tak!!
5W30 to znaczy 5W30, a nie 10W40...
Może na lato to nie ma większego znaczenia, ale na zimę już zdecydowanie tak!
A jaki skład? To już zależy od portfela...
Wiadomo – co droższe to lepsze. Jak chcemy dawać co najlepsze to lejemy syntetyk.
W tej chwili oleje są mieszalne. O ile jednak osobiście do zalanego mineralnego nie dolewałbym sysntetyku, o tyle przy całkowitej wymianie nie ma to większego znaczenia.
Jak się ktoś bardzo obawia to można zalać jakiś półsyntetyk, pojeździć trochę i wymienić na docelowy syntetyk.
Ale nie zmienia się gęstości ot tak!!
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
jak widać ile osób tyle opinii. Ja sie obawiam tylko tego żeby po wymianie oleju coś mi na trasie nie padło... W instrukcji jest napisane żeby lać olej (do silnika benzynowego) SG, SH lub SJ (nie wiem o co chodzi
) , zalecana lepkość 10W30 lub 5W30 (dla temp. poniżej -25). Tyle instrukcja. Co do mojej poprzedniej wypowiedzi to chodziło mi o to że zaleje półsyntetyk a lepkość wg instrukcji. Szczerze mówiąc to wolałbym wlać syntetyk, ale boje się jechać na nowym oleju taki kawał drogi. Jak macie jakieś doświadczenia to piszcie, bo mi sie czas kończy, a olej musze wymienić przed wyjazdem. Co do filtrów to przy wymianie oleju wymienie pewnie oba profilaktycznie 

Rady kogoś, kto przy wymianie oleju nie zmienia filtra posłałbym w niepamięć 
jeśli zastanawiasz się nad 5W30 to sporo z nich to HC, czyli tak na prawdę dobre oleje mineralne, przy 5W40 też nie ma pewności, że to pełny syntetyk, często to tylko baza syntetyczna. Z 10W40 jest taki problem, że w Polsce 95% dostępnych to tzw. połsyntetyki, a to "pół" znaczy tyle, że tak na prawdę może być to 90% mineralnego i 10% syntetycznego. U mnie w tym samym silniku olej lekko bieżny HC 5W30 się nie sprawdził (przy spokojnej jeździe było ok, przy jeździe autostradowej zaczął ubywać, więc wszystkie obniżające "spalanie" odrzuciłbym od razu. Dlatego zalałem 5W40 by przy ostrzejszej jeździe nic się z nim nie działo. Teraz jestem zadowolony.
Jeśli bardzo się obawiasz, wlej obojętnie jaki 10W40, obserwuj zmiany i jak będzie ok przed zimą zmień na jakiś 5W. Doskonale byłoby gdybyś przechodził z 10W na 5W tego samego producenta a będziesz spał spokojnie.
jeśli zastanawiasz się nad 5W30 to sporo z nich to HC, czyli tak na prawdę dobre oleje mineralne, przy 5W40 też nie ma pewności, że to pełny syntetyk, często to tylko baza syntetyczna. Z 10W40 jest taki problem, że w Polsce 95% dostępnych to tzw. połsyntetyki, a to "pół" znaczy tyle, że tak na prawdę może być to 90% mineralnego i 10% syntetycznego. U mnie w tym samym silniku olej lekko bieżny HC 5W30 się nie sprawdził (przy spokojnej jeździe było ok, przy jeździe autostradowej zaczął ubywać, więc wszystkie obniżające "spalanie" odrzuciłbym od razu. Dlatego zalałem 5W40 by przy ostrzejszej jeździe nic się z nim nie działo. Teraz jestem zadowolony.
Jeśli bardzo się obawiasz, wlej obojętnie jaki 10W40, obserwuj zmiany i jak będzie ok przed zimą zmień na jakiś 5W. Doskonale byłoby gdybyś przechodził z 10W na 5W tego samego producenta a będziesz spał spokojnie.