przez Bugsy » 25 sie 2010, 14:43
Witam,
Jakiś czas temu pytałem na co zwrócić uwagę przy kupnie, etc. W końcu mam w rękach upatrzony egzemplarz z 2008 z hard topem..
W sumie mam go w ramach "testów" na parę dni i jeśli mi się nie spodoba, to mogę go zwrócić.
Dotychczas mam parę spostrzeżeń, co do których nie wiem czy "ten typ tak ma"?
1. Po dłuższej jeździe, powiedzmy 900km, przy temperaturze na zewnątrz, około 24C zauważyłem, iż cały tunel środkowy jest nagrzany, co mnie najbardziej zdziwiło, to to, że sanki fotela pasażera też są ciepłe, zapewne nagrzały się właśnie od tunelu.
2. Podobnie w ciepły dzień, po przejażdżce, powiedzmy 20km, nadkola z przodu były bardzo gorące, nie żeby parzyły, ale do letnich też bym ich nie zaliczył. Zderzak, ani pokrywa maski nie były tak gorące, natomiast wewnątrz, podpórka pod klapę maski była gorąca, tak że bardziej komfortowo było chwycić ją za część z izolacją. To, że jest fragment pokryty izolacją, sugeruje, że producent przewidział, że komora tak się nagrzewa?
Z drugiej strony wskazówka temperatury na tablicy wskaźników wygląda na stabilną w środkowym zakresie.
Jak to u was wygląda?
3. Po włączeniu nawiewu i zamkniętych oknach i dachu, słyszę świst za głową, tzn. powietrze ucieka jakimiś nieszczelnościami. Na moje oko wygląda na to, że coś było grzebane przy dachu, prawdopodobnie ściągany i nie jest dobrze założony. Czy ewentualnie da się to jakoś łatwo "dopasować"? Aby wyeliminować te świsty? To jest obserwowalne przy postoju jak i jeździe. Po otwarciu okna, tego nie słychać.
4. Sprzęgło i skrzynia, czy sprzęgło wam bierze bardzo nisko? U mnie tak jest, i tutaj pojawia się pytanie, czy da się to jakoś podciągnąć, czy raczej nie? Jeśli się nie mylę MX-5 NC ma sprzęgło hydrauliczne? Ewentualnie, czy powyższy stan sprzęgła sugeruje, że coś jest do wymiany? Jak to ewentualnie wygląda cenowo?
5. Wrzucanie 1 i 2 czasem skutkuje tym, że słyszę lekkie, bardzo subtelne i ciężko słyszalne jakby, nie uderzenie, ale bardziej coś jakby sprzęgło było nie do końca wciśnięte. Próbowałem to nagrać ale jest to na tyle ciche, że tego nie słychać. To jest jakby delikatne "pyk" i z obserwacji wynika, że jeśli przed wrzuceniem biegu odczekam chwilkę, dajmy na to 0.5s to tego nie ma. Ten dźwięk być może jest związany ze zbyt niskim braniem sprzęgła? Może czasem zdarza mi się nie dociskać do oporu sprzęgła choć tego się pilnuję? Jeździłem już różnymi mazdami i w żadnej tak nie miałem). Jak wam wchodzą biegi? Jest delikatny opór, jakikolwiek, czy same jakby chciały wskoczyć?
6. Czy wersja 1.8 ze skórą i hard-topem (PRHT) ma zmieniarkę, czy zwykły czytnik na jeden CD? Na konsoli mam do wyboru "CD 1", CD2, ale z obserwacji wygląda jakby to nie była zmieniarka.
7. Czy uszczelki przy szybach montowane do dachu zużywają się szybko? Jaka jest ich cena, lub gdzie polecalibyście zakupić takie uszczelki?
Z dodatkowych obserwacji, wiem, że pomimo tego, że byłbym drugim właścicielem samochodu, to mogło tym autem na odcinku ostatnich dwóch lat jeździć parę osób. Poza powyżej wymienionymi nie dopatrzyłem się żadnych innych problemów z układem jezdnym czy innymi rzeczami.
Jeśli macie jeszcze jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę, z chęcią na to spojrzę.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje, czy wskazówki.
p.s. post tej samej treści poszedł na mx-5.pl, gdyż potrzebuję pomocy w miarę szybko aby zdecydować, czy zatrzymać samochód, a sprawdzając posty archiwalne nie znalazłem odpowiedzi na powyższe pytania.