Klapa bagażnika mechanizm otwierania/zamykania (626 GF)
Strona 1 z 1
Witam i po raz kolejny liczę na Waszą pomoc, powiedzcie jak to powinno być gdy otwieram klapę (Hatchback) tą dźwigienką koło fotela to klapa powinna odskoczyć coś w stylu otwierania maski czy po prostu ma być odblokowana idę podnoszę i się otwiera?, pytam bo nie za każdym razem mi się otwiera muszę po parę razy tą dźwigienkę dusić.. jak to jest Panowie?
U mnie po pociągnięciu za dźwigienkę nie widać, żeby klapa się ruszała choćby o milimetr. Wygląda na to, że po prostu zamek się odblokowuje i można podnieść klapę. I jak mam GFkę już ponad miesiąc, to nie zdarzyło mi się żeby mi się bagażnik nie chciał otworzyć.
- Od: 15 kwi 2010, 15:10
- Auto: Mazda 626 GF '99 Comfort
U mnie klapa odskakuje po jednorazowym pociągnięciu za dźwignię przy fotelu kierowcy-foto poniżej

- Od: 18 mar 2010, 20:25
- Auto: 626 GF 1.8 16V w wersji "wrak"
626 GF 2.0 16V w wersji 136KM
W mojej klapa na poczatku delikatnie podskakiwala (cos jak foto wyzej)... pozniej (po 190kkm) regulowalem klape bo klepala i pozniej klapa juz sie nie unosila bo oposcilem zamek w progu... wiec sie nie przejmuj ze nie unosi sie 

Janusz626
Właśnie to że się nie podnosi to jest mój najmniejszy problem, tylko dlaczego nie za każdym razem gdy pociągnę dźwigienkę się otwiera.. pewnie trzeba będzie rozebrać zamek w klapie i się okażę co jest grane bo ten jak by popychacz co jest w "progu" to działa więc coś w zamku w klapie nie zaskakuje chyba..
Właśnie to że się nie podnosi to jest mój najmniejszy problem, tylko dlaczego nie za każdym razem gdy pociągnę dźwigienkę się otwiera.. pewnie trzeba będzie rozebrać zamek w klapie i się okażę co jest grane bo ten jak by popychacz co jest w "progu" to działa więc coś w zamku w klapie nie zaskakuje chyba..
Szefu 626 napisał(a):Janusz626
Zamka w klapie nie ruszaj, tam nic nie znajdziesz. Zainteresuj sie klamczką otwierania klapy w kabinie a także końcówką linki przy mechanizmie zwalniającym w pasie tylnym, gdy skrócisz linke – skoncza sie Twoje problemy
pozdrawiam,
thy
v8 lover

thy
v8 lover

thy napisał(a):Zamka w klapie nie ruszaj, tam nic nie znajdziesz. Zainteresuj sie klamczką otwierania klapy w kabinie a także końcówką linki przy mechanizmie zwalniającym w pasie tylnym, gdy skrócisz linke – skoncza sie Twoje problemy
Ok zobaczę co się da zrobić ale z tego co pamiętam to tam w pasie tylnym to linka jest zakończona kułką więc tam raczej nie skrócę, coś by może wykombinować się dało ale wolał bym tadycyjne metody odkręcam śrubkę od linki naciągam linkę zakręcam i tyle
thy napisał(a):gdy skrócisz linke – skoncza sie Twoje problemy
Pisze na przyszłość jak by ktoś miał też z tym problem, linka naciągnięta klapa otwiera się za każdym razem, przy pasie tylnym na końcu pancerza jest taki plastik który po wypięciu z uchwytu można wpiąć w innej jego części co skutkuje naciągnięciem lub poluzowaniem linki według uznania
Strona 1 z 1