Jaksa napisał(a):dzwoniłem do Jacksy – troszkę mnie uspokoili i nazwali panów z ASO "piiiii"
Tak powiedział ? ( to nie ja

) porozmawiam z moja prawa reka ....nie ładnie tak nazywac Panow ktorych sie nie zna ( sorki za pracownika )
Wracajac do tematu : wiadomo ze przy takiej operacji musisz wymontowac caly wał aby oddac go do szlifu / sprawdzenia osiowosci i innych dupereli , o ile w ogole jeszcze wyda jakis szlif ( sa 3/ 0,25/0,50/0,75 nizej to juz tylko kosz , wał nie moze byc uzyty ani naprawiany polskimi metodami ja nie polecam )
Panewki np. 0,25 kosztuja korby kpl. ok 350 zl i glowne 380 zł za kpl , kup z marszu uszczelniacz tylny silnika i uszczelniacz przedni walu tyl 120 przod 55 zł
Do tej operacji wymontowuje sie cały silnik razem ze skrzynia ( najwygodniej i najrozsadniej – w/g manuala , robilem juz kilka tego typu operacji i ten sposob jest najlepszy ) Ostatnio udalo mi sie nawet wyjac wal bez wyjmowania tlokow ( bez demontazu glowicy ) generalnie operacja do zrobienia dla wprawionego mechanika .
Twoja metoda nie sprawdza sie ( wymont skrzyni , 2 masu i t d , caly olej leci Ci na "pysk"

a i przy montazu wazna jest czystosc jak i dobra widocznosc aby nie spaprac tego co robisz ) Masz pytania pytaj ( najlepiej na PW , ostatnio tylko poczte sprawdzam bo roboty mamy mnostwo a doba jest za krotka

)
Hehehe no możesz pogadać z Twoją prawą ręką:)
Bo z nim dzisiaj rozmawiałem (imienia nie pamiętam).
A to "Dzwoniłem do Jacksy" oznacza – dzwoniłem do Jacksy firmy:)
Pytanie za 100 punktów – czy wał musi iść na 100% do szlifu?
Panowie z ASO (wrocław) powiedzieli mi bardzo dużo "mądrych" rzeczy – zwłaszcza to, że muszę wszystko wyciągać (zawory, turbinę, głowicę) + wszystkie podkładki jak pisałem wcześniej.
Do tego niedawno był u nich klient z tym samym problemem – znaleźli opiłki na dnie miski. Powiedzieli mu, że może jeździć skoro nic nie stuka, nic nie puka. Jeżeli będzie pukać to wtedy można coś robić – OMG

! Ja wole robić póki nic nie stuka.
Szlag mnei trafia bo jeszcze muszę olej kupić który wymieniałem jak ściągałem miskę :/ No ale trudno.
A wymontowanie skrzyni i 2M zasugerował Pan od Ciebie właśnie:P
I do tego – czemu to jest tak droga operacja

:O
Co do części – ceny mam od dexelia.pl stosunkowo tanio – 298 i 312 za komplety. Oczywiście nie znam jeszcze jaki wymiar, bo silnik jeszcze nie rozebrany.
Aż głowa mnie boli na samą myśl heh
A co do uszczelniaczy silnika i wału – to tylko w ASO można je dostać?
No i do tego na prawo od silnika słychać jak powietrze gdzieś ucieka. Taki syk jest. Więc od razu to załatwię!