Siłowniki, ślimak zamka centralnego
Poszukuję elementów siłowników (czarne pudełeczko z mechanizmem odpowiedzialnym za blokowanie i odblokowywanie zamka z wychodzącą wiązką kabli) do przednich prawych i lewych tylnych drzwi do Mazdy Premacy z 2000r.
Jeśli ktoś takowymi dysponuje (na sprzedaż) lub wie, gdzie można je kupić (ale nie cały mechanizm zamka – jedynie wspomniane czarne pudełeczka) – bardzo proszę o kontakt.
Jeśli ktoś takowymi dysponuje (na sprzedaż) lub wie, gdzie można je kupić (ale nie cały mechanizm zamka – jedynie wspomniane czarne pudełeczka) – bardzo proszę o kontakt.
-
Override
Witam, również poszukuję takiego elementu. Ostatnio zdemontowałem zamek, w środku siłownika jest pęknięta spiralka po której przesuwa się wodzik otwierający i zamykający drzwi. Skleiłem i dodatkowo przewierciłem i skręciłem śrubką ale po około miesiącu znów padło.
- Od: 28 wrz 2007, 17:31
- Auto: Mazda Premacy, 1,8 benz, 2000r
Czyli epidemia...naprawiałem to wczoraj, moja pękła blisko koła zębatego: nawierciłem 2 poprzeczne otwory wiertłem do laminalu , połaczyłem zawleczką z twardego drutu (spinacz biurowy) i usztywniłem kropelką – ciekawe jak długo pociągnie ..narazie budzi duże nadzieje, złomiarze zyczą sobie za silownik 120 zl ...nie istotne czy to dużo czy malo ambicjonalnie nie korzystam z usług tej grupy zawodowej.
mazda for ever 
- Od: 11 sie 2006, 14:41
- Auto: premacy 2 td 2001, 323 1993
Witam ponownie,
znalazłem na allegro siłowniki a nawet całe zamki do premacy niestety okazuje się ze zostały tylko siłowniki z tylnych drzwi. Czy nie wiecie czy siłownik z tylnych drzwi da się przełożyć do przednich...
? 
znalazłem na allegro siłowniki a nawet całe zamki do premacy niestety okazuje się ze zostały tylko siłowniki z tylnych drzwi. Czy nie wiecie czy siłownik z tylnych drzwi da się przełożyć do przednich...

- Od: 28 wrz 2007, 17:31
- Auto: Mazda Premacy, 1,8 benz, 2000r
Problem z siłownikiem zamka w Premacy można rozwiązać na wiele sposobów. Zmęczenie materiału następuje w miejscu przejścia 3-krotnego zwoju na średnicę kołową.Element koła zębatego z częścią walcową na której nacięte są zwoje jest jednolity wykonany metodą wtryskową z tworzywa, raczej jako część zamienna nie do zdobycia. W serwisie krzykneli za cały siłownik 600 zł (cena nie do przyjęcia). Ja nie chciałem mieć chińskiej podróby a oryginalny siłownik. Pobawiłem się trochę i skleciłem takie oto rozwiązanie
http://docs.google.com/Presentation?doc ... 2jgt&hl=pl
2 lata prawie mineły i działa do dzisiaj.
http://docs.google.com/Presentation?doc ... 2jgt&hl=pl
2 lata prawie mineły i działa do dzisiaj.
- Od: 28 gru 2007, 14:33
- Auto: Premacy 2.0 DiTD
jak się nie da skleić to bym spytał w Japan Car www.japancar.com.pl
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
- Od: 7 lip 2008, 09:22
- Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)
wac_ns napisał(a):jak się nie da skleić to bym spytał w Japan Car www.japancar.com.pl
O klejeniu można zapomnieć, nie wytrzyma. Zrobiłem rysunek wykonawczy tego detalu, jak ktoś ma ochotę się pobawić, ma dostęp do tokarza i chce mieć prawie oryginał to mogę podesłać rysunek.
- Od: 28 gru 2007, 14:33
- Auto: Premacy 2.0 DiTD
Witam,
Za namową użytkownika Yard odświeżam temat centralnego zamka w Prymacy. Padł mi ślimaczek napędzający centralny zamek. Podobno ktoś na forum ( nie licząc użytkownika ZLEPEK z którym nie ma na razie kontaktu) dorabiał ten ślimak z metalu. Poszukuję rysunku, danych, wymiarów dla tokarza – może coś się da wykombinować. Chyba, że ktoś ma taki ślimaczek na zbyciu....
Z góry dziękuję za pomoc.
Za namową użytkownika Yard odświeżam temat centralnego zamka w Prymacy. Padł mi ślimaczek napędzający centralny zamek. Podobno ktoś na forum ( nie licząc użytkownika ZLEPEK z którym nie ma na razie kontaktu) dorabiał ten ślimak z metalu. Poszukuję rysunku, danych, wymiarów dla tokarza – może coś się da wykombinować. Chyba, że ktoś ma taki ślimaczek na zbyciu....
Z góry dziękuję za pomoc.
-
tomaszek21t
cześc
żeby się trochę oderwać od tego wszystkiego, to podepnę sie do tego tematu,bo mam ten sam problem,( ale dzisiaj to juz nie jest ten sam problem co w piątek).Może sam coś wymyślę
. Pozdrawiam
- Od: 2 cze 2009, 08:06
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001przed lift.
Powiem tak – dzisiaj miałem małą konsultację – może i bez rysynku da się dorobić taki ślimaczek. Może ktoś dotoczy mi nowy. Napisz na priv jaki masz pomysł.
-
tomaszek21t
Dziś wymontowałem ślimaczek. Troche było komplikacji bo nie chciał zaskakiwać zamek w drzwiach – UWAGA dla wszystkich rozbierających silownik od centrala – dźwignię zamykającą ( tą przy silniczku ustawić w pozycji OTWARTY , na lewo, w kierunku klamki. Inaczej nie zamkniecie zamka z kluczyka! Ślimaczek będę miał dorobiony najprawdopodobniej. Jeśli się uda to może będę mógł wam pomóc. Na razie czekam na rysunek techniczny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
tomaszek21t
Witam,
a jeśli z pilota centralny się zamyka a......nie otwiera? Być może ma to związek z czujnikiem zamknięcia przy drzwiach kierowcy, który swego czasu uszkodziłem? Widział ktoś takie cuda? help!
dzięki i pozdrawiam
a jeśli z pilota centralny się zamyka a......nie otwiera? Być może ma to związek z czujnikiem zamknięcia przy drzwiach kierowcy, który swego czasu uszkodziłem? Widział ktoś takie cuda? help!
dzięki i pozdrawiam
marcin711 napisał(a):Witam,
dzięki i pozdrawiam
a słychać, że silnik pracuje w drugą stronę?
-
tomaszek21t
marcin711 napisał(a):zamyka się normalnie , przy otwieraniu – zero reakcji / może to przycisk na pilocie? skok jest wyczuwalny ale......../
miałem podobnie z pilota się otwierał ale już nie zamykał okazało się że w pilocie odlutował się mikro włącznik małe lutowanko i działa do dziś pozdrawiam
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Przypominam sobie, że kiedyś też nie otwierały się drzwi w mojej premce.
Piotr Raczkowski napisał(a):okazało się że w pilocie odlutował się mikro włącznik małe lutowanko i działa do dziś
Pozdrawiam