Witam
Czy ktoś wie może jaka wartość oporu jest graniczna do prawidłowego działania czujników ABS? Wczoraj miałem odczyt 0,5 na czujniku, który podejrzewam, że jest do wymiany, na drugim kole dostałem 1,32 i ten jest raczej ok.
Pozdrawiam
cygi
Opór (rezystancja) czujników ABS
Strona 1 z 1
nie pamiętam dokładnie oporu ale coś kołó tego 1.32 ten drugi na pewno jest walnięty,. Był gdzieś post w którym podane były te wartości ale juz nie pamietam gdzie.
Najlepiej dostać się to którejś z wtyczek (zależy który i czy masz już wyjęty czy nie) a następnie między dwoma kabelkami (są tylko dwa) podłączyć ohmometr (ale jakikolwiek multimetr który jest wstanie podać opór). Nic strasznego potrzebny jedynie odpowiedni miernik (jak by co to najprostszy multimetr z pomiarem oporu powinieneś być wstanie kupić za około 30zł w sklepie elektronicznym, albo znajdź kogoś kto posiada)
- Od: 15 kwi 2009, 16:00
- Auto: 323f BJ 1.5i 16V 1998r.
Szybkie pytanie czy ktos juz wymienia ten czujnik tyl lewy i gdzie zakupił w mazdzie 300zl czy na allegro ktora aukcja itp??
- Od: 20 mar 2010, 10:54
- Auto: 323F 98 1.5
I bez problemu ten z allegro pasował bo czytałem gdzieś ze były problemy??
magister82 napisał(a):I bez problemu ten z allegro pasował bo czytałem gdzieś ze były problemy??
Trzeba było obciąć plastikowy kołnierz, plus trochę dopasować obudowę cewki (całość 3 min roboty). Działa ok.
Zresztą teraz popatrzyłem na allegro, to te opisane jako oryginalne Mazdy też maja ten kołnierz. Wyjęty uszkodzony z mojego samochodu też miał kołnierz usunięty i też osłonę cewki dopasowaną, więc to może u mnie jest coś nie tak.
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
Czy ktoś jeszcze miła do czynienia z czujnikami z allegro. Jak ten czujnik powinien mieć to ucho prosto do przewodu czy lekko ukośnie'???
Parę miesięcy temu ABS pokazywał mi błędy tylnych czujników, więc poszły do wymiany. Kupiłem sobie ostatnio multimetr i z ciekawości pomierzyłem teraz opór tych starych czujników. Wyniósł 1.32 kOhm (1.35 w temperaturze pokojowej, czyli mieści się w granicach 1.3-1.7 jak podaje serwisówka. Zatem nie zawsze odpowiednia rezystancja gwarantuje sprawne działanie systemu.
Strona 1 z 1