Wymiana silniczka-pomy od tylnego spryskiwacza

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez vindiesel » 18 kwi 2010, 18:26

Witam,

tak jak i w przypadku innych właścicieli mazdy 323 jednym ze słabych punktów okazał się tylny spryskiwacz:P Po wyjęciu zbiornika okazało się że obudowa pompy i silniczka jest wyżarta, odpadła w dłoni, na wierzchu pozostały tylko magnesy i resztki części. Dodatkowo w dnie blachy była dziura średnicy 2 CM. Dziurę załatałem wszystko zabezpieczyłem odrdzewiaczem itd. brakuje mi tylko nowego silniczka.

Skąd go wziąć po dobrej cenie? I czy warto go wymieniać? Wiem że woda i tak z czasem będzie się tam zbierać i wszystko pognije ale może jest to proces długotrwały a ja auto nie będę miał dłużej niż 2-3 lata.

Ci proponujecie ?:)

Autko to Mazda 323 1.6 16V BG z 94 r.
Początkujący

Od: 9 kwi 2010, 20:51

Postprzez Felipe83 » 20 kwi 2010, 15:10

Witam

Silniczek wziąłem ze szrotu za ok 30pln. Po zamontowaniu go w spryskiwaczu pomalowałem bitexem. Chyba pomoże na korozję.
Początkujący

Od: 4 paź 2008, 17:42
Auto: 323F BG 1,6 8v '92

Postprzez Norman » 22 kwi 2010, 19:29

Witam

Za silniczek dałem coś ok 25 zł ale miałem wiekszy problem bo dziura była duża , dałem do znajomego spawacza, który mi to zaspawał a na dnie zostawił małą dziurkę na zbierającą sie wode i pomalował jakimś środkiem zabezpieczającym.
Norman

Postprzez krzaku90 » 22 kwi 2010, 21:04

Ja nie mialem zadnej dziury ale silniczek nadawal sie na zlom;p silniczek takowowy zamontowalem z popularnego malucha:) wymagal troche inwencji tworczej ale chodzi:)
Forumowicz

Od: 12 lip 2009, 20:59
Auto: mazda 323 bg 1.8 16v SOHC