Temat który nie wymaga dużo dyskusji, porostu chcę się upewnić. Czy taka temperatura lub minimalnie wyższa dla 323 BA 1.4 LPG (IIgen) jest normalna? :

www.mazdaspeed.pl
Cruel.Art napisał(a):1. 1997 323f BA 1.8. Wskazówka w zimę często podczas jazdy spadała bardzo nisko. czasem ledwo wystawała nad minimalny poziom temperatury. Gdy auto stało, to wracało do normy? czy to wynika z tego, ze chłodnica w aucie jest nieobudowana?
Cruel.Art napisał(a):Ale był wymienianymoze być inna przyczyna? Wątpie, żeby był trachniety ten :/
adamax4 napisał(a):Objawy typowe dla termostatu. Odpal samochód jak będzie zimny i złap ręką za gruby przewód idący do chłodnicy. Sprawdź czy będzie nagrzewał się stopniowo, czy w pewnym momencie zrobi się nagle gorący.
Setop napisał(a):rozumiem ze jak zrobi się nagle gorący to termostat jest ok a jak stopniowo to walnięty?
Miron1213 napisał(a):ja w ubiegłe wakacje jeździłem bez termostatu i jakoś nie zajechałem silnika, a naprawdę nie ma ze mną lekkoale fakt, że lepiej jak jest, żeby silnik pracował w odpowiedniej temperaturze, bo temperatura ma wplyw na zużycie paliwa, a te niestety nie jest tanie
Setop napisał(a):Miron1213 napisał(a):ja w ubiegłe wakacje jeździłem bez termostatu i jakoś nie zajechałem silnika, a naprawdę nie ma ze mną lekkoale fakt, że lepiej jak jest, żeby silnik pracował w odpowiedniej temperaturze, bo temperatura ma wplyw na zużycie paliwa, a te niestety nie jest tanie
A cisniesz auto na zimnym silniku? Bo bez termostatu silnik nie ma odpowiedniej temp i jak cisniesz taki silnik efekt masz taki sam jak deptać do podłogi zaraz po odpaleniu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości