Ja właśnie rozpoczynam swoją "przygodę" z VDO Dayton zamontowanym w Madzi 6 2005 r. Jeszcze nie wypowiem się na temat jakości map ani działania samego sprzętu. Ale mapy już zaktualizowałem (do 2009-2010) i na pierwszy rzut oka wygląda, że jest to całkiem przyzwoita informacja. No i wszystko na razie działa bez zastrzeżeń.
Model mojej nawigacji to PC5700 (wersja z DVD i tzw C-IQ, czyli automatyczną aktualizacją map na abonament, co działało tylko do 2007 roku). Miałem więc spory problem, bo map nie można było już zaktualizować, zresztą wcale nie chciałbym płacić żadnego abonamentu. A mapy dostarczone na płytach DVD czy CD nie działały przez to zabezpieczenie C-IQ.
No i okazuje się, że jest na wszystko sposób. Teraz na moim VDO Dayton PC5700 mogę odpalać mapy z TeleAtlasu albo Navteq bez żadnych ograniczeń. Jak to zrobić?
1. Nawigację trzeba "odblokować" wprowadzając tzw. Supercode. Supercode to indywiduanly/unikalny kod generowany dla konkretnego urządzenia VDO Dayton. Po odblokowaniu nawigacja czyta "Supercode maps" wydawane np. przez Navteq i TeleAtlas.
a) Urządzenia VDO Dayton zablokowane z C-IQ to: MS/PC 3200, 4140RS, 4150RS (MP3), 4200RS, 4300, 4400, 5400, 5500 (Pro), 5600, 5700 (Pro), MD41400
b) z menu nawigacji (w menu C-IQ) trzeba spisać 8-znakowy kod NAVI-ID (NavID)
c) kod NavID trzeba podać na stronie
http://navigation.teleatlas.com/en/supercode/ i wygenerować "unlock code", czyli SUPERCODE dla swojego urządzenia (kod ten jest taki sam dla każdej z wybranych map z listy – jest on zależny od urządzenia, nie od mapy)
d) wygenerowany kod Supercode (w moim przypadku był 16-znakowy: 4 x 4 znaki oddzielone myślnikami) trzeba wprowadzić do nawigacji w polu "CODE". I gotowe. Nawigacja będzie czytać mapy Navteq i TeleAtlas.
2. Można też zaktualizować oprogramowanie VDO Dayton do najnowszej wersji (dzięki czemu może nie będzie się zawieszać i działać sprawniej)
a) sprawdzić wersję oprogramowania w nawigacji. Gdzieś tam w menu trzeba znaleźć "SW Number" ( u mnie było to 0110). Zmieni się on (zapewne urośnie) po aktualizacji.
b) na stronach
http://navigation.teleatlas.com można kupić za 5 EUR najnowsze wersje softu (z lewego menu wejść do VDO Dayton OP –> wybrać swój model nawigacji –> zamówić płytę z aktualizacją). Nazwa płyty i wersji softu jest dziwna (dla mnie było to MO5712) i ma się nijak do spisanego numeru SW Number. Ale jeśli macie nawigację starszą niż 2 lata to zapewne warto kupić płytkę. Lub poszukać wersji darmowej gdzieś w necie
c) płytę włożyć do napędu lub w przypadku wersji na kartach SD włożyć kartę do czytnika i nawigacja sama dokona odpowiedniej aktualizacji. Ja zaktualizowałem tym sposobem soft z wersji 0110 do wersji 0120.
3. Kupić mapy TeleAtlas lub Navteq i używać. Lub je ściągnąć z netu. Mapy muszą być tzw. Supercode. Ja takie mapy (DVD Eutopa, w tym polska) oraz 10 x CD Europa Wschodnia (w tym polska) znalazłem na angielskojęzycznym forum
GPS Underground.
a) pościągać pliki z rapidshar i wypalić na DVD lub CD za pomocą np. Nero
Mam nadzieję, że te wszelkie informacje się przydadzą i pozwolą wam także cieszyć się całkiem niezłą nawigacja VDO Dayton

Najgorsze jest tylko to, że niestety jest po angielsku...