krunia81 napisał(a):Jaka jest wasza opinia na temat tego Mobil Super 2000?
krunia81
Jeden z najgorszych półsyntetyków na rynku...
A do czego to miało być ?
Bacon napisał(a):A moja Madzia ma nalatane 158 tyś. i jeździ na Elf exelllium LDX 5W40 full syntetic, czy przy takim przebiegu nie czas na zmianę na pół syntetyk

A co dzieje sie coś ?
mazz777 napisał(a):Zastanawia mnie bo olej niby dedykowany do Popowtryskiwaczy a ja mam silnik (PSA) na CR.
Więc sie ciesz że nie masz silnika ze "skazą" na pompowtryskach, bo tam trzeba było olej poprawić dla tego silnika.
Wtrysk bezpośrdni czyli B4.
Jesli do pompowtryskiwaczy powinien mieć 505.01 albo nowszą wersje 506.01 ale tam juz jest mniejsza HTHS, juz lepsza jest 507 bo bazuje na min. 3.5HTHS.
Wazniejsze jest to czy masz filtry DPF, jesli tak to C3 i 5w-40 i TBN. 8
bull napisał(a):Elf sxr jest olejem hydrokrakowanym (nie jest to syntetyk) i ma specyfikację A5/B5 i jest to olej oszczędzający paliwo.
Jeżeli jesteś spokojnym kierowcą to ten olej będzie dla ciebie super.....
W tej klasie 5W-30, A5/B5 HC to juz przesada,
Co masz na mysli pisząc jesli jesteś spokojnym kierowcą to ten olej bedzie dla Ciebie super ?
Sama bazę HC czy to że olej jest lekkobieżny ?
marchello napisał(a):byłem dziś u mechanika i wpadła mi w ręce jakaś fachowa gazetka był tam temat o olejeach i pisało w niej ze oleje na bazie estrowej mają działanie niszczące na elastomery, w związku z tym chciałbym zapytać LazerWay" 5W50 firmy Statoil na jakiej jest bazie wie ktoś?
Bzdury wypisują, owszem czyste estry moga wpływac negatywnie na uszczelnienia, w skrajych przypadkach doprowadzająć do żelowania, tak samo jak w przypadku PAO gdzie uszczelnienia moga niesamowicie stwardnieć, ale teraz robi się mieszaninę PAO z estrami i to jest nowoczesny trend i gwarancja jakości w nowoczesnych i wysokiej jakości olejach.