wan7 napisał(a):Trochę masz rację ZOOMik. Jednak ja też będę jeździł tym autem

. Nie tak często jak żona, ale jednak.
Do tej pory oboje jeździliśmy dieselami. Z tym, że ja mam dość ciężką nogę, a żona przeciwnie.
Ja lubię dynamiczną jazdę, żona zupełnie odwrotnie.
Na razie mamy duże kombi z mocnym td. Dalej będę tym jeździł. Wcześniej miałem 1.9 td. Zbierało się rewelacyjnie.
Tak więc do końca (do dziś) szukałem czegoś co będzie kompromisem pomiędzy ceną a osiągami.
Po dwóch jazdach Mazdą 3 1.6 MZR uznałem, że przy naszych uwarunkowaniach ten motor w zupełności wystarczy.
Gdyby w Maździe był motor jak np. 1.9 TDi ze stajni VW to bym się nawet chwili nie wahał nad zakupem używanej 1-2 lat Mazdy 3 z takim motorem.
Chyba więcej niż trochę, bo na początku słowem nie wspomniałeś o żonie

A okazało się, że to auto ma być przede wszystkim dla Niej a na dodatek preferuje zupełnie inny styl jazdy niż Ty, więc "stado kucyków" tak naprawdę nie potrzebne. No, ale mniejsza o to co napisałeś – najważniejsze, że ostatecznie optymalnie wybrałeś, bo żonie 1.6 benzynka spokojnie wystarczy, Ty się dostosujesz a „wyżywał” to będziesz dalej w swoim 3 litrowym kombi

Też pewien czas jeździłem autem z 1.9 tdi VW pod maską. Nie powiem dość żwawe to było, ale poza małym apetytem na paliwo ten „klekot” (jak dla mnie) nie miał w zasadzie żadnych innych zalet. No, ale nie będę się tu nad tym rozwodził i robił OT.

wan7 napisał(a):Nasze auto będzie jeździć mniej więcej tak:
ok. 50 km dziennie,
z tego ok. 40km dojazdów do miasta, 10km w mieście.
Myślę więc, że przy "lekkiej nodze" spalanie 7l/100km może być realne
Dyskusje na temat spalania niemal zawsze są emocjonujące

Ja staram się jednak zachować do tego spory dystans i chłodny stosunek. Wystarczy przez chwilę tylko pomyśleć ile czynników ma na te wartości wpływ by potraktować temat z przymrużeniem oka

Myślę, że zużycie które podałeś jest realne. Ja w zbliżonych warunkach notuję ok. 7,5 L przy silniku 2.0 L a wolno nie jeżdżę

Mam cichą nadzieję na spadek zużycia w miarę przebytych km i „ułożenia się” nowego silnika
Poniżej dane dot. zużycia paliwa na podstawie testów z popularnych periodyków motoryzacyjnych do konfrontacji dla zainteresowanych:
Mazda 3 – silnik 1.6 MZR
Zużycie paliwa wg Auto Motor und Sport
Minimalne – 6,2
Maksymalne – 9,5
Średnie w teście – 7,7
Zużycie paliwa wg Auto Bild
Średnie w teście 7,5
Zużycie paliwa wg Auto Świat
Średnie w teście 7,5
-------
Edytujemy posty, nie piszemy jednego pod drugim.