Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Ache » 30 mar 2010, 21:58

CinMar napisał(a):z tych modeli ktore podales przed szereg wybija sie tylko JBL GTO i hertz reszta produktow to klasa buzdzetowa producentow, ktorych wymieniles ,

A GTO to nie jest budzet JBLa ?? To samo tyczy sie Hertza..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez tokar » 30 mar 2010, 22:44

z tego co mi wiadomo, to GTO jest właśnie niższa seria JBL'a :) miałem co prawda subwoofer z tej serii i nie narzekałem, ale głośniki "pełnozakresowe" mogą ukazywać dokładniej niedaciągniecia w jakości.
Forumowicz

Od: 9 kwi 2009, 21:44
Auto: Mazda 323f BA Z5 98', LPG BRC sequent ( IV gen. )

Postprzez Ache » 30 mar 2010, 23:19

tokar napisał(a):z tego co mi wiadomo, to GTO jest właśnie niższa seria JBL'a :) miałem co prawda subwoofer z tej serii i nie narzekałem, ale głośniki "pełnozakresowe" mogą ukazywać dokładniej niedaciągniecia w jakości.

Suby serii GTO to tez typowe buczydla..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez tokar » 30 mar 2010, 23:27

no..ale buczał ładnie :D teraz mam dwa razy mniejszego JL Audio, i gra duzo przyjemniej :)
Forumowicz

Od: 9 kwi 2009, 21:44
Auto: Mazda 323f BA Z5 98', LPG BRC sequent ( IV gen. )

Postprzez CinMar » 31 mar 2010, 09:57

Seria budzetowa Panowie JBL'a to GT-5 , seria srednia nizsza to GTO , srednia wyzsza to Power a seria wyzsza plus hi-end to GTI , ale nie sadze ze ktos tu jest zdecydowany na zaplate minimum 1400pln za zestaw odseparowany z seri GTI

a Lukasz007 mozesz podac serie tych glosnikow ktore graja tak tragicznie , dyskutujemy tu na poziomie sluchacza zwyklego zjadacza nie audiofila i mysle ze ocena jakosci wzgledem wokalu umiejscowienia sceny w klasie do 500 pln to lekka przesada
<b>Car Audio – Doradztwo – Sprzedaż – Montaż – Hurt – Detal <b>
hermesaudio.pl
<b>Specjalne Zniżki dla forumowiczów mazdaspeed<b>
Forumowicz

Od: 23 lis 2008, 20:47
Auto: MAZDA 626 2.0i 16V

Postprzez Lukas007 » 31 mar 2010, 13:08

JBL GTO 6528. Scena ?? ... vocal ?? ... ja nie pisze o kasie, tylko właśnie o wrażeniach z odsłuchu i to absolutnie nie na poziomie audiofila jakim nie jestem. Tak jak pisałem – pod radiem dają radę bo są słabe, ale mają wysoką skutecznośc. Nie odpowiada mi jednak ich profil brzmeniowy – typowy SPL, głośny i metaliczny tweeter i "nieczysta" średnica, a raczej szum. Pod wzmakiem cierpią z powodu wcześniej wspomnianego braku mocy, co w dalszym ciągu nie zmienia faktu, że za 200-250zł (bo tyle kosztują) można za dopłatą 100zł kupic sobie porządne, używane głośnik (Focal, czasem Morel ...oczywiście te z niższych serii). Pod samo radio są OK, będą grały do pewnego momentu bez zniekształceń, a przez dużą skutecznośc – relatywnie głośno. I tylko tam je polecam – do budżetowej zabudowy typu "zmień oryginalne na takie które ładniej wyglądają". Byc może ten system w wersji odseparowanej grałby lepiej, ale kosztuje 2x tyle, a wydanie takiej kasy na JBL'a to już bezsens IMO.
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 20:35
Auto: Ford Probe GT F2T
Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez People_Hate_Me » 31 mar 2010, 13:13

Panowie tu chodzi o To żeby te głośniki zastąpiły nieistniejące głośniki seryjne (ale fajnie jakby przyjemnie grały) z przodu ostatnio zaglądałem mam seryjne głośniki BOSE i graja naprawdę bardzo fajnie (jak dla mnie nie audiofila xD) nie chce żadnych dodatkowych wzmacniaczy ani takich pierdół :P ma tam mi grać "względnie ładnie" i też nie kosztować mnie 1500 pln'a :P Podoba mi się opcja dystansów i przerobienia na 165mm oczywiście jeżeli będzie coś godnego uwagi. jak narazie z 5x7 w tej chwili zastanawiam sie nad 2 – Alpine SXE-5725S – JBL GTO 8628. Wiadomo jestem elastyczny jeżeli chodzi o propozycje. (audio dla mnie to dodatek ja wole wydać na wygląd i mechanike :P) a wstepnie co zdążyłęm przejrzeć z 165 te mnie zainteresowały JBL GTO 6528S
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez Lukas007 » 31 mar 2010, 13:16

Znacznie lepiej pod radiem od tych JBL zagrają oryginalne głośniki z 626/MX6. Mają 100x lepszy bas (głównie dlatego, że wogóle go mają ...) i są znacznie przyjemniejsze w odsłuchu.
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez People_Hate_Me » 31 mar 2010, 13:18

z miłą chęcią bym sobie takie założył ale niestety są w opłakanym staniem (uszkodzone membrany w obu głośnikach i pierdzą :( ) i co racja to racja maja fajne brzmienie :)
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez Lukas007 » 31 mar 2010, 13:20

Ja mam ori z GE na tył w perfect stanie ;)
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez People_Hate_Me » 31 mar 2010, 13:34

no to w takim razie przeczytaj PW :)
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez marcio24 » 1 kwi 2010, 21:15

witajcie...
potrzebuję zakupić głośniki na tył do 626 GF.... autko w sedanie – chodzi mi o obłożenie oryginalnego miejsca...
autko wziąłem z niemiec, gdzie poprzedni właściciel włożył fajne magnaty... jednak niestety dosyć poważnie już niedomagają...
wiem że nie uzyskam z tego typu głośników basu trzęsącego autem... ale chodzi mi o soczystość dźwięku oraz jakość...
co byście wybrali?
stawiam na 3 firmy i z nich będę wybierał – liczę na opinie co uważacie za najlepsze:
– MAGNAT

http://allegro.pl/item973394415_glosnik ... _260w.html
identyczne mam wsadzone... super by grały gdyby już nie lekkie charczenie...

ewentualnie wyższy model
http://allegro.pl/item978571283_magnat_ ... _2009.html

– HELIX

http://allegro.pl/item979616546_helix_d ... _hurt.html

http://allegro.pl/item952230697_helix_g ... _rest.html

czy moze

– HERTZ

http://allegro.pl/item970616607_glosnik ... _w_wa.html

;)

proszę o opinie co najlepiej by grało... nie oczekuję cudów... z przodu mam ori głośniki i jestem zadowolony, bo przy dużej głośności jakość dźwięku jest zadowalająca, bas jakiś jest i brak niepożądanych dźwięków...
Początkujący

Od: 31 mar 2010, 20:40
Auto: Mazda 626 GF 2,0 benzyna 2000

Postprzez marcio24 » 2 kwi 2010, 19:16

aha... i jeszcze jedno... czy takie głośniki

http://allegro.pl/item971709804_helix_d ... ratis.html

helix db 62.1 – chodzi wiadomo o wooferki – czy wejdą do madzi 626 gf z przodu w drzwi? chodzi mi o takie wejście gdzie nie trzeba wycinać dziur w obiciu drzwi itp. oraz czy wejdą na głębokość?

pozdrawiam;)
Początkujący

Postprzez CinMar » 2 kwi 2010, 19:24

zalezy pod jakim radiem ,czy/i/lub pod wzmacniaczem skupiajac sie na tym co znalazles to helix DB ma dobre brzmienie niebo lepiej od tych niskich magnatow tam praktycznie nie slychac srednio-wysokotonowego pasma, nie robiac wywodow na standardowym poziomie jak niektorzy koledzy ze tu wokal wybija sie przed szereg a tam basista gra jakby na mandolinie, w tej klasie cenowej faktycznie te helixy krotka mowiac daja rade , widze ze jestes z małopola moglbys na zywo posluchac tych glosnikow i porownac co ci pasuje , mam je wszystkie u siebie , ewentualnie zapraszam na balicka jak jezdzisz, ten magnaty jak to ujales wyzszy model graja bardzo "basowo" do dynamicznej muzyki i nie dla wrazliwego ucha faktycznie moga zadowalac, ewentulanie wybiegajac w przod z budzetem o 50 pln mozesz juz nabyc bardzo ciekawe infinity z przelacznikiem fazy wysokich tonow, a graja naprawde przyzwoicie jak za te cene, a jesli nie oczekujesz cudow to pewnie bedziesz nawet bardzo zadowolony, hertze moim zdaniem potrzebuja podzialu mechanicznego pasma czyli dobrej zwrotnicy i niektore serie potrafia zagrac dobrze, ktos tu pisal ze trzeba umiec zestroic glosniki hertza zgadzam sie z nim w 100% zdaje sie to byl raadek, czasem jak czytam wypowiedzi "doradzcow" to widze powielanie czegos co ktos juz kiedys napisal gdzies tam a oni to kopiuja to tak jak wiedziec ze szampan dom perignon jest dobry tylko dlatego ze tak ludzie mowia a sami nie sprobowali... ot taki filozoficzny wywod dla magikow car audio sprzed bloku... musialem to z siebie wyrzucic hehe
hermesaudio.pl
Forumowicz

Postprzez marcio24 » 2 kwi 2010, 20:03

dzięki za odpowiedź;) ...
głośniki jak pisałem w przodzie ori by mazda... te z tyłu narazie chce wymienic...
zdecydowałem się na helixy 69.1... w sumie już zamówione...
wszystko będzie śmigało pod samym radiem pioneer'a bez wzmacniacza...
uczytałem się po sieci że własnie helixy to głośniki, które zapewniają rewelacyjny stosunek ceny do jakości...
dodatkowo że niewiarygodnie świetnie grają z samym radiem a na tym mi zalezy.... wiec decyzja zapadła...
hertz'e raczej wymagają wzmacniacza... samo radio nie wydobyłoby z nich wszystkiego...
w przyszłości może kiedyś wzmacniacz będzie ale pod skrzyneczke niewielką do bagażnika, by to ona dawała nieco soczystego i mocnego basy – a przód i półka niech grają resztą pasma bez wielkiego łomocenia basem... choć chwilowo mam nadzieje ze może minimalnie popieszczą;) owe magnaty, mimo wszystko (te które mam) zapewniają całkiem, całkiem fajny bas...
słucham wszystkiego... aczkolwiek nie zależy mi na takim basie że wylatują szyby;)

a teraz – wcześniej miałem mazdę 323 f BG...
w niej audio zrobiłem tak...
radio: pioneer (nie pamiętam modelu, ale świetny!! jedno mi takie ukradziono <klotnia> , wiec kupiłem drugie takie samo bo świetne!)
głośniki przód: pioneer 3drożne (znowu nie pamiętam modelu ale coś podobnego do TS-G1303i)
tył: zabudowa półki w system odseparowany: tweetery boschmana, a midbasy REGENTA 165 mm model RPWX165)
odsłuch: całkiem niezłe pasmo ale zdecydowanie bijące z tyłu ze względu na odseparowanie i zwrotnice... przy nieco wyższej głośności całkiem przyjemny i mocny bas, dosyć mocno bijący bo całej karoserii jednak średnio soczysty...
mimo wszystko głośniki REGENTA, dokładnie ten model, polecam – bo to idealne rozwiązanie w kwestii cena/jakość... dosłownie – raczej ciężko kupić głośniki tak tanie (allegro około 70 zł) a tak dobre :D
Początkujący

Postprzez nosu » 3 kwi 2010, 00:01

Wracając do kwestii głośniczków w drzwi przednie do 323F BA. Prawie zdecydowany jestem na Helixy DB 62.1 ale jeszcze dzis wpadły mi w oko ALPINE SPS-171A. Co o nich sądzicie? Zagrają dobrze pod samym radiem? (zdecydowałem polować na jakiś w miarę wysoki używany model). A może jeszcze coś do ok. 300zł w rozmiarze 165mm?

Tak ogólnie to z opinii w internecie rozważam 5 modeli:
INFINITY REF 6532si
INFINITY REF 6032i
JBL GT5650c
ALPINE SPS-171A
HELIX Dark Blue 62.1
<oczy> :| <zawstydzony>
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 paź 2009, 20:11
Auto: Mazda 323F BA Z5 '95 11R

Postprzez Grzes4510 » 8 kwi 2010, 08:48

Panowie potrzebna mi pomoc. Audiofilem nie jestem ale padło audio prawdopodobnie padła membrana w głośniku.
''była od nowości '' Radio bym wymienił bo to stary model clarion . chodzi mi o czyste brzmienie nie o moc no i kwota nie
wygórowana. Radio może być JVC KD R 301 to koszt 300 zł i czy kupi sie do tego głosniczki 4 za kwote 200 zł i jakie.
Lub wasze propozycje. A jescze jedno czy istotne jest wygłuszenie drzwi matami. Jesli ma znaczenie jakie to auto to jest
to mazda 323F model BJ. Z góry dzięki.
Forumowicz

Od: 29 sty 2010, 21:33
Auto: Mazda 323F 2.0DiTD 90KM

Postprzez CinMar » 8 kwi 2010, 09:50

hmm o prosze Pana , po bandzie to Pan pojechał (zart) , wygluszenie trzeba sobie darowac bo przekroczy koszt inwestycji w sprzet parokrotnie;] , czyste brzmienie ? no kazdy ma swoja definicje tego zagadnienia wiec tu sie nie kloce, ale schodzac na ziemie to lepiej kup dwa glosniki ale jakies tam niz 4 za 200 pln chyba ze lubisz dzwiek ryżu ... coz by Ci tu pomoc , masz jakis zalozony budzet czy sa wychylenia brane pod uwage? w kazdmy razie ja radze ci zebys zakupil jedno radio i jeden komplet glosnikow ;] za 200 pln kupisz cos co juz gra a nie dzwięczy blachą, . nie robiac tu zadnych wywodow przypominach ze kolega prosil o wypowiedz na danym poziomie ,
pozdrawiam serdecznie
hermesaudio.pl
Forumowicz

Postprzez Grzes4510 » 8 kwi 2010, 11:23

A więc tak jeśli wygłuszenie pomoże to 50 zł na maty może być zrobię sam lub ze szwagrem.
Jeśli to troszkę mało kasy to można zrobić w ten sposób , kupić głośniczki powiedzmy za 300
a radio za miesiąc lub na odwrót. Radio niby jest CLARION BD 329R. Ale troszke stare bo nigdzie
nie ma go nawet na allegro. Lub inne propozycje bo na chwile obecną to niema ani jakości
ani głośno. Głośniki raczej orginalne czyli 10 letnie. A i jeszcze jedno lepiej kupić elipsy
czy dystanse i jakie mazda 323F 2000 rok
Forumowicz

Od: 29 sty 2010, 21:33
Auto: Mazda 323F 2.0DiTD 90KM

Postprzez CinMar » 8 kwi 2010, 12:28

hmm coz za 50 pln mozesz kupic cos co przykleisz bezposrednio za glosnikiem, przynajmniej nie bedzie bilo bezsporednio na blache na wygluszenie drzwi potrzebujesz minimum 100-150pln zeby to mialo rece i nogi tanimi matami da sie to zrobic moze i za 50pln i pewnie bedzie to lepsze niz nic a Twojej klasie cenowej wystarczy, ale neistety ja nic nie polece co do mat w tych cenach...
stary clarion nie znaczy zly clarion ,znam te serie montowane w fiatach i lanciach 2002-2005 wiec nie taki stary. nie jest to szczyt techniki clariona,szczegolnie jakosc plastiku, nie wiem jakie masz prefrencje sluchowe ale zaczalbym od wymiany glosnikow i sprawdzil czy przypadkiem to ci nie wystarczy 300 pln to jzu dobry budzet na jakies glosniki, owszem lepiej jest kupic dystanse i zalozyc glosniki o rozmiarze w ktorym jest szerszy wybor produktow, mazda to 5x7 cala przod, redukcja z mdfu to koszt 25-35 pln(z tym ze do 98 bylachyba troche inna glebokosc, trzeba by mierzyc) za pare plus cena glosnikow tu wybor ogromny i zalezy od gustu , dobrym rozwiazaniem bylby zestaw odseparowany lepszy niz wspolosiowy tu pytanie czy chcesz cos przerabiac czy poprostu wlozyc i ma grac wtedy wystarczy wspolosiowy zestaw glosnikowy, mam pare propozycji ale wywolalo by to nie potrzebne spieranie sie o szczegoly grania i odtwarzania dzwieku.
hermesaudio.pl
Forumowicz