Nie działające przyciski konsoli

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez qqpp » 20 mar 2010, 19:07

Witajcie,

użytkuje Mazde 5, wersje USA z 2008 roku, ogólnie jest ok, gdyby nie dzisiejsza dziwna sprawa.

Auto ma audio fabrycznie wyposażone w CD, FM/AM oraz AUX, na konsoli mam możliwość wyboru jednego z 4 źródeł dźwięku

– RADIO,
– SAT (nie działa bo nie mam do niego modułu),
– CD
– MEDIA – media to nic innego jak AUX. Gniazdo znajduję się w okolicy lewarka skrzyni.

Każdemu z tych źródeł odpowiada przycisk na konsoli głównej oraz jest możliwość wyboru źródła z kierownicy. I tu problem wczoraj wszystko było ok dziś już nie działają źródła SAT (to może nie działać) oraz MEDIA/AUX – nie mam możliwości wyboru tego źródła z panelu ani z kierownicy.

Nie zalałem tych przycisków niczym, nie czyszczę tej konsoli żadnymi plakami, ogólnie pisząc przestało działać.

Czy ktoś a Was może podpowiedzieć jakie rozwiązanie? Aku odpinałem na jakieś 20 sekund nie zadziałało.

Pozdrawiam
Piotr

Pozdrawiam
Piotr
Forumowicz

Od: 19 lis 2009, 21:38
Auto: Mazda 5 2.3L – 2008 r. – 153 KM

Postprzez krzych » 20 mar 2010, 20:04

Wtyczka z tylu panelu audio sie poluzowala. Ew. jesli ten AUX byl dorabiany (wersja US ma chyba fabrycznie) to kiepsko dorobiony – czas poprawic. Jeden z pinow wtyczki odpowiada za "istnienie" AUX. Musi zwyczajnie nie laczyc. W moim podpisie masz schemat AUX-IN jako dodatek – dajac to dowolnemu elektronikowi ktory umie wyjac panel rozwiazesz swoj problem.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez qqpp » 20 mar 2010, 21:22

tak jest oryginalny AUX, no to jadę do elektronika... dan znać i dzięki za pierwsze wskazówki.

Pozdrawiam
Piotr
Forumowicz

Od: 19 lis 2009, 21:38
Auto: Mazda 5 2.3L – 2008 r. – 153 KM