w sprawie przekładki (Mazda 626 1,8 16v GE i Ford probe 2,0)
Strona 1 z 1
Dzień dobry wam wszystkim . Msam pewien dylemat, albowiem z powodu uszkodzenia silnika ( pokrzywione zaworki i obrócone panewki oraz rozwalonego układu rozrządu) jestem zmuszony do wymiany silnika. Temu pomyślałem by przy okazji moje autko wzmocnić . Znalazłem tu na forum ofertę sprzedaży całego silnika z osprzętem od Forda Probe 2,0 Silnik FS. Teraz mam pytanko czy wystarczy tylko wyjąc cały środek Madzi i wstawić całość od forda czy tez także i konieczna byłaby wymiana wiązki elektrycznej na tą od forda . Dodam że silnik jaki do tej pory w niej siedzi to 1,8 16v
Ostatnio edytowano 8 mar 2010, 00:42 przez radecki, łącznie edytowano 1 raz
jak to dziwne być posiadaczem awaryjnej piękności...
Sprzedam częsci z rozbiórki silnika 1,8i (listwa wtryskowa z wtryskiwaczami , głowica termostat pompa wody)
Sprzedam częsci z rozbiórki silnika 1,8i (listwa wtryskowa z wtryskiwaczami , głowica termostat pompa wody)
- Od: 15 lut 2008, 08:28
- Auto: Mazda 626 GE 1,8i 16v kat. FP+ LPG 1997 hatchback
Goly silnik mozesz przelozyc ale osprzet przepustnice kompletny aparat zaplonowy musisz przelozyc od swojego silnika.U mnie w cronosie z osprzetem fordowskim byl wkladany silnik od mazdy europejskiej.Byl goly silnik ,przelozony caly kolektor razem z przepustnica,aparat zaplonowy. Nie bylo problemu to te same silniki tylko uklad zaplonu sie rozni
- Od: 5 gru 2009, 15:11
aha . czyli to należy zaznaczyć dla majstra ? By przełożył z mego silnika aparat zapłonowy ? a jak z wiązką przewodów elektrycznych ?
Przekladasz goly silnik podpinasz go pod swoj osprzet dlatego musisz przelozyc swoj aparat zaplonowy,i przepustnica moze byc inna ale nie koniecznie,inne sa przeplywomierze.U mnie byl przelozony caly kolektor z przepustnica ale dlatego ze byl w idealnym stanie.Tak niema zadnego problemu z elektryka ,wiazka po podpinasz wszystko pod swoj uklad zaplonowy.Silnik z probe masz tainiej ze taki chcesz kupic?
silnik z osprzętem i skrzynią biegów bez przepływomierza za 1050 zł
to raczej nie drogo
choć jeszcze nie kupiony
siedzi jeszcze w fordzie znajomka ..
Mam od razu jeszcze 2 sprawy Pierwsza tyczy się użytkownika Ania69 chciałbym wiedzieć co zawierała ta wiadomość która miała do mnie dotrzeć o 10.25 dzisiejszego dnia
a została wykasowana tuż przed wysłaniem
? A druga sprawa znacie porządny warsztat który za niedużą cenę by gotów przełożyć silnik mieszczący sie w Białymstoku ?:) czekam na kontakt
na priw lub mailem 
to cena super bierz i sie nie zastanawiaj. ja rowniez wymieniam silnik tylko ze na ten sam i robie to sam i chyba szubciej jest i prosciej odpiac przewod od komputera i reszty i wycagnac silnik z wiazka niz bawic sie w odpinanie kazdej kostki i rozkrecanie przewodow. przy zmianie calego silnika z wiazka podpinasz tylko kostki pod komputer immo i juz a takto masakta jest chyba z milion kostek przewodow do podłaczenia. tylko w takim przypadku musisz miec tez komputer i reszte od silnika z forda.
- Od: 8 lut 2010, 17:21
Wiadomosc sie wykasowala bo mialem problem z zasiegem byla tam odpowiedz na pytanie Co do pomyslu kolegi z przepinaniem wiazki to nie jest to dobry pomysl i przedewszystkim kosztowny .Szybciej bedzie i latwiej przelozyc silnik niz bawic sie z calym zaplonem.Potrzebny by byl wtedy komputer ,przeplywomierz ,aparat,modul i zabawa z wiazka do tego.U mnie wrzucenie uzbrojenie podpiecie zajelo 1 dzien ,i to w domowych warunkach,a nie zajmuje sie zawodowo takmi sprawami.Pozdrawiam
A ja mam następujące pytanie – Czy silnik FS z wersji Euro/JDM podejdzie bez problemu do Cronosa? Czy będę musiał zmieniać coś w instalacji? Proszę o odpowiedź bo sprawa jest dość pilna..
- Od: 28 gru 2006, 19:54
- Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24
zibi626 napisał(a):A ja mam następujące pytanie – Czy silnik FS z wersji Euro/JDM podejdzie bez problemu do Cronosa? Czy będę musiał zmieniać coś w instalacji? Proszę o odpowiedź bo sprawa jest dość pilna..
Silnik FS jest taki sam , wiazka moze byc inna ale wiadomo po innej stronie kiera . Różnica jest dopiero w FS-ZE ale raczej niewielkie inny komp itd
Speed napisał(a):zibi626 napisał(a):A ja mam następujące pytanie – Czy silnik FS z wersji Euro/JDM podejdzie bez problemu do Cronosa? Czy będę musiał zmieniać coś w instalacji? Proszę o odpowiedź bo sprawa jest dość pilna..
Silnik FS jest taki sam , wiazka moze byc inna ale wiadomo po innej stronie kiera . Różnica jest dopiero w FS-ZE ale raczej niewielkie inny komp itd
No tak to fakt,ze kiera jest "po złej stronie",ale to chyba jest do obejścia bez wiekszych problemów??
- Od: 28 gru 2006, 19:54
- Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24
Instalacja od silnika od RHD ( w przeciwieństwie do tej od reszty auta
)

Strona 1 z 1