Wymiana paska rorządu. 626 GE
Potrzebuje jakiegoś pdf'a lub cos podobnego na temat wymiany paska rozrządu – przygotowuję się z namaszczeniem do wymiany a jeszcze nigdy nie robiłem tego w 626 a nie chciałbym zeby mi sie tłoki z zaworami spotkały
Jeśli ktoś mógłby mnie poratować czymś pomocnym to będe zobowiązany.. adellante@wp.pl
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
Ja mam coś takiego moge Ci przesłać Jes to schemat rozrządu z opisem co i jak
Widze że jest zainteresowanie tymi schematami bo już wielu osobom wysyłałem więc może prześle komuś niech wrzuci na forum to wszyscy skorzystają
Napiszcie komu mam przesłać
P.S Mam tego więcej więc moge poskanować i byśmy mieli cała księge o wymianach rozrządu w mazdeczkach
Widze że jest zainteresowanie tymi schematami bo już wielu osobom wysyłałem więc może prześle komuś niech wrzuci na forum to wszyscy skorzystają
P.S Mam tego więcej więc moge poskanować i byśmy mieli cała księge o wymianach rozrządu w mazdeczkach
- Od: 21 lut 2005, 15:39
- Auto: była 626GE 323BG Eclipse 323F BA a teraz Scion Tc
Nie w tym modelu....mayer napisał(a):nie chciałbym zeby mi sie tłoki z zaworami spotkały
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Długi swego czasu napisał:

Długi napisał(a):Jeżeli chodzi o kolizyjnośc to
wszystkie silniki B, F, K są wg producenta bezkolizyjne, praktyka mówi coś innego (zjawiska dynamiczne np.bezwładność zaworów mogą powodwać uszkodzenia)
Nieprawdą jest że w mazdaie tylko diesle są kolizyje wszystkie benzyniaki w 2, 3 i 6 niektóre w MPV i Tribute są jak najbardziej kolizyjne.
Długi napisał(a):wklejam listę silników wg producenta bezklizyjnych:
– B3, B5, B6, BP
– ZL, ZM, Z5
– FP, FS
– JE
– KF, KL, K8, KJ
Długi napisał(a):Nie wszystkie silniki są na liście, a po za tym pisałem że widziałem różne silniki po zerwaniu paska i w jednych był bałagan a w innych nie. Bezkolizyjność silnika nie przeświadcza o tym czy pasek wymieniać czy nie, nie chciałbym żeby pasek mi się zerwał o 2 w nocy pod Jarząbickami Małymi
Jakie zjawiska dynamiczne? Jakby "zawory" mialy takie cos jak odrywanie sie krzywki od popychacza to oznaczałoby ze mazda totalnie spier...... uklad rozrzadu. Krzywka i caly rozrzad zaworowy musi byc tak policzony zeby nie bylo takiej sytuacji kiedy krzywka nie ma kontaktu z popychaczem(polecam lekture Układy rozrządu silników spalinowych) i rozrzad jest tak zrobiony ze KL kreci sie do 7800 i nic sie nie dzieje to jakies tam tajemnicze zjawisko dynamiczne nie spowoduje kolizji
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Własnie.....Robiłem juz jednego KL-a ktoremu padł pasek , nowe graty i odpał.tomekrvf napisał(a): rozrzad jest tak zrobiony ze KL kreci sie do 7800 i nic sie nie dzieje to jakies tam tajemnicze zjawisko dynamiczne nie spowoduje kolizji
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Tomku ale Twoje stwierdzenia to chyba bardziej od strony teoretycznej
a skoro Długi napisał:
to chyba nie masz powodu żeby mu nie wierzyć
a skoro Długi napisał:
widziałem różne silniki po zerwaniu paska i w jednych był bałagan a w innych nie.
to chyba nie masz powodu żeby mu nie wierzyć

Ciekawy jestem od czego to zalezy , w jednym ( niby ) jest bum a w drugim nie , skoro nie ma takiej opcji spotkania się tłok-zawor. Ja w swojej 12-letniej pracy przy tych samochodach widziałem tylko raz skutki zerwania paska ( samochod stał u jakiegos "Kazia" ktory powiedział ze musi wymienic zawory bo to tak jest w tych silnikach po zerwaniu paska.. Klient za moją namową zabrał auto i co zobaczyłemXsiX napisał(a): chyba nie masz powodu żeby mu nie wierzyć

P.S. A tak szczerze proszę wymieniać paski tak jak przewiduje producent a nie będzie problemu.
dzięki instrukcji otzrymanej od jednego z kolegów
wymiana rozrządu zakończona pełnym sukcesem. Przy przebiegu 180kkm ani nainacz ani rolka prowadząca ani żaden z uszczelniaczy nie wykazał konieczności wymiany. Za to lubie japończyków
Cała operacja zamknięta czasem 6 godzin i 6 piw ( 2 osoby) ... największą zagwozdka okazała się śruba na wale korbowym trzymajaca koło pasowe. Skończyło się na dorobieniu przyrządu "Y" później poszło już malinowo . Jeszcze raz dzięki za pdf.

mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
Zakładasz nowy i jezdzisz.waldi napisał(a):Jaksa ,a jak jest w silnku FS 2.0 w madzi 626 GF
Dzięki za szybką odpowiedź .Mam przejechane 93 tys.miałem zamiar wymienić ,nawet kupiłem pasek Gates za 82 zł.ale chyba się w strzymam do 120 tys. poprzednio jeździłem lancerem 98r wymieniałem w nim po 110 tys i wydawało mi się że przejechał bym nim jeszcze kilkanście tysięcy .Rolka i napinacze chodziły super. Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam.Ps. mam do Ciebie pytanie nie wiesz gdzie mógłbym kupić najtaniej obudowe filtra powietrza.Kiedyś troche się jej dostało po wybuchu przez moją głupotę.Mam sklejoną ,ale woląłbym mieć nieuszkodzoną.
- Od: 5 gru 2004, 12:30
- Auto: Mazda626 2.0 116KM 98r
To go wymien. Myslisz ze lepiej płacic za holowanie + wymianę paska?waldi napisał(a):Mam przejechane 93 tys.miałem zamiar wymienić
W przypadku GF co 90 tysięcy.XsiX napisał(a):A tak szczerze proszę wymieniać paski tak jak przewiduje producent
Co do obudowy filtra musisz szukac po necie, bardzo mało częsci w dobrej cenie jest do GF-ki.
Gratulacje samodzielnie przeprowadzonej naprawy
Misiek, jesli mozesz, wyslij mi na meila msobolewski@mazdaspeed.pl – wrzuce to na strone.

misiek06 napisał(a):Widze że jest zainteresowanie tymi schematami bo już wielu osobom wysyłałem więc może prześle komuś niech wrzuci na forum to wszyscy skorzystają
Misiek, jesli mozesz, wyslij mi na meila msobolewski@mazdaspeed.pl – wrzuce to na strone.
Wal