Działanie prędkościomierza zależne od czujnika ABSu (brak wskazań predkościomierza)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez matysh » 29 sty 2010, 23:49

Witam. Słaba to pora na zadawanie pytań, bo zaraz stanie forum, ale... tego samego dnia zaczął wariować mi ABS. Raz działa, raz nie – sprawdzałem poziom płynu, trochę dolałem i zaczął działać. Kilka godzin później znów przestał działać, ale co jakiś czas zaskakuje. Żeby tego było mało stanął też prędkościomierz – raz tylko drgnął przy przyspieszaniu, ale tylko do 10km/h i dalej trup.
Czy to możliwe, że została gdzieś naruszona jakaś wiązka? Nie było dzwona ani żadnej ostrej akcji w ciągu dnia. Musiałem jedynie przemieszczać się drogami słabo odśnieżonymi, dość wyboistymi.
Szukałem odpowiedzi na forum, ale większość sugeruje wypięcie się przewodów co można chyba wykluczyć.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 29 mar 2008, 17:17
Auto: EC K8 | BA B3 | Civic MB3 D15Z8 vtec | CRX ED9 D16Z5 | E30 316i coupe

Postprzez Borys » 30 sty 2010, 00:36

Co do absu, to pewnie czujniki zabrudziłeś/zaśnieżyłeś ;) kontrolka nic nie pokazuje?
Co do prędkościomierza to może czujnik w skrzyni, mpże kable pourywałeś. Wypięcie licznika w kabonie raczej bym wykluczał.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez matysh » 30 sty 2010, 00:43

no właśnie... eh... nieodśnieżana uliczka – zmarznięte śnieżne górki są jak skały – może przerwałem coś pod podłogą
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Borys » 30 sty 2010, 00:49

Za to widoki piękne w twoich okolicach ;)
Oględziny spodu auta cię nie ominą, a który czujnik abs wyczyścić podpowie ci diagnostyka (u ciebie chyba jest jeszcze stare złącze)
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez matysh » 30 sty 2010, 01:00

dzięki! :)
Pozdrawiam i do zobaczenia na nowym forum

edit 04.02.09
No właśnie... temat nadal aktualny. Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który miał podobny, a właściwie ten sam problem tyle, że w nissanie micra. Okazało się, że winna wszystkiemy była wilgoć w przewodach i śniedź. Tyle, że w nissanie, prędkościomierz zasilany był z modułu ABS. Czy w 323p może być podobnie?
Odwiedziłem już ASO gdzie miły pan zasugerował, że raczej napewno uszkodzony jest czujnik w skrzyni (150-200zł) i zaoferował na początek diagnostykę za 200zł (!)
chore ceny...
Kombinujemy dalej...
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Olo500 » 8 lut 2010, 16:46

Mam taki sam samochód. U mnie pomogła wymiana czujnika ABS, wcześniej było różnie dział ABS nie działał prędkościomierz i odwrotnie, czasami działało wszystko. Generalnie wsiadając do auta nigdy nie było wiadomo czy prędkościomierz będzie działał. Przeszło wszystko po wymianie czujnika (wymieniałem prawy tylny).
Forumowicz

Od: 30 wrz 2006, 17:35
Auto: Mazda 323p '98 poj 1.4
Mazda 6 II generacji kombi poj.2000 benz.

Postprzez matysh » 12 lut 2010, 16:43

Czyli jednak jest jakaś zależność między ABS a prędkościomierzem... sprawdzę to jeszcze na kompie i zobaczymy co pokaże. Zauważyłem jeszcze jakieś dziwne przebłyski ABS-u: kontrolka świeci jakby nie działał, a potrafi zacząć działać z częstotliwością udaru w wiertarce. Chodzi baaaardzo szybko po czym przestaje. Zupełnie jak przyspieszający przerywacz kierunkowskazów gdy jedna z żarówek jest spalona.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Borys » 12 lut 2010, 18:17

Sprawdź błędy, bez nich to gdybanie. Teoretycznie ABS ma coś wspolnego z prędkościomierzem, bo są tacy, którzy twierdzą, że po przekroczeniu XXX km (chyba 140) wyłączał im się ABS.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Olo500 » 13 lut 2010, 01:03

matysh napisał(a):Czyli jednak jest jakaś zależność między ABS a prędkościomierzem... sprawdzę to jeszcze na kompie i zobaczymy co pokaże. Zauważyłem jeszcze jakieś dziwne przebłyski ABS-u: kontrolka świeci jakby nie działał, a potrafi zacząć działać z częstotliwością udaru w wiertarce. Chodzi baaaardzo szybko po czym przestaje. Zupełnie jak przyspieszający przerywacz kierunkowskazów gdy jedna z żarówek jest spalona.

poczytaj ten wątek viewtopic.php?f=125&t=28818&p=1629962#p1629962
Forumowicz

Postprzez matysh » 14 lut 2010, 22:25

Jest jest coś wspólnego. Zostawiłem auto na jedyne 30min w ogrzewanym garażu i ABS zaczął reagować, lecz niestety swoim nienaturalnym trybem. Bez warunków "poślizgowych" załączał się chodząc bardzo szybko i (co prawda nie zauważyłem działania prędkościomierza) pojawiły mi się przejechane kilometry na dystansomierzu. Znaczy się prędkościomierz też reagował.

Olo500 wiem o co chodzi, ciągle rozmyślam o tym czujniku, ale jeśli byłby trafiony to nie byłoby żadnych "zaskoków" ABS-u. Przerabiałem dwukrotnie temat uszkodzonego czujnika w mazdach i jak już czujnik był dupnięty to nie było odstępstw. W temacie gościu porusza też teorię o tym, że prędkościomierz czyta dane z czujników ABS, ale to bzdura, bo byle układ różnicowy zaburzyłby mu odczyt. Co najwyżej mógłby czytać informację o tym czy auto w ogóle się przemieszcza (odczyt pracy skrzyni biegów + odczyt z kół czy w ogóle się kręcą), ale to też chyba nie to... chociaż nie wykluczam tego, bo nigdy nic nie wiadomo z mazdami. :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Olo500 » 14 lut 2010, 23:22

matysh napisał(a):Jest jest coś wspólnego. Zostawiłem auto na jedyne 30min w ogrzewanym garażu i ABS zaczął reagować, lecz niestety swoim nienaturalnym trybem. Bez warunków "poślizgowych" załączał się chodząc bardzo szybko i (co prawda nie zauważyłem działania prędkościomierza) pojawiły mi się przejechane kilometry na dystansomierzu. Znaczy się prędkościomierz też reagował.

Jak teraz czytam, to przypomniało mi się jak pewnego razu, ruszając z parkingu zorientowałem się że prędkościomierz po raz kolejny nie działa, tak się wkurwiłem, że walnąłem pięścią z całej siły w deskę kokpitu nad zegarami. Wróciłem do domu po GPS aby wiedzieć z jaką prędkością jadę, ruszam a tu niespodzianka działa. Później aby nie mieć takich przygód wyjąłem bezpiecznik od ABS (ten przy silniku) oczywiście ABS nie działał – paliła się kontrolka ale prędkościomierz działał już zawsze <serduszka> . Po prawie roku kupiłem wreszcie czujnik, włożyłem bezpiecznik i do tej pory prędkościomierz cały czas działa :D.
U mnie zanim padł do końca czujnik ABS to było różnie, raz działał raz nie, nigdy nie było wiadomo kiedy i czy będzie działał. Jak już dogorywał czujnik, to ABS włączał się zawsze nawet przy prędkości 5 km/h. Pamiętam kiedyś wyłączył się ABS po tym jak wjechałem w dużą kałuże wody. Jeżdżąc miałem coraz większego stracha bo nigdy nie było wiadomo jak się zachowają hamulce. Kiedyś bym rąbnął w jakiś samochód, lato sucho dobra droga, gościu przede mną hamuje ja też, tyle że włączył się ABS i droga hamowania się znacznie wydłużyła i na szczęście zabrakło kilku cm.
Ostatnio edytowano 14 lut 2010, 23:37 przez Olo500, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez matysh » 14 lut 2010, 23:36

Ooooo, przetestuję ten patent.
Ale wynika z tego, że moduł ABS przekazuje jakiś sygnał do prędkościomierza (lecz nie musi), ale gdy jest niesprawny – wszystko pierdzieli.
W ogóle, najpierw zrestartuję całość i zobaczę co dalej. Gdzie jest sterownik/komp od ABS w 323P?

Olo500 napisał(a):Kiedyś bym rąbnął w jakiś samochód, lato sucho dobra droga, gościu przede mną hamuje ja też, tyle że włączył się ABS i droga hamowania się znacznie wydłużyła i na szczęście zabrakło kilku cm.

Ja kiedyś kiedyś z milion lat temu wypalmiłem w Skodę bo nie mogłem schamować auta z 30km/h na odległości 15-20m <lol> ABS nie pozwolił mi przedrzeć szmat na mokrym asfalcie i bum! :)
W ogóle, gdy uczyłem się jeździć, nie miałem pod stopą ABS-u i gdy już w swoim aucie objawił się system antypoślizgowy nie wiedziałem co się dzieje <lol>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Olo500 » 14 lut 2010, 23:43

matysh napisał(a):Ooooo, Ale wynika z tego, że moduł ABS przekazuje jakiś sygnał do prędkościomierza (lecz nie musi), ale gdy jest niesprawny – wszystko pierdzieli.

Może nie przekazuje, tylko nie zakłóca pracy i może nie samego prędkościomierza ale np. kompa, a dalej wiadomo trochę elektroniki i się wszystko ....

Ja wymigałem sobie co jest uszkodzone, za pierwszym razem wyszło, że wszystkie części od ABS są uszkodzone :) , za którąś z kolejnych prób wyszło że padł prawy tył. Sterownik od ABS jest podobno pod akumulatorem, trzeba wyjąć akumulator, zdemontować podstawę od niego i gdzieś tam jest sterownik i pompa. Mi się nigdy nie udało go odnaleźć ;), bo nie mogłem zdemontować podstawy od akumulatora. Jak jesteś zainteresowany to poszukaj było o tym kilka razy na forum.
Forumowicz

Postprzez Jersey » 15 lut 2010, 12:22

Witam. Pewnie nie wniosę nic nowego do tematu, ale chciałem się "pochwalić", że u mnie występuje identyczna sytuacja ;] Kontrolka ABS raz świeci raz nie, co jest jednoznaczne że ABS czasem działa czasem nie. Prędkościomierz również raz działa raz nie (choć ostatnio nie zaobserwowałem aby się wyłączał). U mnie jeżeli włącza się kontrolka ABS lub/i nie działa prędkościomierz to przystaje na chwile wyłączam zapłon na parę sekund a potem po włączeniu działa prawidłowo (do jakiegoś czasu). Po diagnostyce ABS'u za pomocą kontrolki wyszło mi że wszystkie 4 czujniki są uszkodzone. Nie wydaje mi się aby wszystkie czujniki jednocześnie się uszkodziły.
Początkujący

Od: 26 paź 2009, 19:03
Auto: Mazda 323P 1.3 1997r.

Postprzez Barthez » 15 lut 2010, 17:08

co do predkosciomierza to nie wiem ale co do abs:
mialem podobny problem w hrv – raz dziala raz nie...
w serwisie po zczytaniu bledow testerem chcieli wymienic czujnik prawego tylnego kola, pompe abs i regulator
ladowania (takie mialem kody bledow) – naprawilem sam... okazalo sie ze mialem uszkodzony styk we wtyczce...) teraz jest ok
wiec polecam sprawdzic wszystkie wtyczki – tylne powinny byc pod siedzeniem lub pod boczna tapicerka (2 x mialem taki problem – najpiew w bj teraz w hani – i za kazdym razem tylny czujnik... i wtyczka)
w hani wywalilem wtyczke i przewody polaczylem kostka – od miasiaca mam spoko. ewentualnie mozesz sprawdzic polozenie sensorow – odleglosc od zebatki 1-3mm (chyba)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Olo500 » 17 lut 2010, 00:45

Jersey napisał(a):Witam. Pewnie nie wniosę nic nowego do tematu, ale chciałem się "pochwalić", że u mnie występuje identyczna sytuacja ;] Kontrolka ABS raz świeci raz nie, co jest jednoznaczne że ABS czasem działa czasem nie. Prędkościomierz również raz działa raz nie (choć ostatnio nie zaobserwowałem aby się wyłączał). U mnie jeżeli włącza się kontrolka ABS lub/i nie działa prędkościomierz to przystaje na chwile wyłączam zapłon na parę sekund a potem po włączeniu działa prawidłowo (do jakiegoś czasu). Po diagnostyce ABS'u za pomocą kontrolki wyszło mi że wszystkie 4 czujniki są uszkodzone. Nie wydaje mi się aby wszystkie czujniki jednocześnie się uszkodziły.

He he, u mnie było tak samo i robiłem to samo. Szykuj kasę na czujnik ABS, stawiam na tył (gdzieś wyczytałem, że tyły w naszych mazdach padają jak muchy – u mnie padł prawy tylny). Zresetuj kompa, to następnym razem już powinien Ci pokazać który czujnik idzie się paść (wychodzi to po pierwszym wyłączeniu się ABS i zapaleniu kontrolki).
Forumowicz

Postprzez matysh » 17 lut 2010, 16:44

Olo500 – gdzie kupowałeś czujnik? Na szrocie to trochę ryzyko, a w sklepie? Nigdy nie kupowałem. Ile to w ogóle kosztuje? Gdy miałem MX-3, czujniki sypały się jak tylko wymieniałem coś w zawieszeniu :) Znam tą historię i wiem, że niestety mazda w kwestii czujników jest słaaabiutka.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Olo500 » 17 lut 2010, 20:14

Już gdzieś wcześniej o tym pisałem (przeszukaj wątki) zacząłem od ASO w Łodzi bo chciałem nowy czujnik i najbliżej, zażądali przeszło 1200 zł + dwa tygodnie oczekiwania – więc mi się odechciało kupować. Co ciekawe, jak później dzwoniłem do ASO we Wrocławiu, już ten sam czujnik kosztował u nich koło 500 zł + 4 dni na sprowadzenie z rzeszy. Szukałem na szrotach – tam jest pełno tych czujników z różnych mazd, ale tych grubszych co do nas nie pasują, więc znów wtopa. Szukałem też przez forum i dział sprzedam, ale chyba nikt tego co ja potrzebowałem nie miał, w końcu trafiłem używany na allegro, który kupiłem za ok 120 zł, miałem następnego dnia i działa do tej pory.
Zanim kupisz to lepiej wymontuj ten zepsuty – bo są różne. Oczywiście inne są na przód a inne na tył oraz lewe i prawe. Z tego co wtedy szukałem, to tylnych są dwa rodzaje, które między sobą różnią się tylko grubością samego czujnika. U mnie jest ten cieńszy. Oczywiście jak odkręcałem stary, to ukręciłem nakrętkę mocującą go, ale na szczęście "nowy" wchodził na tyle ciasno, że go wbijałem delikatnie młotkiem, trochę silikonu i siedzi do dzisiaj na swoim miejscu.
Forumowicz

Postprzez Borys » 18 lut 2010, 18:14

Kto przeniósł ten temat?
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez matysh » 18 lut 2010, 19:41

Borys napisał(a):Kto przeniósł ten temat?

żebyśmy szaraki to wiedzieli... z modów tylko Ty tu zaglądasz :)
Obrazek
Forumowicz