slusek19 – a czy włączony masz ANL?
DeadlY napisał(a): Srali muchy.... żeby zestroić antene trzeba zmierzyć SWR na 1 i ostatnim kanale i zależnie od ich wartości wydł użyć lub skrócić promiennik, a żeby to zrobić jak należy wskazania muszą być dokladne i robi różnice czy pokazuje 1.5 czy 1.2 (wielką różnice).
Nie czytasz ze zrozumieniem.
Nie każdą antenę da się zestroić na SWR=1.0 bo to jest sytuacja idealna, nawet producenci podają wartość tego współczynnika swoich dla anten i jakoś niekoniecznie znajdziesz rzetelną informację, że do takich idealnych warunków antena się zestroi.
Zresztą
Poza tym ten SWR w okolicach 1.5 daje utratę mocy około 4% (przy 2.0 mamy już ok. 11%) więc to są takie małe straty emitowanej mocy, ze tego lokalny korespondent nawet nie zauważy – zresztą jak nie wierzysz to sprawdź sam i napisz jakie miałeś różnice u korespondenta między SWR = 1.2 a np. 1.7

DeadlY napisał(a):Jeśli coś wskazuje na skali siłe sygnału to, żeby ją skazać to musi ją zmierzyć skoro coś mierzy to jest miernikiem.
Ja zazwyczaj nieco inaczej podchodzę do tego – jeśli przyrząd pomiarowy spełnia jakąś klasę dokładności pomiaru to jak najbardziej mogę go nazwać "miernikiem". Jeśli uchyby błędu mierzonego są powyżej tych 5 czy 10% to takie urządzenie określa się jako "wskaźnik" do orientacyjnego odczytu wartości mierzonej. Bynajmniej nie ja to wymyśliłem.
Te tanie SWR-miarki raczej nie zasługują na miano "superdokładnego miernika".
Ale najważniejsze aby ich wskazania były
powtarzalne a wówczas stały błąd pomiaru i tak nie będzie miał znaczenia bo stroimy antenę na minimum SWR chociaż nie zawsze uda się osiągnąć zakładane minimum.
DeadlY napisał(a):PS. Napisz coś więcej o kablu półfalowym to bardzo interesujące.
Półfalowy odcinek przewodu koncentrycznego (50ohm!) z uwzględnieniem współczynnika skrócenia charakterystycznego dla danego kabla..
Dla środka pasma CB będzie to ok. 3.64m
Trochę off-topic:
DeadlY napisał(a):Jeśli na każdej stacji pokazuje Ci inne ciśnienie w oponie to koniecznie odwiedź wulkanizacje.
To nie ma tutaj żadnego znaczenia
DeadlY napisał(a):Jesli ciśnieniomierze są dobre wskażą to samo bez względu na jakiej stacji to zrobisz i w jakim kraju.
Ciśnieniomierze tez mają swoja klasę dokładności więc nie mów, że każdy
zawsze pokaże to samo – temat ten już przerabiałem u siebie w pracy parę razy i różnice wskazań w tanich manometrach bywają czasem spore.
P.S. .... i bez jakiejkolwiek urazy!
Upgrade:
slusek19 napisał(a):jeszcze co mnie zdziwiło jak kiedyś sprawdzałem miernikiem moc to mi wyszło tylko 3W ! tyle ma być?
Ten 1W różnicy mocy nie ma większego znaczenia. Zresztą aby dokładniej zmierzyć moc wyjściową to zaleca się pomiar na sztucznym obciążeniu.