Sportowy wydech dedykowany – Mazda 323F BA
to jeszcze poprosze Moderatora o dolaczenie tematu do watku przytoczonego przez pawelMX6
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Czytałem ten temat gdy zastanawiałem sie nad wydechem i mogę sie teraz pochwalić, iż zamówilem z firmy Ulter tłumik końcowy dedykowany do mojego autka i jestem bardzo zadowolony
Prócz tego wyrzuciłem kata i tłumik środkowy i zamontowałem dwie strumienice
Wszystko razem ma jak dla mnie fajny rasowy dzwiek
Wkrótce dodam filmik 
Śmierć jeździ szybko ... Bądź szybszy xD
- Od: 4 paź 2008, 11:51
- Auto: 323F (BA) 2.5 V6 KL-ZE
TR4PSTAR napisał(a):i zamontowałem dwie strumienice
Skoro jedna daje ok. 9,3-14,5% mocy to dwie.... Kurcze, teraz to musi zasuwać
Skoro jedna daje ok. 9,3-14,5% mocy to dwie.... Kurcze, teraz to musi zasuwać zeby
Dobre
Kiedys popelnilem pewien rysunek:

nie spodziewalem sie, ze kiedys ziści sie chocby w częsci

TR4PSTAR dałes rade

Less roof, more fun

Dodam, że strumienica za kata jak i rurowa za tłumik środkowy made by EL-TEC
No może coś tam na mocy i momencie obr. przybyło
Dzięki
pawelMX6 napisał(a):Skoro jedna daje ok. 9,3-14,5% mocy to dwie.... Kurcze, teraz to musi zasuwać
No może coś tam na mocy i momencie obr. przybyło
Fiveopac napisał(a):TR4PSTAR dałes rade
Dzięki
TR4PSTAR napisał(a):strumienica za kata jak i rurowa za tłumik środkowy made by EL-TEC
Wywal tą którą wstawiłeś zamiast kata i w to miejsce załóż sobie jego sportowy/metalowy odpowiednik – będzie już profi ... no prawie, bo zamiast środkowego fabrycznego mogłeś dac tłumik środkowy przelotowy, także rurowy, ale i tak nie było by źle. Jakiej średnicy robiłeś wydech ?
TR4PSTAR ... metalowy katalizator to taki, który stawia mniejszy opór spalinom jednocześnie je oczyszczając – auto przechodzi przeglądy, a mniejszy opór zwiększa wydajnośc (PawelMX6 miał w swoim aucie taki katalizator, także po szczegóły pisz do niego). Strumiennina ze względu na swoją budowę działa jedynie przy jednej prędkości obrotowej silnika... teorii nie będę przytaczac, bo jest już w tym dziale temat stricte odnośnie strumiennic. Co do średnicy wydechu to jak na 1.8 to 50mm to trochę mało. Ja mam u siebie 2.25" (5.6cm) i to jest optimum do tej pojemności. Także IMo najlepsze rozwiązanie to katalizator sportowy + śodkowy tłumik przelotowy + końcowy przelotowy bądź przelotowo-komorowy (cichszy).
Pozdrawiam
Lukas
Pozdrawiam
Lukas
Kurcze no sam sie troche pogubiłem bo kupowałem to wszystko ponad pół roku temu będąc w Niemczech a mechanik w PL mi robił koło autka, ale wydaje mi się, że średnica ta to 50mm. Myślałem nad zmianami takimi jak: Kolektor i wydech na 2,5 cala, ale to narazie plany
Wezmę twoją opinie pod uwagę
Dzięki 
Wezmę twoją opinie pod uwagę
a ja zrobiłem inaczej
tłumiki i zamiennik katalizatora kupiłem u znanego wszystkim i polecanego na tym forum maxituna, zapłaciłem za wszystko 700zł; o rurowanie zakupiłem w hurtowni 120zł. Mam teraz można powiedzieć zaprojektowany przez maxituna za 820zł + koszt piwa na srednicy 2,25cal i jestem pod miłym wrażeniem profesjonalizmu tego człowieka nie mówiąc o anielskiej cierpliwości – jak chcesz pogadać na temat tuningu wydechu przygotuj się na 30minut – w 5 minut nie załatwisz problemu
Także ja ze swojej strony pozdrawiam go (bo wiem że tutaj zagląda) i dołączam się do ludzi polecających
tłumiki i zamiennik katalizatora kupiłem u znanego wszystkim i polecanego na tym forum maxituna, zapłaciłem za wszystko 700zł; o rurowanie zakupiłem w hurtowni 120zł. Mam teraz można powiedzieć zaprojektowany przez maxituna za 820zł + koszt piwa na srednicy 2,25cal i jestem pod miłym wrażeniem profesjonalizmu tego człowieka nie mówiąc o anielskiej cierpliwości – jak chcesz pogadać na temat tuningu wydechu przygotuj się na 30minut – w 5 minut nie załatwisz problemu

Także ja ze swojej strony pozdrawiam go (bo wiem że tutaj zagląda) i dołączam się do ludzi polecających
- Od: 29 wrz 2009, 18:25