Witam,
Czy w Maździe 323F BJ 2.0 TD '98 można odłączyć akumulator bez ryzyka zresetowania ustawień komputera sterującego pracą silnika? Chciałbym go wyjmować przy większych mrozach i podładować prostownikiem w piwnicy. Jak na razie odpala bez większych kłopotów przy -20, ale nie wiem jak długo pociągnie, bo jest już "leciwy".
Dzięki za pomoc!
Odłączenie akumulatora bez ryzyka zresetowania – można, czy nie?
Strona 1 z 1
Pintor napisał(a):Czy w Maździe 323F BJ 2.0 TD '98 można odłączyć akumulator bez ryzyka zresetowania ustawień komputera sterującego pracą silnika?
A czy to przypadkiem nie jest jakaś legenda z tą "pamięcią podręczną" komputera?
Nigdy w żadnej fachowej literaturze nie czytałem o istnieniu czegoś takiego, tylko w takich anegdotach przekazywanych z dziada pradziada
A nawet jeżeli faktycznie istnieje ta legendarna pamięć "ucząca się" to:
Borys napisał(a):Ostatecznie można, silnik kumaty i nauczy się swojej pracy od nowa
Ja zawsze w każdym samochodzie jaki miałem odłączałem akumulator kiedy potrzebowałem i nigdy nie zauważyłem żeby po ponownym podłączeniu chodził jakoś inaczej.
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
Silnik raczej się niczego nie nauczy
Co najwyżej ECU dobierze standardowe mapy wtrysku paliwa – ale na pewno nie z powodu odłączenia akumulatora.
Każde ECU ma zaszyte mapy wtrysków dla różnych parametrów pracy silnika i dobiera je, aby uzyskać optymalną pracę.
Jedynym znanym mi przypadkiem resetu ustawień jest przejście silnika w tryb awaryjny
– wtedy jest ustawiana mapa bezpieczna i silnik do momentu serwisowego odblokowania map nie będzie "eksperymentował".

Co najwyżej ECU dobierze standardowe mapy wtrysku paliwa – ale na pewno nie z powodu odłączenia akumulatora.
Każde ECU ma zaszyte mapy wtrysków dla różnych parametrów pracy silnika i dobiera je, aby uzyskać optymalną pracę.
Jedynym znanym mi przypadkiem resetu ustawień jest przejście silnika w tryb awaryjny

- Od: 11 gru 2009, 08:33
- Auto: 323F BJ 1.6/98 LIFT 2003.
Strona 1 z 1