Witam wszystkich. Szukałem podobnego tematu ale odpowiedzi nie znalazłem więc zakładam nowy.
Otóż. Mam pęknięte szkło w lewym lusterku i chcę go wymienić na nowe. Problem w tym że nie wiem jak się zabrać do rozbiurki nie uszkadzajac niczego. Lusterka są elektryczne i podgrzewane. Czy już ktoś może wymieniał lustra? Chciałbym wiedzieć krok po kroku jak się zabrać za to.
Dzięki i pozdrawiam.
Jak rozebrać na czynniki pierwsze lusterko zew. elektryczne, podgrzewane
Strona 1 z 1
napewno bedziesz miał problem, gdyż jest to takie niezgrabne i delikatne ustrojstwo
Musisz miec cienki i długi śrubokręt (o tyle przy rozkręcaniu może być bez magnesu co przy skręcaniu juz będzie raczej potrzebny), mini latareczka może się też przydać.
Odchylasz sobie lusterko w kazdą ze stron, tzn zaczynasz od przsunięcia go w dół i szukasz mało widocznej śrubki w szczelinie między obudową lustra a samym szkiełkiem, potem w górę i na boki.
Wymień tylko na ori(ze szrotu), wycięcie lusterka przez szklarza (jak to zrobił lakiernik u którego malowałem samochód) nic nie dało, potem problem z matą grzewczą, e by się trzymała.
Musisz miec cienki i długi śrubokręt (o tyle przy rozkręcaniu może być bez magnesu co przy skręcaniu juz będzie raczej potrzebny), mini latareczka może się też przydać.
Odchylasz sobie lusterko w kazdą ze stron, tzn zaczynasz od przsunięcia go w dół i szukasz mało widocznej śrubki w szczelinie między obudową lustra a samym szkiełkiem, potem w górę i na boki.
Wymień tylko na ori(ze szrotu), wycięcie lusterka przez szklarza (jak to zrobił lakiernik u którego malowałem samochód) nic nie dało, potem problem z matą grzewczą, e by się trzymała.
jak masz zbite szkło to całkowicie je rozbij pod szkłem w części centralnej masz śrubkę i wszystko będzie jasne jak sie je rozbiera;–) nowe szkło ori mazdy w carspeed ok 120zł jak dobrze pamiętam kosztowało...;/ co do rozkładania sprawnego lusterka nagrzewamy szkło wtedy klej który je trzyma robi sie elastyczny po czym od plastiku odklejamy szkło i ukazuje nam się śrubka;–)
Ostatnio edytowano 27 sty 2010, 01:08 przez Soluks, łącznie edytowano 1 raz

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Soluks – jest tylko jedna śrubka ?
w sumie to ty jesteś znawcą tematu, ale pamiętam jak lakiernik mówił o srubkach i odginał lustro na różne strony, ale moge źle pamietać
w sumie to ty jesteś znawcą tematu, ale pamiętam jak lakiernik mówił o srubkach i odginał lustro na różne strony, ale moge źle pamietać
Potwierdzam .. trzeba nagrzać lusterko – wtedy można je odkleić delikatnie odginając czarną osłonkę. Bawienie się z długim śrubokrętem i tak nic nie da bo będzie trzymała śrubka na środku.
Jakby ktoś potrzebował to mechanizm składający lusterka jest rozbieralny. Mały silniczek .. klika przekładni i sterownik elektroniczny. U mnie niestety chyba on nawalił bo lusterka składają sią bardzo ociężale i tylko do połowy. Natomiast gdy podłącze zasilanie bezpośrednio pod silniczek – poruszają się bardzo ładnie.
Może miał ktoś ten problem i go naprawił, albo wie co za czesci el. sa tam zastosowane?
... u mnie nie sposób odczytać pojemności kondensatorów.
Jakby ktoś potrzebował to mechanizm składający lusterka jest rozbieralny. Mały silniczek .. klika przekładni i sterownik elektroniczny. U mnie niestety chyba on nawalił bo lusterka składają sią bardzo ociężale i tylko do połowy. Natomiast gdy podłącze zasilanie bezpośrednio pod silniczek – poruszają się bardzo ładnie.
Może miał ktoś ten problem i go naprawił, albo wie co za czesci el. sa tam zastosowane?
Pozdrawiam
- Od: 24 lip 2007, 21:51
- Auto: Xedos 6 2.0 V6
Rok temu miałem przyjemność rozbierać lusterko od strony kierowcy, poniewasz ciężko chodził mechanizm do składania lusterka.
Ja odchylałem szkiełko,
Odchyliłem szkiełko na dół, odkręciłem śrubke u góry,i tak w koło.
Przed świetami stukło mi się szkiełko, tez od strony kierowcy.
Tym razem sprubuje odkleić szkiełko i odkręcić tą srubke w plastiku.
Zamówiłem szkiełko na aukcii alegro.
Szkiełko podgrzewane sferyczne to koszt ok 50zł.
Pobawie się z tym jak się ociepli (pewnie nie pretko)
Przy okazii przejze mechanizm do składania lusterka bo pewnie na ładowałem za dużo smaru i cieżko sie rozkłada.
Pozdrowionka.
Ja odchylałem szkiełko,
Odchyliłem szkiełko na dół, odkręciłem śrubke u góry,i tak w koło.
Przed świetami stukło mi się szkiełko, tez od strony kierowcy.
Tym razem sprubuje odkleić szkiełko i odkręcić tą srubke w plastiku.
Zamówiłem szkiełko na aukcii alegro.
Szkiełko podgrzewane sferyczne to koszt ok 50zł.
Pobawie się z tym jak się ociepli (pewnie nie pretko)
Przy okazii przejze mechanizm do składania lusterka bo pewnie na ładowałem za dużo smaru i cieżko sie rozkłada.
Pozdrowionka.
Soluks napisał(a):co do rozkładania sprawnego lusterka nagrzewamy szkło wtedy klej który je trzyma robi sie elastyczny po czym od plastiku odklejamy szkło i ukazuje nam się śrubka;–)
w sumie racja sam tak mocowałem nowe
ADHD napisał(a):Odchylasz sobie lusterko w kazdą ze stron, tzn zaczynasz od przsunięcia go w dół i szukasz mało widocznej śrubki w szczelinie między obudową lustra a samym szkiełkiem, potem w górę i na boki.
iten83 napisał(a):Odchyliłem szkiełko na dół, odkręciłem śrubke u góry,i tak w koło.
jak pisałem wyzej, też można, tylko teraz przypomniałem sobie, że oni musieli wyjąć wszystko do malowania, a do samej wymiany szkiełka nie trzeba
Wlasnie przyszedł mi wkład lusterka od strony kierowcy
lusterko podgrzewane , z przesyłką 49zl
To tak dla porównania żeby nikt nie przeplasał.
jak się ociepli to zajme sie za wyiane.
Pozdrowionka.
lusterko podgrzewane , z przesyłką 49zl
To tak dla porównania żeby nikt nie przeplasał.
jak się ociepli to zajme sie za wyiane.
Pozdrowionka.
mógłbyś podać namiar na aukcję o ile jeszcze takie są bo ja póki co znalazłem tylko zwykłe wkłady ...
http://allegro.pl/item909330645_mazda_x ... terko.html

- Od: 30 kwi 2008, 13:28
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'
To jest ta aukcja.
Weż kolego przedzwoń albo wyslij wiadomość w sprawie tego wkładu że chcesz wkład podgrzewany.
Bardzo miła obsługa.
Mieli na magazynie wkłady podgrzewane. tylko cena była bodajże o 12zł wieksza.
Ja u siebie już zmieniłem. Montarz dziecinnie prosty.
Pozdrawiam
Weż kolego przedzwoń albo wyslij wiadomość w sprawie tego wkładu że chcesz wkład podgrzewany.
Bardzo miła obsługa.
Mieli na magazynie wkłady podgrzewane. tylko cena była bodajże o 12zł wieksza.
Ja u siebie już zmieniłem. Montarz dziecinnie prosty.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1