CB Radio

Postprzez Janusz626 » 4 sty 2010, 22:10

U mnie pozostal U 520 xl + jakis Hustler okolo 100cm odpowiednio uciety, i nic mi wiecej nie trzeba SQ jak nie pada to jest skrecony czesto na minimum tzn max. w lewo :)
Stoi na srodku dachu i jest okolo 10km zasiegu w obie strony, dla mnie wystarczy ze az swiat.
Z Alana 199+ i w/w Hustler100, zrezygnowalem po 2h uzytkowania :|
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez Yellowmen » 5 sty 2010, 00:11

ale nie trzeszczy tak jak 199?? jest wiele lepszy???
Forumowicz

Od: 9 cze 2007, 21:51
Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6

Postprzez Janusz626 » 5 sty 2010, 13:43

dadas83 napisał(a):ale nie trzeszczy tak jak 199?? jest wiele lepszy?

Jesli chodzi o moje zdanie to 199 jest sprzetem najczesciej sprzedawanym i proponowanym do zakupu przez klienta.
Ale jesli pozyczysz/zalatwisz sobie na chwile U520XL to 199-tke pizniesz w szuflade

ps. widzialem ze uzytkownicy Hustlera 100 po roku czasu robi sie caly rdzawy... juz mi sie nie podoba i chyba zmienie... na Sirio AS100 moze
Forumowicz

Postprzez PLaster » 5 sty 2010, 17:52

Janusz626 napisał(a):Ale jesli pozyczysz/zalatwisz sobie na chwile U520XL to 199-tke pizniesz w szuflade

ostro powiedziane, ale to prawda
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez Janusz626 » 5 sty 2010, 19:11

PLaster napisał(a):ostro powiedziane, ale to prawda

Modele ktore oddalem z mysla poprawy szumow i zasiegu to Alan 199, 109, 102, 100 byly kombinacje z roznymi antenami jak President, Presenter(podrobka) i jeszcze dwie jakies anteny, najlepiej do tych w/w Alanow pasowal (szumy/zasieg) Presenter, (podrobka President-a) tylko strasznie lapaly wszystkie zaklocenia z auta jak silnik, skrzynia(mam automat), ksenony, szyby i jakies dziwne jak jechalem przy szpitalach/policji/stacji radiowej itd., jak i slupach wysokiego napiecia... bo wtedy SQ sie konczyl i musialem wylaczac radio. Nie wiem czy to wina anteny czy w/w Alanow. Goscie ze sklepu juz mieli mnie definitywnie dosc, i jak jeden z w/w modeli okazal sie do <dupa> bo niemial wogole zasiegu tzn nikt mnie nie slyszal oprocz goscia co mial jakas stacjonarke w domu ale i tak na odleglosc do 2km, skonczylo sie na slowach nie wiem nie znam sie bo nie musze, przepraszam, dowidzenia. I powiedziano mi zebym sobie auto zmienil bo takie zaklocenia co mialem to nikt inny nie mial... itd

Inny sklep jak powiedzialem ze mialem... j/w zaproponowal mi od razu co?... Presidenta o nazwie U520XL (i male pouczenie) z ewentualnym doborem anteny, padlo na Hustlera 100 i powiem wprost-> mam swiety spokoj z szumami itd i dobry zasieg. Co dziwne na polce nie widzialem zadnego radia z seri Alan oprocz Alana 78 (chyba) Presidentow....
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 16 sty 2010, 00:43

PLaster napisał(a):
Janusz626 napisał(a):Ale jesli pozyczysz/zalatwisz sobie na chwile U520XL to 199-tke pizniesz w szuflade

ostro powiedziane, ale to prawda

U 520 to dobre radio, ale odbiorczo. Nadawczo tez niczego sobie poza jednym małym mankamentem – jak nadajesz na 19 to słychać cie na: 17,18,20,21 i może jeszcze dalej. To radio strasznie sieje. Pierwsze wersje, które miały homologacje były ok. Teraz U 520 sieją po eterze zakłóceniami. Wiecie co sie dzieje na 19 dlatego może zastanowić sie czy kupić to radyjko....... ja osobiście sobie odpuściłem.

Janusz626 sa lepsze anteny niż hustler. Zachęcam do lektóry:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=75634
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 11:35
Auto: Mazda 3 BK LF było....

Postprzez Norby » 16 sty 2010, 10:33

DeadlY to chyba coś nie tak z twoim radiem. Kilkakrotnie zdarzyło mi się jechać z włączonym CB na kanał 18 przez niedopatrzenie i jakoś nie słyszałem żadnych rozmów.
Była MPV
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 06:16
Auto: MPV

Postprzez DeadlY » 17 sty 2010, 22:56

1. Ja nie używam U 520.
2. Nie wiem jaki masz sprzęt. Nie odczytaj tego źle, ale ogólnie możesz mało słyszeć...
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Pinki » 17 sty 2010, 23:34

Ja nadaję na U520 i kilka razy ze znajomymi się ustawialiśmy pod test zakłóceń na innych kanałach. Nawijałem na 19 a inni nasłuchiwali na przedziale 16-24 i cisza.
www.mtj.auto.pl
Forumowicz

Od: 7 lut 2008, 01:20
Auto: była eFka BaGietka '92 jest
Accord CG8 1.8 16V

Postprzez DeadlY » 18 sty 2010, 02:38

To ciekawe.... a może dokladniej opiszesz? Kiedy? Gdzie? Dokladnie na czym nadawałes i jak? na czym odsłuch był robiony , w jakiej odległości. Jakie radio do porównania daliście na sianie itp?
Nie mowie, że nie masz racji – możesz mieć dobry egzemplarz, ale tez znajomi moga miec gluche radio.
Pzdr.
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Norby » 18 sty 2010, 08:27

DeadlY wychodzi na to, że wszyscy mają słabe radia tylko Ty masz doskonałe. Nie wiem czy Tobie zazdrościć czy po prostu zapytać jakie masz CB, choć i tak w skłamiesz w odpowiedzi żeby nie wyjść na zgorzkniałego użytkownika byle radia za niewielkie pieniądze ze źle usytuowaną anteną w dodatku niezestrojoną. Nie wiem także skąd masz takie informacje na temat U520, ale z mojego doświadczenia z wieloma radiami tego modelu i dostrajaniem do nich anten żadne nie siało zakłóceń. Poczytaj w instrukcji co do zakłóceń gdzie można je zmniejszyć kosztem zasięgu, nie potrzeba nasłuchiwać co dzieje się 20 km dalej wystarczy odległość do 10 km.
Była MPV
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 18 sty 2010, 18:00

Mam Presidenta Johnny I robionego juz niestety w Chinach. Nie jest to za dobre radio. Antene mam na środku dachu zamontowaną na stałe. Jeżdze też na magnesie, który lokuje zawsze na środku dachu. Jesli chodzi o U 520 to zależnie od daty produkcji mozemy podzielic je na wersje, które mają homologacje na Polske i na te, które takowej nie mają. Informacje na temat siania czerpie z forum o tematyce CB, a dokladnie z testów użytkowników U520. Nie mam na celu zgrywania wszystkowiedzacej osoby, która ma najlepszy sprzęt na świecie. Chodzi mi po prostu o to, że na 19 robi sie coraz wiekszy smietnik. Użytkownicy nieświadomie lub swiadomie zakłócają kanał używając nieodpowiedniego lub nieodpowiednio sprzętu. To pierwsze da sie zmienić i poruszam ten temat żeby uświadomoć, a jeśli chodzi o drugie to raczej cieżko na to wplynąc, bo to kwestia kultury osobistej.
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Pinki » 18 sty 2010, 18:12

Moja 520-ka należy do tych nowszych, czyli bez homo. Na dachu /tył środek/ stawiam magnes Hustler IC100, czyli najprostsza, jedna z najtańszych anten. Bat zestrojony. Testy były robione na m.in. Johny II, U520, jakiś model TTI i Sunker. Baty od Hustleta przez Presidenta po Sirio; krótkie, długie; magnesy i stałe. Odległość od ok. 2 do 6-7 km. Moje ustawienie zasięgu to połowa więc o 10 km mogę zapomnieć. Ale po co mam zbierać śmietnik i nakładki z takich odległości?? To co mam jest w zupełności wystarczające.
I od czego jest pytanie: mobile gdzie i jak mnie słychać? Koniec języka za przewodnika.
Kilka stron wczesniej w tym wątku też opisywałem swój sprzęt i jego działanie.
www.mtj.auto.pl
Forumowicz

Accord CG8 1.8 16V

Postprzez DeadlY » 18 sty 2010, 19:32

Nie pamietałem gdzie to było, ale znalazłem. Post jest przeklejony z forum o tematyce CB. Jest długi ale warto poświecic pare minut. Miłej lektury. Pozdrawiam.

AudiencePrizeWi
Wysłany: 30 Listopad 2007, 15:18
W przyszłym tygodniu postaram się zrobić dokładniejszy test na "posiew" i selektywność powyższych urządzeń oraz, sądząc z opini na forum głoszonych, faworyta w konkurencji "siew długodystansowy" UNIDENA 520XL.

Przyrządem pomiarowym będzie prawdopodobnie Lafayette Ermes, choć może znajdę coś z analogowym S-metrem.

[ Dodano: 3 Grudzień 2007, 15:51 ]
Przetestowane, wyniki są porażające (modne słowo...).
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem właścicielem testowanych 2 radiotelefonów marki UNIDEN i naprawdę chciałbym, żeby wyniki testu były inne.

TEST "SIEWNIKÓW"

Przedmiotem porównania były:
PRESIDEN WALKER
UNIDEN PC68 ELITE
UNIDEN 520XL PRO

Radia były naprzemiennie podłączane do instalacji antenowej w VW T-4, z zamocowaną na stałe (otwór) w przedniej części dachu anteną SIRIO PERFORMER P-800.
Instrumentem pomiarowym był radiotelefon LAFAYETTE ERMES z anteną LEMM AT-71 zamontowaną w otworze na środku dachu samochodu FORD TRANSIT.
Samochody miały wyłączony zapłon oraz wszelkie odbiorniki prądu w celu eliminacji zakłóceń.
Odległość pomiędzy pojazdami 100 metrów, anteny widoczne dla siebie.
Test przeprowadziliśmy nadając 5 sekundowe informacje w 5 sekundowych odstępach na kanale 30 każdym z porównywanych nadajników i słuchając efektów na kanałach 28-32.

WYNIKI ODSŁUCHU:

Nadaje PRESIDENT WALKER
kanał 32 – brak reakcji wyświetlacza, lekka zmiana szumu w chwili startu nadawania
kanał 31 – + 1dB miga, lekkie trzaski
kanał 29 – + 1dB miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 28 – brak reakcji wyświetlacza, lekka zmiana szumu w chwili startu nadawania

Nadaje UNIDEN PC68 ELITE
kanał 34 – połowa wyświetlacza miga, słyszalne trzaski
kanał 33 – 3/4 wyświetlacza miga, trzaski
kanał 32 – cały wyświetlacz miga, bardzo głośne trzaski
kanał 31 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 29 – cały wyświetlacz miga, można zrozumieć niektóre słowa
kanał 28 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 27 – 3/4 wyświetlacza miga, głośne trzaski
kanał 26 – połowa wyświetlacza miga, trzaski

Nadaje UNIDEN 520XL PRO
kanał 34 – połowa wyświetlacza miga, słyszalne trzaski
kanał 33 – 3/4 wyświetlacza miga, trzaski
kanał 32 – 3/4 wyświetlacza miga, bardzo głośne trzaski
kanał 31 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 29 – 3/4 wyświetlacza miga, można zrozumieć niektóre słowa
kanał 28 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 27 – 3/4 wyświetlacza miga, głośne trzaski
kanał 26 – połowa wyświetlacza miga, trzaski

Moje podsumowanie:
Obiecuję przez cały okres uzytkowania radiotelefonów marki UNIDEN zdecydowanie więcej słuchać niż nadawać, choć słuchanie także nie jest mocną ich stroną.

Ale o tym jeszcze dzisiaj w wynikach naszego testu na selektywność.

[ Dodano: 3 Grudzień 2007, 20:10 ]
TEST SELEKTYWNOŚCI ODBIORNIKÓW:

Przedmiotem porównania były:
PRESIDENT WALKER
UNIDEN PC68 ELITE
UNIDEN 520XL PRO

Warunki testu takie jak powyżej.
Testowanymi radiotelefonami dosłuchiwaliśmy transmisję z LAFAYETTE ERMES na kanałach sąsiednich do właściwego.

WYNIKI ODSŁUCHU:

PRESIDENT WALKER
kanał 32 – + 1dB, szum cichy
kanał 31 – + 4db, szum
kanał 29 – + 5dB, bardzo zniekształcony głos, kompletnie niezrozumiały
kanał 28 – + 1dB, szum cichy

UNIDEN PC68 ELITE
kanał 32 – + 1dB, szum
kanał 31 – + 8dB, szum
kanał 29 – + 8dB, szum
kanał 28 – + 1dB, szum

UNIDEN 520XL PRO
kanał 32 – 2 diody, szum
kanał 31 – 2 diody, szum
kanał 29 – 3-4 diody, mało czytelny, zniekształcony głos
kanał 28 – 1-2 diody, szum

Podsumowanie:
Różnica mniejsza, ale przewaga PRESIDENTA widoczna. Dodatkowo charakter emitowanych przez UNIDENA PC68 ELITE dźwięków był straszny: coś jak słuchanie transmisji FM w trybie AM odbiornika, tylko głośniejsze i bardziej jazgotliwe.

I co mam robić z tym fantem?

A'propos – mam 2 UNIDENY do sprzedania...
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Norby » 19 sty 2010, 08:25

Podstawowy błąd testującego, co wiarygodności przedstawionych wyników. Wymiana radia pod stałą instalacją antenową..... Przed każdym testem antena powinna być dostrojona do CB. Nie należy powoływać się na jakieś testy ale samemu przekonać się na sprawnej instalacji jak to działa.
Była MPV
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 19 sty 2010, 13:50

Oj kolego anteny nie stroi sie do radia tylko do miejsca jej pracy. To jedna z najbardziej podstawowych zasad.
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Norby » 19 sty 2010, 14:00

Nie chcę się wymądrzać pierwsze zdanie zobacz http://www.cb-radia.yoyo.pl/?strojenie- ... adia-cb,30
Była MPV
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 19 sty 2010, 15:04

Ja też nie kolego, ale twierdzenie, że antene się stroi do radio można porównać do twierdzenia, że silnik benzynowy jest napedzany parą wodną. CB radio nie ma kompletnie nic do zestrojenia anteny
Jeśli tego nie wiesz to wybacz, ale ja z tobą nie bedę dyskutował.
Co do tej strony, która wkleiłeś: to są bzdury. Moja rada – konecznie zmień strone i wcale nie jestem złośliwy.
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Pinki » 19 sty 2010, 19:42

I tutaj muszę przyznać rację DeadlY'emu. Antenę tylko i wyłącznie stroi się do miejsca jej zamontowania. Po przeczytaniu opinii wyżej o tym linku nawet nie chce mi się tam zaglądać.
www.mtj.auto.pl
Forumowicz

Accord CG8 1.8 16V

Postprzez Yellowmen » 19 sty 2010, 21:59

Panowie...to warto ten UNIDEN 520 XL kupić czy darować sobie??
Forumowicz

Od: 9 cze 2007, 21:51
Auto: była Mazda 323F 1,5....
...teraz Francuz 3,0 V6