przez DeadlY » 18 sty 2010, 19:32
Nie pamietałem gdzie to było, ale znalazłem. Post jest przeklejony z forum o tematyce CB. Jest długi ale warto poświecic pare minut. Miłej lektury. Pozdrawiam.
AudiencePrizeWi
Wysłany: 30 Listopad 2007, 15:18
W przyszłym tygodniu postaram się zrobić dokładniejszy test na "posiew" i selektywność powyższych urządzeń oraz, sądząc z opini na forum głoszonych, faworyta w konkurencji "siew długodystansowy" UNIDENA 520XL.
Przyrządem pomiarowym będzie prawdopodobnie Lafayette Ermes, choć może znajdę coś z analogowym S-metrem.
[ Dodano: 3 Grudzień 2007, 15:51 ]
Przetestowane, wyniki są porażające (modne słowo...).
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem właścicielem testowanych 2 radiotelefonów marki UNIDEN i naprawdę chciałbym, żeby wyniki testu były inne.
TEST "SIEWNIKÓW"
Przedmiotem porównania były:
PRESIDEN WALKER
UNIDEN PC68 ELITE
UNIDEN 520XL PRO
Radia były naprzemiennie podłączane do instalacji antenowej w VW T-4, z zamocowaną na stałe (otwór) w przedniej części dachu anteną SIRIO PERFORMER P-800.
Instrumentem pomiarowym był radiotelefon LAFAYETTE ERMES z anteną LEMM AT-71 zamontowaną w otworze na środku dachu samochodu FORD TRANSIT.
Samochody miały wyłączony zapłon oraz wszelkie odbiorniki prądu w celu eliminacji zakłóceń.
Odległość pomiędzy pojazdami 100 metrów, anteny widoczne dla siebie.
Test przeprowadziliśmy nadając 5 sekundowe informacje w 5 sekundowych odstępach na kanale 30 każdym z porównywanych nadajników i słuchając efektów na kanałach 28-32.
WYNIKI ODSŁUCHU:
Nadaje PRESIDENT WALKER
kanał 32 – brak reakcji wyświetlacza, lekka zmiana szumu w chwili startu nadawania
kanał 31 – + 1dB miga, lekkie trzaski
kanał 29 – + 1dB miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 28 – brak reakcji wyświetlacza, lekka zmiana szumu w chwili startu nadawania
Nadaje UNIDEN PC68 ELITE
kanał 34 – połowa wyświetlacza miga, słyszalne trzaski
kanał 33 – 3/4 wyświetlacza miga, trzaski
kanał 32 – cały wyświetlacz miga, bardzo głośne trzaski
kanał 31 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 29 – cały wyświetlacz miga, można zrozumieć niektóre słowa
kanał 28 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 27 – 3/4 wyświetlacza miga, głośne trzaski
kanał 26 – połowa wyświetlacza miga, trzaski
Nadaje UNIDEN 520XL PRO
kanał 34 – połowa wyświetlacza miga, słyszalne trzaski
kanał 33 – 3/4 wyświetlacza miga, trzaski
kanał 32 – 3/4 wyświetlacza miga, bardzo głośne trzaski
kanał 31 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 29 – 3/4 wyświetlacza miga, można zrozumieć niektóre słowa
kanał 28 – cały wyświetlacz miga, niezrozumiałe trzaski, słychać początek i koniec słów oraz głośność
kanał 27 – 3/4 wyświetlacza miga, głośne trzaski
kanał 26 – połowa wyświetlacza miga, trzaski
Moje podsumowanie:
Obiecuję przez cały okres uzytkowania radiotelefonów marki UNIDEN zdecydowanie więcej słuchać niż nadawać, choć słuchanie także nie jest mocną ich stroną.
Ale o tym jeszcze dzisiaj w wynikach naszego testu na selektywność.
[ Dodano: 3 Grudzień 2007, 20:10 ]
TEST SELEKTYWNOŚCI ODBIORNIKÓW:
Przedmiotem porównania były:
PRESIDENT WALKER
UNIDEN PC68 ELITE
UNIDEN 520XL PRO
Warunki testu takie jak powyżej.
Testowanymi radiotelefonami dosłuchiwaliśmy transmisję z LAFAYETTE ERMES na kanałach sąsiednich do właściwego.
WYNIKI ODSŁUCHU:
PRESIDENT WALKER
kanał 32 – + 1dB, szum cichy
kanał 31 – + 4db, szum
kanał 29 – + 5dB, bardzo zniekształcony głos, kompletnie niezrozumiały
kanał 28 – + 1dB, szum cichy
UNIDEN PC68 ELITE
kanał 32 – + 1dB, szum
kanał 31 – + 8dB, szum
kanał 29 – + 8dB, szum
kanał 28 – + 1dB, szum
UNIDEN 520XL PRO
kanał 32 – 2 diody, szum
kanał 31 – 2 diody, szum
kanał 29 – 3-4 diody, mało czytelny, zniekształcony głos
kanał 28 – 1-2 diody, szum
Podsumowanie:
Różnica mniejsza, ale przewaga PRESIDENTA widoczna. Dodatkowo charakter emitowanych przez UNIDENA PC68 ELITE dźwięków był straszny: coś jak słuchanie transmisji FM w trybie AM odbiornika, tylko głośniejsze i bardziej jazgotliwe.
I co mam robić z tym fantem?
A'propos – mam 2 UNIDENY do sprzedania...
WINNING BLUE MICA